Makowiec w ekspresowym wydaniuPixabay / Einladung_zum_Essen

Zrobisz go nawet w 15 minut. Najszybszy przepis na makowiec, ideał dla zabieganych

Nie da się ukryć, że makowiec musi pojawić się na świątecznym stole. Nietrudno znaleźć wielbicieli tego smakowitego ciasta. Przeważnie uznaje się, że jest ono trudne w przygotowaniu. Jednak możemy zrobić je w 15 minut. Każdy smakosz powinien wypróbować przepis na ekspresowy makowiec.

Smakowity makowiec jest bez wątpienia ciastem o kultowym statusie, które w czasie świąt cieszy się ogromną popularnością. W każdym domu przygotowuje się go odrobinę inaczej. Niestety zawijanie jest czasami dosyć uciążliwe. Możemy jednak z niego zrezygnować. Makowiec w takiej odsłonie smakuje obłędnie.

Makowiec w 15 minut

Bez wątpienia makowiec uchodzi za nie lada specjał, który potrafi przyprawić o zawrót głowy. Zazwyczaj ciasto przypomina swoim wyglądem roladę. Nie jest to jednak konieczne. Wszakże w makowcu najważniejszy jest wyjątkowy smak.

Niedawno przedstawialiśmy prosty i szybki przepis na babciny makowiec. Dziś postawimy na równie ekspresową recepturę. Doceni ją każdy, kto w okresie okołoświątecznym jest bardzo zabiegany. Goście będą zachwyceni takim deserem.

Makowiec przygotujemy w 15 minut. Później wystarczy go tylko upiec. Przepis jest banalnie prosty i każdy powinien sobie z nim poradzić bez większych problemów. Najpierw musimy zaopatrzyć się w odpowiednie składniki. Co nam będzie potrzebne?

Jak gotować kapustę, by zminimalizować wzdęcia? Zastosuj się do 4 poradJak gotować kapustę, by zminimalizować wzdęcia? Zastosuj się do 4 poradCzytaj dalej
  • 850 g gotowej masy makowej
  • 130 g mielonych migdałów
  • 6 jajek
  • 50 g rodzynek
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 80 g śmietanki kremowej 30%
  • 150 g czekolady
  • cukier puder

Ekspresowy i pyszny makowiec

Na początku tortownicę o średnicy 25 cm wyścielamy papierem do pieczenia. Wypuszczamy go na zewnątrz i zaciskamy obręcz. Boki tortownicy musimy posmarować masłem i posypać mąką. Za chwilę formę wypełnimy ciastem.

Migdały i orzechy mielimy. Możemy je również po prostu pokruszyć lub posiekać. Dodajemy je do masy makowej, którą miksujemy. Stopniowo wzbogacamy wszystko o jajka. Powinny mieć temperaturę pokojową. Po każdym z nich mieszamy całość przez 30 sekund.

Do makowca dodajemy rodzinki, skórkę pomarańczową i wiórki kokosowe. Na samym końcu makowiec wzbogacamy o śmietankę i posiekaną czekoladę. Masa powinna być w miarę jednolita. Wypełniamy nią tortownicę.

Makowiec pieczemy przez około 45 minut. Początkowo może być wilgotny, jednak po nocy bez przykrycia stanie się on bardziej suchy. Na sam koniec ciasto posypujemy cukrem pudrem. Warto również wypróbować przepis na świąteczny sernik.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Kwestia Smaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł