Mandarynkipixabay.com/RitaE

Istnieje banalny sposób na odróżnienie kwaśnych mandarynek. Teraz wybierzesz tylko słodkie

Mandarynki w zimowym okresie są elementem obowiązkowym. Ich smak oraz zapach przywodzi na myśl świąteczny klimat. Niekiedy ciężko jest trafić na naprawdę słodkie mandarynki, a więc zdradzamy wskazówki, dzięki którym odróżnisz kwaśne od słodkich i wybierzesz te, na których najbardziej ci zależy. 

Mandarynki to nie tylko pyszny owoc, który kojarzy nam się ze świąteczną atmosferą, ale i dawka wielu, cennych witamin. Mandarynki uważane są za młodsze siostry pomarańczy, jednak są od nich słodsze oraz znacznie mniejsze. Mandarynka różni się także zawartością witamin i innych składników odżywczych. Jest doskonałym źródłem witaminy C, ale i flawonoidów, które pomagają zwalczać otyłość, zapobiegać cukrzycy typu 2 i miażdżycy naczyń.

Przychodzimy do was ze wskazówkami, które pomogą wam wybrać najlepsze mandarynki pod względem smaku i świeżości. W zależności od tego, jaki smak wolicie, jesteście w stanie rozpoznać te kwaśne od słodkich.

Poezja smaku. Makłowicz odkrył w pewnym regionie Polski obłędny farsz na pierogi, znamy przepisPoezja smaku. Makłowicz odkrył w pewnym regionie Polski obłędny farsz na pierogi, znamy przepisCzytaj dalej

Mandarynki - jak najlepiej wybrać te właściwe?

Jak się okazuje, wybór mandarynek rządzi się swoimi prawami. Istnieją pewne wskazówki, wedle których należy postępować przed zakupem, aby trafić w smaku na te, na które faktycznie mamy ochotę.

Wydawałoby się, że wybór nie jest niczym podyktowany. Nic bardziej mylnego. Wybór dobrych w smaku mandarynek nie należy do najłatwiejszych, ale postępując według 5 określonych kroków, jesteśmy w stanie uniknąć rozczarowania. Wszystko oczywiście zależy od naszych preferencji i smaku, który wolimy. Warto jednak wybierać je świadomie.

Dzisiaj grzeje:

  1. Sto razy lepsze niż zwykłe frytki, zdrowsze niż chipsy. Talarki ziemniaczane zrobisz banalnie łatwo, a smak pokochasz od razu
  2. Black Friday: zostały tylko 2 dni aby upolować najtańsze wakacje. Schodzą jak świeże bułeczki. Warto się pospieszyć
  3. Gessler bije na alarm. Zjedzenie pewnego produktu może mieć fatalne konsekwencje

5 wskazówek, które ułatwią wybór odpowiednich w smaku mandarynek

Po pierwsze należy zwrócić uwagę na to, że poza samą w sobie mandarynką, na rynku istnieje kilka odmian. W tym klementynka, tangerynka czy satsuma. Warto wiedzieć, że lekko kwaśnym i intensywnym smakiem wyróżnia się właśnie mandarynka lub mniejsza tangerynka. Klementynki oraz satsuma należą do słodszej odmiany, która nie ma zbyt wielu nasion.

Klementynki oraz satsuma mogą być przez nas przechowywane nawet do dwóch miesięcy, a więc znacznie dłużej niż mandarynka czy tangerynka.

Test świeżości oraz rodzaj skórki

Jednym ze wskaźników świeżości jest ciężar wybieranego przez nas owocu. Im dłużej owoc jest oddzielony od gałęzi drzewa, tym więcej ma w sobie soku. To idzie w parze z wagą mandarynki.

Jeśli chodzi o skórkę, nie powinna ona mieć wybrzuszeń, a po drugie, powinna łatwo odchodzić od owocu. Jeśli obieranie sprawia nam trudność, a na skórce widać wybrzuszenia, świadczy to o zbyt długim przechowywaniu oraz utracie soku.

Miejsce zerwania mandarynki to również ważna wskazówka przy określaniu jej świeżości oraz walorów smakowych. Jeśli jest ono białe, oznacza to, że mandarynki były niedawno zerwane. Jeśli natomiast zaczyna brązowieć, świadczy to o usychaniu tego miejsca, a więc o dawnym terminie zbiorów.

Kupując mandarynki, zazwyczaj są one pozbawione liści. Jak się okazuje, to również element, który byłby w stanie potwierdzić nasze przypuszczenia co do świeżości owocu lub jej braku. Zielone i soczyste liście to bezapelacyjnie oznaka świeżości, natomiast liście rozpadające się w garści oznaczają, że data ważności mandarynek zbliża się ku końcowi.

Mamy nadzieję, że powyższe wskazówki ułatwią wam zaopatrzenie się w najlepsze mandarynki, których smak nie będzie dla was rozczarowaniem. W sklepach już można widzieć pierwsze skrzynki tego owocu, który w chwilę wprawia nas wszystkich w świąteczny nastrój.

Doskonale smakuje i świetnie wygląda. Ciasto bez pieczenia „Góra lodowa” już jest wielkim hitemDoskonale smakuje i świetnie wygląda. Ciasto bez pieczenia „Góra lodowa” już jest wielkim hitemCzytaj dalej

Zobacz także w naszych serwisach:

  1. Wydawało się, że 13-latek łagodnie przechorował COVID-19. Koszmar zaczął się 2 tygodnie później
  2. W Czechach grasuje uzbrojony jeleń. Zaatakował myśliwego, zabrał mu strzelbę i uciekł
  3. Niebywałe doniesienia naukowców o popularnym warzywie. Nie do uwierzenia, powinniśmy jeść je codziennie
  4. Jesz je na śniadanie, pewnie podajesz też swojemu dziecku. Specjaliści nie mają złudzeń, popełniamy wielki błąd
  5. Ideał dla dużych i małych fanów słodkości. Ciasto bez pieczenia Kinder Country wygra z innymi deserami
  6. Miała wziąć z nim ślub. Gdy na nagraniu odkryła, co robi z jej psami natychmiast zerwała zaręczyny
  7. Leśnicy pracowali w lesie. Porażające znalezisko odebrało im mowę, grom z jasnego nieba

Źródło: genialne.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł