Marchewka kiszona - doskonałe źródło probiotykuScreen filmu na kanale Ditecz na YouTube

Bije na głowę nawet uwielbiane ogórki. Kiszona marchewka jest cennym źródłem probiotyków

Marchewka wcale nie musi być podawana na surowo czy w zupie. Świetnie sprawdza się także jako materiał do kiszenia - kiszona marchew jest doskonałym źródłem probiotyków. Jej przygotowanie jest banalnie proste, także warto sprawdzić jak smakuje.

Ciężko w to uwierzyć, lecz okazuje się, że marchewka, podobnie jak ogórki czy kapusta, jest doskonałym warzywem do kiszenia. Choć większość z nas je ją na surowo lub po ugotowaniu, jej kwaśna wersja jest równie smaczna. Jej właściwości prozdrowotne są jednak znacznie większe.

Tysiące Polaków ugotują w święta barszcz wigilijny z cudownego przepisu Gessler. Nawet babcie się zachwycąTysiące Polaków ugotują w święta barszcz wigilijny z cudownego przepisu Gessler. Nawet babcie się zachwycąCzytaj dalej

Marchewka kiszona - co można w niej znaleźć?

Jak czytamy na stronie wybieram-zdrowie.pl: "Kiszona marchewka, jako produkt fermentowany, jest znakomitym źródłem niezwykle leczniczych składników. Posiada mnóstwo niezbędnych witamin i soli mineralnych. Wspomaga rekonwalescencję po operacjach i po leczeniu antybiotykami."

Dzięki dużej ilości bakterii mlekowych i innych pozytywnych drobnoustrojów, jest doskonałym naturalnym probiotykiem. Bakterie te potrzebne są do optymalnej pracy jelit i reszty układu trawiennego. Ich niedobory mogą wywołać fatalne w skutkach konsekwencje, które odbijają się na całym zdrowiu.

Kiszona marchew nadaje się do wielu potraw. Świetnie komponuje się z białym mięsem i rybami. Doskonale pasują do niej sery, oliwki czy szparagi. Z jej udziałem można przygotować wiele dań, które smakują i wyglądają wybornie.

Przygotowanie takiego przetworu nie różni się zbytnio od reszty kiszonek. Jeśli jednak nigdy wcześniej ich nie przygotowywałeś, po prostu kieruj się poniższymi wskazówkami. Doskonały przepis na kiszoną marchewkę został zaprezentowany na kanale Ditecz na YouTube, skąd pochodzi także powyższe zdjęcie.

Przepis na kiszoną marchewkę

Dzisiaj grzeje:

  1. Najszybsze i najlepsze ciasto bez pieczenia. Obłędny galaretkowiec ucieszy dużych i małych
  2. Ferie 2021: Polska powinna wziąć przykład z innych krajów? Za granicą wiedzą, co robić
  3. Składniki kosztują grosze, zrobisz ją w kilka chwil. Antygrypina pomoże na kaszel, przeziębienie i katar

Składniki:

  • 3 średnie marchewki
  • 10 ziaren pieprzu
  • 5 ziarenka jałowca
  • 1 cm korzenia imbiru
  • 4 ząbków czosnku
  • 3 listki laurowe
  • 2 łyżeczki soli
  • słoik o poj. 1 litra

Zacznij od dokładnego wyparzenia i wymycia słoika. Marchewki umyj i obierz ze skórki. Pokrój je w kilkucentymetrowe słupki. Czosnek obierz ze skórki.

Zagotuj wodę w rondelku. Dodaj do niej sól. Do czystych słoików włóż marchew, czosnek i wszystkie inne przyprawy. Zalej je zalewą tak, aby marchewki nie wystawały ponad powierzchnie płynu.

Zakręć słoik szczelnie i odstaw w ciemne i chłodne miejsce na 5 – 7 dni. Po tym czasie marchew jest idealnie chrupiąca i ukiszona. Smacznego.

Najszybsza sałatka z najzdrowszym produktem świata. Wzmacnia organizm i smakuje nieziemskoNajszybsza sałatka z najzdrowszym produktem świata. Wzmacnia organizm i smakuje nieziemskoCzytaj dalej

Zobacz także w naszych serwisach:

  1. Lekarze ostrzegają przed zespołem pocovidowym. Coraz więcej osób wymaga rehabilitacji
  2. Małgorzata Ostrowska-Królikowska przeszła metamorfozę. Zdumiewa odważnym kolorem włosów
  3. Chleb tak prosty, że robi się niemal sam. Przepis na chleb "teściowej" bez wyrabiania bije rekordy popularności
  4. Genialny w swojej prostocie trick na sklejające się pierogi. Wystarczy jedna, łatwa czynność - doskonale sprawdzi się na Święta
  5. Niezawodny przepis na puszysty biszkopt. Koniecznie zapisz go w swoim zeszycie
  6. Ciężarna suczka wbiegła do szpitala. Chciała ostrzec pacjentów, niestety sama ucierpiała
  7. Dramatyczny apel Andrzeja z "Rolnicy. Podlasie". Chodzi o zdrowie jego ojca

Źródło: wybieram-zdrowie.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Koniecznie obejrzyj nasze błyskawiczne przepisy, idealne na jesienną porę:

Następny artykuł