Mandarynkipixabay.com/Daria-Yakovleva

Przed świętami jemy je w zawrotnych ilościach. Jeśli jednak zapomnisz o 1 ważnej rzeczy, może skończyć się fatalnie

Mandarynki należą do jednych z najczęściej spożywanych przed świętami owoców. Nawet jeśli nie sięgamy po nie zbyt często w ciągu roku, to właśnie w trakcie okresu świątecznego królują na naszych stołach. Bez wątpienia mandarynki stały się już nieodłącznym elementem świąt, jednak popełnienie pewnego błędu może spowodować poważne uszczerbki na zdrowiu. Jeśli zapominasz o umyciu mandarynek przed zjedzeniem, od teraz pilnuj tej praktyki.

Mandarynki większości osób kojarzą się właśnie ze świętami. Mają wyjątkowo pyszny smak, ale również wiele właściwości odżywczych, które wspierają pracę naszego organizmu. Warto zwracać uwagę na tę kwestię, biorąc pod uwagę czasy, w których proponuje się nam wiele sztucznych produktów, które ze zdrowiem nie mają niczego wspólnego.

Poza drogocennymi wartościami odżywczymi, które wspierają nasz organizm, nadmierne spożywanie mandarynek w niewłaściwy sposób może jednak sprawić nam niemały kłopot. Doprowadzi do tego pewna czynność, która dotyczy nas wszystkich. Popełniamy ten błąd nagminnie, nawet nie zdając sobie z tego sprawy.

Mandarynki znane ze swoich wyjątkowych właściwości

Mandarynki należą do owoców, które wyróżniają się wysoką zawartością witaminy A. Pod tym względem nie mogą jej dorównać cytryny, pomelo czy pomarańcze. Tylko grejpfrut przebija dwukrotnie wynik mandarynek. Witamina A sama w sobie jest niezbędna dla naszego organizmu, ponieważ odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie kości oraz zębów. Chroni naszą skórę oraz wzrok.

Ten niepozorny owoc wpływa również na naszą odporność oraz opóźnia procesy starzenia. W związku z wysoką zawartością witaminy C mandarynki wzmacniają układ odpornościowy i chronią nasz organizm przed drobnoustrojami. Witaminy, będące przeciwutleniaczem, hamują rozwijanie się wolnych rodników, które odpowiedzialne są za procesy starzeniowe. O dodatkowych właściwościach mandarynek pisaliśmy tutaj.

Szczegół, na który należy uważać

W związku z tym, że w trakcie świątecznego okresu spożywany zawrotne ilości mandarynek, lekarze informują, że sposób, w jaki przygotowujemy te owoce do spożycia, pozostawia wiele do życzenia. Co więcej, może wyrządzić nam poważne szkody. Od najmłodszych lat wpaja nam się, że owoce przed spożyciem należy dokładnie umyć. Wielu z nas jednak pomija ten etap, myśląc, że skoro i tak usuwamy skórkę, mycie jej nie jest potrzebne.

Na powierzchni owocu może znajdować się naprawdę wiele zanieczyszczeń i bakterii, które mogą przyczynić się do wywołania alergii. Mandarynki, które najczęściej dostępne są dla nas w sklepie, pochodzą z Hiszpanii lub Portugalii. W związku ze zrywaniem ich we wczesnym okresie dojrzewania hodowcy starają się hamować ten proces na czas ich przewozu ich do innych krajów. Z tego powodu właśnie mandarynki są specjalnie przygotowywane.

Często używa się w tym celu miodu czy wosku. Są to naturalne składniki, jednak kontakt z nimi może wywołać reakcje alergiczne i stany zapalne. Co więcej, owoce importowane do naszego kraju pryskane są substancjami grzybobójczymi, aby w trakcie przewozu towar nie uległ zepsuciu. Większość takich środków ma w sobie właściwości rakotwórcze, które mogą również uszkadzać układ nerwowy czy prowadzić do bezpłodności.

Specjaliści zalecają dokładne wyszorowania mandarynek szczoteczką z wykorzystaniem płynu do mycia naczyń. Co więcej, należy robić to pod gorącą wodą.

Zapach mandarynek unosi się w naszych domach przez cały grudzień i tak naprawdę to wtedy zaczynają smakować niepowtarzalnie. Aby jednak w pełni cieszyć się zdrowiem i dobrym samopoczuciem, dbajmy o kwestie higieniczne spożywanych pokarmów.

Mandarynki mimo swoich rewelacyjnych właściwości, psikane są chemią, która ma na celu zapewnienie nam otrzymania rewelacyjnych jakościowo produktów. Jeśli zastanawiacie się, w jaki sposób wybrać idealne w smaku mandarynki, pisaliśmy o tym tutaj.

Ania Starmach podała banalny przepis na groch z kapustą. Niezwykle aromatyczne, wszystko dzięki klasycznym przyprawomAnia Starmach podała banalny przepis na groch z kapustą. Niezwykle aromatyczne, wszystko dzięki klasycznym przyprawomCzytaj dalej

Zobacz także w naszych serwisach:

Źródło: gotowanie.onet.pl; poradnikzdrowie.pl

Zapraszamy na nasz profil na Instagramie

Następny artykuł