Marchew ma zaskakujące właściwościPixabay / congerdesign

Wszyscy popełniają karygodny błąd wyrzucając liście z młodej marchwi. W 5 minut zrobisz z nich wyśmienite danie

Nie od dziś wiadomo, że marchew to niezwykle zdrowe warzywo. Wykorzystujemy ją w wielu potrawach, jednak mało kto przywiązuje wagę do jej liści. Okazuje się, że nać tego warzywa to rzecz, którą warto użyć w kuchni. Znając jej zastosowanie prawdopodobnie już nikt nie zdecyduje się na wyrzucenie liści do kosza.

Bez wątpienia marchew to jedno z najpopularniejszych warzyw. Niezwykle często wykorzystuje się ją w zupach lub jako dodatek do dań. Mało kto zdaje sobie jednak sprawę, że jej liście są jadalne i bardzo zdrowe. W związku z tym nie powinniśmy ich marnować. Jak można je wykorzystać?

Nigdy nie wylewaj wody po ugotowaniu ziemniaków. Jest cenna z 5 imponujących powodówNigdy nie wylewaj wody po ugotowaniu ziemniaków. Jest cenna z 5 imponujących powodówCzytaj dalej


Marchew i sekrety, które skrywają jej liście

Sama marchew jest powszechnie uważana za bardzo zdrową roślinę. Cechuje ją bogactwo witamin i karotenu. Warto jednak spojrzeć nieco wyżej i skupić się na jej liściach, które zazwyczaj spotyka smutny los w koszu z odpadkami.

Liście, które posiada marchew, są bogate w witaminy C i K. Ponadto znajdują się w nich związki mineralne takie jak wapń, potas oraz magnez. Nać może również dostarczyć naszemu organizmowi przeciwutleniaczy. W związku z tym liście marchwi mogą być doskonałym uzupełnieniem dla codziennej diety. Co można z niej przygotować?

Dzisiaj grzeje: 1. Ocet pomoże błyskawicznie pozbyć się mszyc z ogrodu. Znamy przepis na piorunująco skuteczną domową miksturę
2. Personel sklepu miał już dosyć, posypały się mandaty. Wezwali policję, bo klienci nie nosili maseczek

Liście marchwi w kuchni

Nać sama w sobie posiada delikatną gorycz, której można pozbyć się poprzez namoczenie we wrzątku. Po takim zabiegu należy przepłukać liście w zimnej wodzie. W celu przyzwyczajenia się do ich smaku warto na początku dodawać je w niewielkiej ilości do dań. Zupa wzbogacona o liście marchwi z pewnością będzie o wiele zdrowsza, a wystarczy zaledwie łyżeczka posiekanej naci. Pozytywne rezultaty dla naszego organizmu będą przez nas odczuwane, jeżeli rozpoczniemy regularne spożywanie liści, które posiada marchew. Warto również zauważyć, że nać tego warzywa ma właściwości antyseptyczne, które mogą pozytywnie wpłynąć na rany, choroby jamy istnej i dziąseł, a nawet pomogą nam pozbyć się nieświeżego oddechu. Oprócz zup można użyć liści do sosów, koktajli owocowo-warzywnych i soków. Jednak najciekawszą formę osiągniemy przygotowując z nich pesto.

W celu jego przygotowania wystarczy, że zblendujemy liście z dwóch wiązek marchewki z połową szklanki ziaren słonecznika, 3 ząbkami czosnku, solą i oliwą. Takie pesto będzie zdrowym dodatkiem do makaronów i pieczywa. Nie pozostaje nic innego jak dodać tą nać do swojego jadłospisu. To danie zrobisz w 5 minut.

Najlepsze newsy:

    1. Broń nagle wystrzeliła, śrut trafił malutkie dziecko. Na jaw wyszła zatrważająca prawda
    2. Straszny wypadek w polskim kurorcie. Doszło do tragedii
    3. Genialne kotlety schabowe inaczej niż robią wszyscy. Są o niebo lepsze dzięki 1. składnikowi dodanemu do panierki
    4. Tadeusz Rydzyk poucza Polaków. Uważa, że absolutnie nie powinieneś pić kawy jeśli decydujesz się wziąć udział w mszy domowej
    5. Podpal w domu liść laurowy. Po 10 minutach znikną przykre uciążliwości
    6. Marcin Gortat pojawił się w TVP i zaatakował Alicję Bachledę-Curuś. Ostre słowa padły przed tysiącami widzów

Źródło: Onet

Następny artykuł