Maliny z pomidorami - letnia i lekka sałatkaYouTube.com/ Przepisy Joli

Soczysta i lekka sałatka z pomidorów i malin. Wyśmienita na letnie dni, wystarczy tylko parę składników

Maliny dojrzewają latem, więc obecnie jest idealny okres na przygotowywanie z nich dań, przetworów i innych produktów spożywczych. Jednym z najpyszniejszych przepisów, w którym wykorzystuje się maliny, jest sałatka z pomidorami. Doskonale pasuje na ciepłe letnie dni jako samodzielne danie, bądź dodatek do obiadu.

Maliny wraz z pomidorami mogą być dość kontrowersyjnym połączeniem, jednak słodycz obu owoców idealnie ze sobą współgra. Kwasowość pomidorów ciekawie równoważy słodycz malin, a dodatek ostrej cebuli podkręca kubki smakowe. Przygotowanie sałatki zajmuje dosłownie kilka minut, a feeria barw, smaków i zapachów jest tak oszałamiająca, że zachwycą każdego konesera.

Pilny komunikat Biedronki, natychmiast zwróć lub wyrzuć ich produkt. Polacy nagminnie go kupują, bardzo niepokojąca informacjaPilny komunikat Biedronki, natychmiast zwróć lub wyrzuć ich produkt. Polacy nagminnie go kupują, bardzo niepokojąca informacjaCzytaj dalej

Maliny w pysznej sałatce - smaki lata na talerzu

Aby sałatka była jak najlepsza użyjcie najświeższych składników. Pomidory muszą być dojrzałe, soczyste i słodkie. Maliny najlepiej zebrać własnoręcznie, jeśli jednak nie mamy dostępu do takich rarytasów, kupmy je od sprawdzonego sprzedawcy i poprośmy o jak najlepsze. Jedna z wersji sałatki została zaprezentowana na kanale "Przepisy Joli". Podana została do gruzińskich szaszłyków, które wraz z sałatką są wyborne. Poniższe danie może być idealną kolacją - jednoczesna lekkość i interesowność smaków sprawiają, że jedzenie jej jest czystą przyjemnością.

Składniki:

  • kilogram dojrzałych pomidorów
  • 20 pomidorków koktajlowych
  • 3 garści malin
  • pół słoika czarnych oliwek
  • kilka garści rukoli
  • 1 czerwona cebula
  • 3 łyżki oliwy
  • kilka gałązek koperku, kolendry oraz mięty
  • sok z 2 cytryn
  • sól
  • pieprz

Dzisiaj grzeje:

Przygotowanie:

    1. Odszypułkowane pomidory dokładnie wypłucz z kurzu.
    2. Pokrój duże pomidory na ćwiartki. Nie wylewaj soku, który z nich wyciekł na deskę. Zlej go do miseczki i zachowaj.
    3. Dokładnie wypłucz maliny i przyjrzyj się, czy nie są robaczywe.
    4. Na półmisku ułóż rukolę, umyte maliny oraz ćwiartki pomidorów.
    5. Cebulę pokrój w krążki i posyp nimi sałatkę na półmisku.
    6. Oliwki pokrój w mniejsze kawałki i posyp nimi wierzch sałatki.
    7. W miseczce z sokiem pomidorowym zmieszaj oliwę, sok z cytryny, sól oraz pieprz i dokładnie wymieszaj sos.
    8. Do półmiska dodaj przecięte na pół pomidorki koktajlowe.
    9. Zalej sałatkę dressingiem, przyozdób ziołami i posyp pociętym koperkiem.

Najlepsze newsy:

Źródło: konkolpolny.p

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł