Makowiec, a reakcje alergiczneBDMcIntosh, Getty Images Signature

Jadłeś ostatnio makowca? Niestety, nie mamy dla Ciebie dobrych wieści

Jeśli makowiec był jedzony przez ciebie w sporych ilościach przez kilka ostatnich dni - mamy złe informacje. Okazuje się bowiem, że duże ilości maku mogą wywoływać reakcje alergiczne. Co więcej jest ciężkostrawnym deserem, więc wpływa negatywnie na metabolizm oraz zdrowie układu pokarmowego. Nie wszyscy też wiedzą, że w skrajnych przypadkach mak może wywołać nawet wstrząs anafilaktyczny.

Makowiec wydaje się niepozorny - ot, zwykłe słodkie ciasto, które wypełnione jest pyszną i przyjemną w teksturze masą makową. Niestety, okazuje się, że deser ten ma właściwości, które wywołać mogą duże szkody w organizmie każdego z nas.

Choć w Polakach tradycja pieczenia i jadania makowca w czasie różnych świąt jest bardzo silna, tak warto zachować pewną powściągliwość w czasie zajadania się kolejnymi kawałkami. Pyszny smak nie jest wart zdrowotnych problemów, jakie wyniknąć mogą z nadmiaru tego ciasta.

Makowiec może wywołać silną reakcję alergiczną

Okres świąt Bożego Narodzenia oraz nocy sylwestrowej wypełniony jest ogromną ilością jedzenia. Pieczenie, bigosy, zupy, kotlety, ryby, galarety czy desery piętrzą się na stołach i zapełniają nasze brzuchy. Niestety, jeśli do tego wszystkiego dołożymy także makowca, może czekać nas duża nieprzyjemność.

Ciasto to, w porównaniu do innych deserów, charakteryzuje się dużą ciężkostrawnością. Nawet jeden kawałek długo zalega na żołądku, a energia potrzebna do strawienia jest bardzo wysoka. Sam mak ma także jeszcze jedną, zdecydowanie groźniejszą właściwość.

Jak nazywa się zupa ze zdjęcia? Ugotujesz ją z dziecinną łatwościąJak nazywa się zupa ze zdjęcia? Ugotujesz ją z dziecinną łatwościąCzytaj dalej

Nasiona tej rośliny, które wykorzystywane są do sporządzenia ciasta, zawierają bardzo dużą ilość histaminy, organicznej substancji chemicznej, która występuje także naturalnie w ludzkim ciele. Pełni ona zadanie podczas regulowania stanów zapalnych czy alergicznych.

Niestety, niektórzy ludzie wykazują dużą nadwrażliwość na tę substancję, co przy spożyciu wielu kawałków makowca, może zaowocować reakcją alergiczną, która najczęściej objawia się wysypką, swędzeniem skóry, bólem brzucha, niestrawnością czy problemami z wypróżnianiem.

Poszukujesz więcej kulinarnych przepisów? Zajrzyj do tego artykułu, z którego możesz dowiedzieć się jak przyrządzić doskonałe chipsy. W tym tekście wyjawiamy tajniki najlepszej zupy ogórkowej.

To nie jest jednak wszystko. U rzadkich przypadków może wystąpić tak zwany wstrząs anafilaktyczny, czyli wyjątkowo gwałtowną i groźną dla zdrowia, a nawet życia reakcję alergiczną. Objawia się wysokim ciśnieniem, trudnościami z oddychaniem, ostrym bólem brzucha, silnymi zmianami skórnymi, czy nawet utratą świadomości.

Jeśli więc po świętach czujesz się źle, a twoja skóra pełna jest wyprysków i zaczerwień - najlepiej zrezygnować z makowca. Warto w takim przypadku zrobić także test uczuleniowy, aby mieć pewność.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: pomyslodawcy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł