Mandarynki kryją w sobie coś strasznenschatzi, Getty Images Pro

Uwielbiasz mandarynki? Eksperci przestrzegają przed 1 sposobem ich jedzenia

Nauczono nas, że mandarynki są jednymi z najzdrowszych i najsmaczniejszych owoców. Okazuje się jednak, że to nie jest całkowita prawda, bowiem w trakcie transportu powlekane są woskiem carnauba czy pszczelim, aby ochronić je przed uszkodzeniami. Co więcej, niektórzy dostawcy stosują także środki grzybobójcze.

Mandarynki cieszą nas zazwyczaj podczas świąt Bożego Narodzenia - ich zapach podczas obierania ze skórki rozprowadza się po całym pomieszczeniu i sprawia przyjemność każdemu, kto go poczuje. Niestety, owoce te skrywają w sobie mroczny sekret.

Okazuje się, że wcale nie są tak zdrowe, za jakie wszyscy je mieli. Dostawcy stosują wszak praktyki, które skutecznie zmniejszają właściwości prozdrowotne mandarynek, a, co więcej, mogą wywołać nawet poważne problemy ze zdrowiem.

Mandarynki wcale nie takie dobre

Chodzi oczywiście o specyfiki, którymi pokrywa się je na czas podróży z ciepłych krajów do chociażby Polski. Z powodu długiej podróży, ich skórki najczęściej spryskiwane są środkami złożony z miodu pszczelego, wosku carnauba i szelaku.

Wszystkie trzy związki są całkowicie naturalne i występują w przyrodzie, mogą jednak stwarzać pewne zagrożenie dla alergików. Wywołują one u niektórych reakcje alergiczne, które niekiedy potrafią być bardzo intensywne. Czasem przeradzają się nawet w stany zapalne.

Stosuje się ją zamiast cukru. Lekarze już biją na alarmStosuje się ją zamiast cukru. Lekarze już biją na alarmCzytaj dalej

Znacznie gorzej jest z kolejnymi substancjami, które mają za zadanie uchronić owoce przed atakiem pleśni i innych grzybów. Tak zakażone owoce nie nadają się do spożycia, lecz związki grzybobójcze także wywołują ogromne ryzyko.

Jak czytamy na portalu onet.pl większość z nich ma w swoim składzie tiabendazolem i imazalilem, które mogą działać rakotwórczo, a nawet uszkodzić układ nerwowy i powodować bezpłodność. Aby uchronić się przed ich działaniem, lekarze zalecają dokładnie mycie.

Długie płukanie mandarynek w ciepłej wodzie spłukuje z ich powierzchni większość groźnych substancji, a dodatkowe obieranie praktycznie do zera eliminuje ryzyko związane z ich spożyciem. Mycie warto wspomóc szczotką z miękkim włosiem oraz płynem do naczyń.

Co kryje się w mandarynkach

W owocach tych najwięcej można znaleźć witaminy C, która wspomaga układ odpornościowy. Pełno w nich również witaminy A polepszającej wzrok, a także przeciwutleniaczy potrzebnych do walki z wolnymi rodnikami wywołującymi nowotwory.

Poszukujesz więcej ciekawych artykułów na tematy kulinarne? Zajrzyj tutaj, a dowiesz się jak przygotować sałatkę jarzynową Kuronia. Inny ciekawy przepis na rybę po grecku można przeczytać w tym tekście.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: onet.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł