Makowiec i częsty błądPixabay / PhotoMIX-Company

Makowiec pęka w trakcie pieczenia? Wszystko przez 1 skandaliczny błąd

Makowiec jest jednym z tych ciast, które wielu smakoszom kojarzy się ze świętami. Czasami podczas pieczenia deser pęka, przyczyniając się tym samym do kulinarnej katastrofy. Możemy tego uniknąć. Wystarczy wykazać się cierpliwością niezbędną do odpowiedniego wyrośnięcia ciasta.

Smakowity makowiec niejednokrotnie przyprawiał nas o szybsze bicie serca. Wielu miłośników łakoci nie może się oprzeć takiej pokusie. Oczywiście najlepiej smakuje makowiec przygotowany samodzielnie. Warto unikać błędów, które go zrujnują.

Makowiec pęka? Pozwól ciastu wyrosnąć

Nie da się ukryć, że makowiec wiedzie prym wśród świątecznych wypieków. Niedawno przedstawialiśmy babciny przepis na ten specjał. Tym razem pod lupę weźmiemy uchybienia, których często się dopuszczamy podczas robienia tego wybornego smakołyku.

Czasami zdarza się tak, że mimo naszych starań makowiec pęka w trakcie pieczenia. Deser w takiej formie nie zachęca do pałaszowania i nie wzbudza podziwu wśród świątecznych gości. Winny temu jest jeden błąd.

Zanim upieczemy makowiec, konieczne jest zrobienie ciasta. Podczas jego przygotowywania musimy pamiętać o tym, że gotowanie wymaga cierpliwości. Ciasto na makowiec powinno odpowiednio wyrosnąć, w związku z tym dajmy mu tyle czasu, ile wskazano w przepisie.

90% Polaków nie wie, jak sprawdzić czy karp jest świeży. Wystarczy spojrzenie w jedno miejsce90% Polaków nie wie, jak sprawdzić czy karp jest świeży. Wystarczy spojrzenie w jedno miejsceCzytaj dalej

Skoro już mowa o cieście, nie możemy zapomnieć o tym, że musi być ono odpowiednio wyrobione. Najlepiej, jeśli będzie jednolite i elastyczne. Wówczas nasz makowiec powinien wyjść perfekcyjnie. Warto zwrócić uwagę na jeszcze jeden mankament.

Prosty trik, który sprawi, że makowiec nie pęknie

Makowiec może również pęknąć z innego powodu. Mowa o dodaniu zbyt dużej ilości masy makowej. W takiej sytuacji nasze ciasto może nie wytrzymać i podzielić się na części, pozwalając masie wydostać się na zewnątrz. Jak możemy uniknąć takiego rozczarowania?

Jeśli zależy nam na tym, aby makowiec nie pękł. Możemy zastosować prostą sztuczkę, którą wykorzystuje wiele gospodyń. Wystarczy, że nasz rulon z ciasta zawiniemy w warstwę papieru do pieczenia. Takie zabezpieczenie często jest wystarczające.

Oczywiście makowiec nie mógłby się obejść bez masy makowej. Niektórzy kupują gotową mieszankę w sklepach. Jest to proste rozwiązanie, które oszczędza nam czasu spędzonego na mieleniu. Wybierając mak najlepiej nabyć taki, który jest delikatnie szarawy.

Nie da się ukryć, że powyższe wskazówki mogą przydać się wszystkim smakoszom, którzy w te święta stawiają na makowiec. Jeśli chcemy przygotować równie smakowite ciasto, wówczas warto postawić na takie w kształcie gwiazdy.

Artykuły polecane przez redakcję Smakoszy:

Źródło: I Love Bake

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł