Makaron z zielonym groszkiem i boczkiem – szybki i pyszny
pixabay.com

Makaron z zielonym groszkiem i boczkiem – szybki i pyszny

Chcesz zjeść smaczny i pożywny posiłek bez stania godzinami w kuchni? Zrób makaron z zielonym groszkiem i boczkiem. To przepis, który będzie gotowy w zaledwie 15 minut. Dania z makaronem sycą na długo, a dodatek boczku i groszku sprawią, że to danie zyska na smaku! Zobacz, jak krok po kroku zrobić ten przepis. Jest też idealny dla początkujących

Pomysł na szybki obiad

Dania z makaronem to najlepszy wybór wtedy, kiedy chcesz zjeść smaczny i pożywny posiłek, bez konieczności spędzania w kuchni połowy dnia! Do przygotowania tego dania potrzebujesz zaledwie kilku składników, więc zakasuj rękawy i do roboty!

Przepis na makaron z zielonym groszkiem i boczkiem

Do przygotowania tego przepisu dla dwóch osób potrzebujesz takich składników, jak:

  • 150 g makaronu penne
  • 2 litry wody do ugotowania makaronu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 puszka zielonego groszku
  • 100 g boczku wędzonego
  • 3 łyżki startego parmezanu lub innego dojrzewającego sera
  • sól i pieprz do smaku.

Przepis na makaron z groszkiem i boczkiem

  1. Boczek pokrój w drobną kostkę i obsmaż na patelni bez tłuszczu. W międzyczasie zagotuj wodę na makaron.
  2. Do gotującej się wody dodaj sól i wsyp makaron. Gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut, zgodnie z zaleceniami na opakowaniu makaronu. Makaron powinien być ugotowany al dente. Nie może być zbyt miękki.
  3. Odsącz zielony groszek z zalety, dodaj go do obsmażonego boczku. Dopraw do smaku i duś razem przez około 5 minut, aż groszek trochę zmięknie. Po tym czasie zestaw patelnię z ognia.
  4. Ugotowany makaron od razu odcedź, przelewając go przez sitko lub durszlak.
  5. Na patelni połącz makaron z boczkiem i groszkiem, obsmażaj razem przez minutę.
  6. Bezpośrednio przed podaniem, po nałożeniu na talerz posyp startym parmezanem. Smacznego!

Wskazówka: Zamiast groszku z puszki możesz użyć też zielonego groszku. Nie odmrażaj go, tylko wrzuć bezpośrednio na patelnię i przygotuj zgodnie z zaleceniami producenta.

Jak widzisz, przygotowanie tego przepisu jest naprawdę proste. Możesz go też urozmaicić dodatkami, jakimi? Mamy dla Ciebie kilka pomysłów:

  • Na patelnię, oprócz groszku, dorzuć też garść przeciętych na pół pomidorków koktajlowych. Słodkie pomidorki doskonale zgrywają się ze smakiem boczku i zielonego groszku.
  • Pod koniec duszenia groszku z boczkiem dodaj dwie łyżki gorącej wody, łyżkę śmietankę i trzy łyżki startego parmezanu. Wymieszaj i lekko odparuj. W ten sposób stworzysz makaron w pysznym, serowym sosie.
  • Do smażonego groszku dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i kilka listków mięty. Mięta doskonale komponuje się ze świeżym, zielonym groszkiem.

Makaron z boczkiem i zielonym groszkiem trochę inaczej

Ten przepis możesz przygotować też w innej wersji, doskonałej na specjalne okazje i wystawce kolacje. Zamiast makaronu penne użyj makaronu tagliatelle, a z bekonu zrób pyszne czipsy. Ten przepis także jest bardzo prosty, jego przygotowanie to kwestia około kwadransu, a na pewno zaskoczysz nim domowników i gości.

Składniki:

  • 300 g makaronu tagliatelle
  • 4 litry wody do ugotowania makaronu
  • 200 ml śmietanki do zup (12%)
  • 1 puszka zielonego groszku
  • 100 g boczku wędzonego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz.

Przepis na makaron tagliatelle z zielonym groszkiem i czipsami z bekonu:

  1. Wodę zagotuj, dodaj sól, ugotuj makaron zgodnie z instrukcjami producenta.
  2. Boczek pokrój na bardzo cienkie plasterki. Rozgrzej patelnię z nieprzywieralną powłoką i mocno obsmaż z każdej strony, aż będzie chrupiący. Odsącz usmażony boczek na papierowym ręczniku.
  3. Na tłuszczu pozostałym na patelni obsmaż pokrojony w drobną kostkę czosnek. Smaż przez 2 minuty.
  4. Odsącz zielony groszek, dodaj go do czosnku. Dopraw solą i pieprzem do smaku, duś przez około 2 – 3 minuty. Groszek powinien zrobić się bardziej miękki.
  5. Do groszku wlej śmietankę, gotuj następnie 2 minuty.
  6. Na patelnię dodaj ugotowany i odcedzony makaron. Wymieszaj.
  7. Makaron nałóż na talerze, na każdy talerz nałóż kilka czipsów bekonowych. Całość możesz dodatkowo posypać startym parmezanem. Smacznego!

Zrobienie makaronu z boczkiem i zielonym groszkiem nie jest trudne, z tym przepisem poradzisz sobie nawet wtedy, kiedy nie masz wiele doświadczenia.

Następny artykuł