Malinowa chmurka zachwyca obłędnym smakiem.screen z kanału Izabela Kostka/Youtube

Nie można się jej oprzeć. Niebiańska malinowa chmurka na koniec wakacji

Malinowa chmurka zdobyła serca wielu smakoszy. Lekkie, a jednocześnie kremowe ciasto przełamane orzeźwiającymi owocami po prostu rozpływa się w ustach. Sezonowe maliny warto dorzucić do pysznego wypieku, by cieszyć się ostatnimi dniami wakacji.

Malinowa chmurka stała się hitem internetu - kolejne osoby polecają sobie cudowny wypiek. Trudno nie zakochać się w bardzo lekkiej konsystencji z dodatkiem pysznych malin. Ciasto jest dość wyrafinowane i jego przygotowanie wymaga nieco dłuższej chwili w kuchni, ale zdecydowanie warto się na nie skusić.

Żywioł uderzył w środku Polski. Jabłonie łamał jak zapałki, w 30 sekund zniszczył prawie wszystko w sadzieŻywioł uderzył w środku Polski. Jabłonie łamał jak zapałki, w 30 sekund zniszczył prawie wszystko w sadzieCzytaj dalej

Malinowa chmurka - po prostu niebo w gębie

Malinowa chmurka zyskuje coraz większa popularność i trudno się temu dziwić. Trudno o bardziej delikatne i lekkie ciasto, w którym kolejne warstwy tak wspaniale się ze sobą komponują. Kremowa pianka fantastycznie kontrastuje z lekko cierpkimi malinami i orzeźwiającą galaretką, a beza z płatkami migdałowymi dodaje odrobiny chrupkości. Bardzo podobne ciasto zostało przygotowała na Youtubie Izabela Kostka.

Dzisiaj grzeje:

  1. Uwaga: Z zachodu nadciąga zagrożenie. Nie chodzi o nawałnice, możemy być w niebezpieczeństwie
  2. Dziadek ugotował rosół według receptury Gessler, efekt? Spróbował i nie wytrzymał, jego komentarz zwala z nóg
  3. Nowy podatek 1350 zł może być rozszerzony. Władza chce, by był powszechniejszy

Składniki ciasta:

3 żółtka,
30 g cukru pudru,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
cukier wanilinowy,
150 g mąki pszennej,
100 g masła.

Składniki kremu:
500 ml śmietanki 30%
250 g serka mascarpone,
3 łyżki cukru pudru,
cukier wanilinowy,
2 łyżeczki żelatyny.

Beza:
3 białka,
3/4 szklanki cukru,
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
płatki migdałowe.

Dodatkowo:
500 g malin,
3 malinowe galaretki.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki ciasta łączymy, zagniatamy i wkładamy do lodówki na pół godziny. Następnie rozwałkowujemy i wykładamy na blachę. Nakłuwamy widelcem i pieczemy w temperaturze 180°C. Odstawiamy do ostygnięcia. Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wody i łączymy z malinami. Gdy wystygną, wylewamy je na upieczone ciasto. Składniki na krem ubijamy, a żelatynę namaczamy w niewielkiej ilości wody, podgrzewamy do rozpuszczenia i jeszcze ciepłe łączymy z kremem. Wykładamy wszystko na stężałą galaretkę z malinami. Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli, powoli dodajemy do nich cukier, a gdy białka połączą się z cukrem, dosypujemy mąkę ziemniaczaną. Wszystko dokładnie mieszamy i rozsmarowujemy na blasze wyłożonej pergaminem z wyciąganym dnem - sprawdzi się też zwykła blacha odwrócona do góry dnem. Bezę posypujemy płatkami migdałowymi i pieczemy godzinę w 120-130°C. Schładzamy i wykładamy na masę, a całe ciasto odstawiamy do lodówki.

Stosujesz sól, czosnek, chrzan i koper kisząc ogórki? Głupi błąd i nie wyjdą dobreStosujesz sól, czosnek, chrzan i koper kisząc ogórki? Głupi błąd i nie wyjdą dobreCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Wiadomości TVP znów wyemitowały upokarzający materiał. Na wizji nie uszanowano nawet tożsamości aktywistki, o której mówiono
  2. Wyciekły zdjęcia Jarosława Kaczyńskiego z wakacji. Aż trudno uwierzyć, jak on wygląda
  3. Zapomnijcie o ogórkach kiszonych. Teraz na stołach rządzą kiszone buraki, symfonia smaku, niezwykłe doznania, nie sposób się im oprzeć
  4. Obierki po ogórkach zwalczają uciążliwość. Jeszcze cenniejsze są liście kalafiora, nigdy ich nie wyrzucaj
  5. Zamieszanie, Polacy mogą się pogubić. Jutro w Lidlu zmiana godzin otwarcia, zupełnie inaczej niż zwykle
  6. Poważne oskarżenia wobec Mateusza Borka. Dziennikarz odpiera zarzuty Polsatu

Źródło: Przyślij przepis

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł