Maliny warto wykorzystać do zrobienia pysznego soku.pixabay/congerdesign

Domowy sok z malin na zimę z przepisu naszych babć nie ma sobie równych. Dodatek do herbaty i lekarstwo na przeziębienie w jednym

Maliny właśnie teraz kupimy bez problemu na wszelkich bazarach i w sklepach. Najwięksi smakosze i miłośnicy ciemnoróżowych owoców wiedzą, że warto je odpowiednio zakonserwować, aby cieszyć się ich smakiem i cudownymi właściwościami także zimą. Wystarczy przygotować z nich obłędnie pyszny sok.

Maliny są nie tylko cudownym letnim przysmakiem, ale też doskonałym lekarstwem, o czym wiedziały już nasze babcie. Gdy tylko złapie nam przeziębienie albo gorączka, zamiast chemicznych leków można napić się po prostu cudownej herbaty z sokiem malinowym. Mikstura dodatkowo podnosi odporność, a przy tym smakuje obłędnie, więc warto poświęcić chwilę w kuchni na przygotowanie tej pyszności.

Rudi Schuberth narzeka na żenująco niską emeryturę. Wybudował 4 domy obok Łeby, wynajmuje turystom i sprzedaje swoje wyroby wędliniarskieRudi Schuberth narzeka na żenująco niską emeryturę. Wybudował 4 domy obok Łeby, wynajmuje turystom i sprzedaje swoje wyroby wędliniarskieCzytaj dalej

Maliny warto zamknąć w butelce w postaci pysznego soku

Maliny wyróżniają się cudownymi właściwościami, które sprawiają, że przygotowany z nich sok pozwoli nam zadbać o zdrowie i odporność. Jego przygotowanie nie jest błyskawiczne, ale cudowne działanie mikstury wynagrodzi nam wysiłek z nawiązką. Gdy jednak przygotujemy go samodzielnie, zyskamy pewność, że znajdą się w nim wyłącznie naturalne składniki bez zbędnych i szkodliwych dodatków. Do przygotowania soku będa potrzebne wyłącznie maliny i cukier.

Dzisiaj grzeje:

  1. Łukasz Szumowski ma fatalne informacje dla wielu Polaków. Wszystko zacznie się już w tym tygodniu
  2. Dlaczego Sekielski nagle chudnie? Podał lepszą niż wszystkie przepisy Gessler razem wzięte recepturę na zupę z buraka
  3. Możesz ubiegać się o zwrot akcyzy za konkretne paliwo. Resort potwierdził, ruszył nabór wniosków

By przygotować sok, maliiny wsypujemy do garnka warstwami i podsypujemy je cukrem. Na kilogram owoców przypada szklanka cukru. Czekamy około 20 minut, aż maliny puszczą sok, a w międzyczasie mieszamy je kilka razy. Po tym czasie stawiamy garnek na ogniu i czekamy, aż jego zawartość się zagotuje. Po 5 minutach gotowania i mieszania malin przecedzamy je przez gęste sito, gazę albo pieluchę tetrową. Sok jeszcze raz doprowadzamy do wrzenia, przelewamy je do słoików, które ustawiamy nakrętką do dołu. Po ostygnięciu nakrętka powinna zrobić się wklęsła.

Najlepsze newsy:

  1. Widzieliśmy go w kultowych filmach, niestety nie żyje. Media obiegła tragiczna wiadomość
  2. Nieprawdopodobna metamorfoza Big Boy'a z Gogglebox. Jak udało mu się dojść do takiego stanu?
  3. Ponad 1000 zarażonych koronawirusem. Na południu Polski wirus nie odpuszcza
  4. Jest ważny komunikat Biedronki do wszystkich klientów. Oszustwo na ogromną skalę, sieć przed nim ostrzega
  5. Nigdy nie wyrzucaj obierków z ogórka. Zrobisz z nich obłędną miksturę, która przyda się w kuchni
  6. Zaczęło się, PIH musiała wkroczyć. Docierają najgorsze wieści, klienci Lidla, Biedronki i reszty sklepów muszą uważać
  7. Justyna Żyła pochwaliła się nowym chłopakiem. Szybko usunęła swój wpis, ale w sieci nic nie ginie, wszystko wyszło na jaw

Źródło: Beszamel.se.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Koniecznie obejrzyj nieziemsko prosty i szybki przepis na przepyszny posiłek!

Następny artykuł