Makaron ze szpinakiem kurczakiem i estragonem
pixabay

Makaron ze szpinakiem kurczakiem i estragonem

Estragon to ważne zioło kuchni francuskiej. Ma działanie prozdrowotne, w tym przeciwzapalne oraz antybakteryjne. W smaku jest dość wykwintny, ponieważ zawiera w sobie aromaty anyżu i bazylii. Świeży estragon (do kupienia jako roślina doniczkowa) ma słodki posmak.

Estragon to ważne zioło kuchni francuskiej. Ma działanie prozdrowotne, w tym przeciwzapalne oraz antybakteryjne. W smaku jest dość wykwintny, ponieważ zawiera w sobie aromaty anyżu i bazylii. Świeży estragon (do kupienia jako roślina doniczkowa) ma słodki posmak. Zatem jego walory jako przyprawy kuchni francuskiej są naprawdę zróżnicowane. Jeśli z prostego dania chcesz stworzyć elegancki posiłek, wybierz bylicę draganek, czyli... francuski estragon.

Pełnoziarnisty makaron ze szpinakiem, doprawiony estragonem — lista zakupów


Przepisy kuchni francuskiej szczycą się korzystaniem z orzeźwiających ziół. Na całym świecie znamy, chociażby, mieszankę ziół prowansalskich. Oprócz nich uwielbiany przez Francuzów jest również rozmaryn, tymianek, cząber i oczywiście estragon. Dzięki wykorzystaniu ziół francuskie dania (takie jak makaron ze szpinakiem) są orzeźwiające i lekkostrawne. Zioła wpływają także na kondycję skóry i włosów.

Do tego francuskiego dania potrzebujesz:

  • 350 g pełnoziarnistego makaronu (tagliatelle lub farfalline),
  • 250 g piersi z kurczaka,
  • 200 g świeżego szpinaku,
  • 1 małą cebulę,
  • Oliwę z oliwek,
  • Świeży estragon,
  • Świeżą bazylię,
  • Kilka kropel limonki,
  • Sól, pieprz, gałkę muszkatołową, mieszankę ziół.


Opcjonalnie:

  • Śmietankę 36%,
  • Ser roquefort,
  • 100 g kurek (grzybki).


Makaron ze szpinakiem kurczakiem i estragonem — jak przygotować?


Makaron ze szpinakiem i estragonem jest banalnie prosty w przygotowaniu. Szybkie i smaczne przepisy są specjalnością kuchni francuskiej. Jeżeli masz już pod ręką wszystkie składniki na pełnoziarniste tagliatelle z kurczakiem, wstaw wodę na makaron. Do gotującej się wody wsyp łyżeczkę soli / 1 litr i gotuj makaron ok. 15 min. W tej wersji przepisu nie musi być al dente. Poniżej mamy także inne polecane przepisy, które zawierają kremowy sos. W nich najlepiej, jeżeli makaron będzie niedogotowany, aby mógł „napić się” śmietanowo-ziołowego sosu.

Kurczaka pokrojonego w kosteczkę polej oliwą i dodaj zioła z limonką. Odstaw na ok. 15 min, aby mógł przejść smakiem. Szpinak lekko zblanszuj na patelni razem z posiekaną cebulą. Następnie rozgrzej ponownie patelnię z odrobiną oliwy z oliwek i usmaż kurczaka. Pamiętaj, aby całe mięso się ścięło, równocześnie pozostając soczyste. Przygotowany wcześniej szpinak dodaj do kurczaka i pełnoziarnistego tagliatelle. Całość przyprósz posiekanym estragonem.

Do dania będzie pasować zarówno makaron tagliatelle, jak i farfalline (czyli kokardki). Wszystko zależy od tego, jak wizualnie ma się przedstawiać danie. Do dużego, płaskiego talerza idealne będzie pełnoziarniste tagliatelle ze względu na ciemniejszy kolor. Będzie dobrze kontrastował się z soczystą zielenią świeżego estragonu, wiemy — jedzenie smakuje lepiej, gdy pięknie wygląda.

Spaghetti z kurczakiem i estragonem, czyli inne polecane przepisy


Danie w wersji fit znajduje się na początku opisu przepisu na tagliatelle z kurczakiem i estragonem. Teraz czas na ucztę dla zmysłów i tych, którzy nie boją się kalorii! Spaghetti z kurczakiem, kurkami i kremowym sosem z niebieskiego sera.

Francja jest znana ze swoich serów pleśniowych, których jedną z odmian jest ser niebieski. Właściwie wyrażenie niebieski ser pleśniowy funkcjonuje tylko poza granicami Francji. W serowej stolicy Europy używa się konkretnych nazw serów, np. brie, roquefort, brebiou. W tym przepisie potrzebny jest właśnie roquefort, najbardziej znany i najłatwiej dostępny ser niebieski.

Sos przygotuj, miksując szpinak ze śmietanką 36% w blenderze. Podgrzewaj przez chwile na małym ogniu i dodaj pokruszony ser pleśniowy wraz z ziołami. Pomiń sól, roguefort jest wystarczająco słony, aby przedrzeć się przez gorzkawy smak estragonu. Podsmaż kurczaka pokrojonego w kostkę, a na osobnej patelni zajmij się kurkami. Niestety kurczak i kurki nie mogą być przygotowane na tej samej patelni, ponieważ grzyby wypuszczą dużo wody. Co za tym idzie, kurczak się lekko podgotuje, a nie podsmaży na chrupko.

Spaghetti z kurczakiem kurkami i szpinakiem przełóż na głęboki talerz i obsyp obficie siekanym estragonem. Po tak sytym obiedzie potrzebna będzie mocna kawa.

Następny artykuł