Mandarynkipixabay.com/6437364

W jaki sposób odróżnić słodkie mandarynki od kwaśnych? Nie ma nic prostszego

Mandarynki kupujemy często w hurtowych ilościach, jednak rzadko zastanawiamy się, które najlepiej wybrać. Jeśli zastanawiasz się, jaka jest różnica między tymi słodkimi a kwaśnymi i jak je rozpoznać, warto zwrócić uwagę na kilka szczegółów. Ważny jest nie tylko kolor czy zapach, ale również wielkość, kształt czy grubość skórki. Od teraz wybór słodkich mandarynek nie będzie stanowić żadnego problemu.

Mandarynki cieszą się swoją popularnością szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Tak naprawdę przez cały okres świąteczny goszczą w naszych domach w ogromnych ilościach. Przyjęło się już, że stały się niejako elementem obowiązkowym świątecznego klimatu.

To już nie tylko unoszący się zapach piernika, makowca czy smażonej ryby. Mandarynki to kolejna pozycja obowiązkowa. Poza rewelacyjnym smakiem mają w sobie mnóstwo witamin i prozdrowotnych właściwości. Dostęp do tych cytrusów mamy przez cały rok, a więc warto wiedzieć, w jaki sposób wybierać te o najlepszym smaku.

Jedni wolą te kwaśne, inni słodsze. Czy jest jakaś zależność, która decyduje o tym, na jaki smak trafimy? Owszem. Warto pamiętać o kilku konkretnych wskazówkach, które usprawnią wasze kolejne zakupy. Co więcej, unikniecie rozczarowania w domu tuż po pierwszym kęsie.

Mandarynki są prawdziwą bombą witaminową

Nie należy zapominać o tym, że poza wyjątkowym aromatem oraz smakiem, to prozdrowotne cytrusy. Warto włączyć je do codziennej diety, jeśli jeszcze tego nie zrobiliście. Przede wszystkim to owoc bogaty w witaminę C, ale nie tylko. Jako jedyny zawiera w sobie nobiletynę - flawonoid, który pomaga w zwalczaniu otyłości, zapobiega cukrzycy typu 2 i miażdżycy naczyń.

Dzięki wysokiej zawartości witaminy C oraz A mandarynki są naturalnym przeciwutleniaczem. Wspomagają układ odpornościowy czy hamują działanie wolnych rodników odpowiedzialnych za proces starzenia. Dodatkowo poprawiają kondycję naszej skóry oraz chronią przed chorobami oczu. To również niskokaloryczny owoc, dzięki czemu możemy spożywać go bez wyrzutów. Idealnie sprawdzi się jako przekąska na diecie redukcyjnej, łagodząc przy tym ochotę na słodkie.

Rosyjska sałatka ze śledziami i ogórkami kiszonymi bije na głowę wszystkie inne. Mamy przepisRosyjska sałatka ze śledziami i ogórkami kiszonymi bije na głowę wszystkie inne. Mamy przepisCzytaj dalej

Poza swoimi prozdrowotnymi właściwościami, które znajdziemy w miąższu, warto zwrócić uwagę na skórkę. Dzięki niej przygotujemy naturalne, aromatyczne świece, o czym pisaliśmy w tym artykule. To jeden z owoców, który wykorzystamy w pełni. Dzięki temu wpisuje się on w ruch „zero waste". Co więcej, skórkę wykorzystanie również do wielu domowych czynności. Między innymi przygotujecie z niej naturalny środek do czyszczenia. Na ten temat pisaliśmy tutaj.

W jaki sposób wybierać te o idealnym smaku?

Warto wybierać tylko mandarynki o intensywnym, pomarańczowym kolorze. Te bladsze, żółte, a nawet zielonkawe nie będą smaczne.Skórka tych słodkich nie powinna być zbyt gruba. To samo dotyczy zapachu. Świeże będą intensywnie pachnieć. Od razu je rozpoznacie.

Mandarynki warto zważyć w dłoni tuż przed zakupem.Ciężkie będą miały w sobie dużo soku. Te lżejsze mogą nie być pierwszej świeżości. Im bardziej okrągły kształt, tym większa szansa, że będą naprawdę słodkie. Najlepsze mandarynki to te miękkie i sprężyste. Wszelkiego rodzaju obicia na owocu nie zwiastują dobrego smaku. Tak samo, jak ciemne miejsce po ogonku.

Wybierając mandarynki lepiej decydować się na te sprzedawane luzem, dzięki czemu będziemy mogli je dokładnie obejrzeć. W tych w paczce mogą trafić się obite czy nawet spleśniałe. Pamiętajmy o dokładnym umyciu owoców tuż przed spożyciem. Na skórce mogą znaleźć się resztki środków grzybobójczych i zabezpieczających podczas transportu.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:


Źródło: gotowanie.onet.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Zobacz nasz najnowszy, smakowity przepis:

Następny artykuł