Mandarynka ma nietypowe zastosowaniePixabay / Alexas_Fotos

Podpalił skórkę po mandarynce. Powód wprowadza w osłupienie

Mandarynka jest jednym z najpopularniejszych owoców, który cechuje się słodkim smakiem. Ciężko go pomylić z czymkolwiek innym. Okazuje się, że mandarynka może z łatwością zostać przekształcona w świeczkę. Bartek spróbował tej metody. Po podpaleniu sam był zaskoczony efektami.

Nie da się ukryć, że mandarynka jest wyjątkową przekąską. Takich owoców nie może zabraknąć podczas świąt. Jednak można z nich zrobić niekonwencjonalne oświetlenie. Świeczki w takim wydaniu wyglądają obłędnie.

Mandarynka jako świeczka?

Nic nie smakuje tak jak mandarynka. Cytrus przypominający miniaturową pomarańczę często gości na naszych stołach. Jakiś czas temu wyjaśnialiśmy, dlaczego lepiej nie wyrzucać skórki po owocu. Zaledwie garstka smakoszy znała sposób na przekształcenie pozostałości po mandarynkach w świeczki.

Mandarynka rzuciła się w oczy Bartkowi, który usłyszał kiedyś o tym, że można zmienić ją w interesujące oświetlenie. Postanowił wypróbować tę metodę i zobaczyć co się stanie. Przygotował wszystko zgodnie z instrukcją. Efekt przerósł jego najśmielsze oczekiwania.

Mandarynka może stać się świeczką w bardzo prosty sposób. Wystarczy postępować zgodnie ze wskazówkami, które znajdują się poniżej. Najpierw będziemy potrzebowali kilku przedmiotów. Co musimy przygotować?

Przez 20 lat oszukiwał klientów, nie mieści się w głowie co dodawał do ciastekPrzez 20 lat oszukiwał klientów, nie mieści się w głowie co dodawał do ciastekCzytaj dalej
  • mandarynka
  • oliwa
  • długopis lub pióro
  • łyżka
  • ostry nóż
  • zapałka

Mandarynka rozświetli się w fantazyjny sposób

Na początku mandarynka musi mieć wyznaczony środek. Oczywiście powinien on być pomiędzy górą i dołem owocu. Następnie przy pomocy długopisu lub pióra odrysowujemy linię biegnącą wokół obwodu owocu.

Mandarynkę nacinamy wzdłuż linii. Pamiętajmy o tym, aby zrobić to delikatnie. Skórkę oddzielamy ostrożnie od miąższu. Obie połówki nie powinny być naruszone i popękane. W całości musi pozostać również biały ogonek wystający na środku.

Dolną połówkę zalewamy oliwą. Ogonek musi wystawać trochę ponad jej taflę. W górnej części wycinamy gwiazdkę lub inny niewielki wzór, który pozwoli na dostawanie się powietrza do ognia. Na koniec podpalamy knot i łączymy dwie części skórki.

Mandarynka w formie świeczki wygląda intrygująco. Dodatkowo roznosi po okolicy łady aromat. Bartek był zachwycony, tym co przygotował. Warto pójść w jego ślady. Oczywiście wnętrze owocu najlepiej zjeść. Dodanie mandarynek do diety przynosi ciekawe rezultaty.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Genialne

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł