Mandarynkipixabay.com/RitaE

Jak wybrać smaczne mandarynki? 1 szczegół ma kluczowe znaczenie

Mandarynki zachwycają smakiem i nieziemskim aromatem. Jak rozpoznać, które z nich będą słodkie, a które kwaśne? Warto zwrócić uwagę na wygląd skórki. Jędrna będzie oznaką świeżości owocu i dowodem na to, że nie leży on w sklepie zbyt długo.

Mandarynki w trakcie sezonu jesienno-zimowego to cytrusy, które cieszą się wzmożoną popularnością. Uważane są za jeden z elementów świąt Bożego Narodzenia, który wypełnia nasz dom zapachem jeszcze długo przed Wigilią. Przypominamy o domowym sposobie na przygotowanie naturalnej świecy z mandarynek. Znajdziecie go tutaj.

Zakup mandarynek nie jest trudny z uwagi na ich ogromną ilość w każdej sieci sklepów, jednak wybranie tych najlepszych w smaku to niemałe wyzwanie.

Na co zwrócić uwagę? Przede wszystkim na kolor mandarynek, ale i jakość skórki, która od razu zdradzi nam informacje na temat świeżości.

Mandarynki charakteryzują się prozdrowotnymi właściwościami

Ten aromatyczny owoc to przede wszystkim źródło wielu witamin i minerałów, które wspierają pracę naszego organizmu. Co więcej, mandarynki zawierają w sobie rzadką nobiletynę, która pomaga zwalczać otyłość oraz zapobiega występowaniu cukrzycy typu 2 i miażdżycy. Dzięki wysokiej zawartości witaminy A oraz C uznaje się je za naturalny przeciwutleniacz, który wspomaga kondycję naszego układu odpornościowego.

Pomarańczowe owoce charakteryzują się nie tylko wybornym zapachem, ale i smakiem. Jeśli wybierzemy je właściwie spośród tych, które dostępne są na sklepowych półkach, będziemy mogli cieszyć się idealnie słodkim aromatem.

Kilka tricków, które usprawnią zakup mandarynek

Zazwyczaj nie skupiamy się zbyt długo nad wyborem perfekcyjnych owoców. Zwracamy uwagę jedynie na to, czy nie są zepsute, a następnie pakujemy je do swojego koszyka.

Jak się jednak okazuje, warto poświęcić na to kilka minut, co zapewni w pełni udane zakupy. Przede wszystkim należy powąchać mandarynki. Aromatyczny i słodki zapach da nam pewność, że są one świeże. Jeśli pozbawione będą intensywnego zapachu, oznacza to, że są one stare i cierpkie w smaku.

Obecność liści przy owocu również ma znaczenie. To rzadko spotykana forma mandarynek w sklepach, jednak jeśli już uda nam się na nie trafić, warto zrobić porządne zapasy. Najczęściej klementynki są sprzedawane razem z łodygami i liśćmi. Jeśli są one rozwinięte i w zielonym kolorze, oznacza to, że nasze mandarynki są świeże i z pewnością będą słodkie w smaku.

Skórka mandarynki ma ogromne znaczenie

Liczy się nie tylko jej kolor, ale i faktura. Jeśli widzimy mandarynki z pomarszczoną i twardą skórką, z pewnością okaże się ona nieświeża. Jeśli natomiast mandarynka jest jędrna i ma gładką skórkę, śmiało możemy ruszać z nią do kasy.

Dla wzmocnienia wystarczy już jedna łyżeczka dziennie. Syrop z imbiru powinno się pić szczególnie w okresie zimowymDla wzmocnienia wystarczy już jedna łyżeczka dziennie. Syrop z imbiru powinno się pić szczególnie w okresie zimowymCzytaj dalej

Kształt mandarynki to kolejna kwestia, która nie pozostaje bez znaczenia.Mniejsze będą znacznie słodsze niż te duże, które najczęściej okazują się kwaśne. Przypominamy o ciekawych sposobach na wykorzystanie skórki po mandarynkach, które mają moc właściwości. O trickach na ich wykorzystanie przeczytacie w tym artykule.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: stylzycia.radiozet.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł