Marchewka z groszkiem jest klasycznym dodatkiem do obiadu.twitter/@Nostalgia

Marchewka z groszkiem jest kultowym dodatkiem do dań z czasów dzieciństwa. Znamy przepis prosto z zeszytu babci

Marchewka z groszkiem chyba każdemu smakoszowi miło kojarzy się z domową kuchnią. Już nasze babcie uwielbiały podawać tę jarzynkę do kotleta i ziemniaków. Gdy ją przyrządzamy, warto korzystać ze sprawdzonego i prostego przepisu. Dzięki niemu marchewka z groszkiem będzie zawsze pyszna.

Marchewka z groszkiem podawana na ciepło pasuje prawie do wszystkiego. Podana z kotletem mielonym i utłuczonymi ziemniakami przywoła wspomnienia z dzieciństwa, zwłaszcza gdy na co dzień brakuje nam klasycznych dań kuchni polskiej. Słodkie warzywo świetnie komponuje się z groszkiem, dlatego nie trzeba jej przyprawiać zbyt mocno. Wystarczy jedynie szczypta soli i odrobina cukru. Niezbędne jest jednak masło, które sprawia, że marchewka jest delikatna i łagodna.

Żywioł uderzył w środku Polski. Jabłonie łamał jak zapałki, w 30 sekund zniszczył prawie wszystko w sadzieŻywioł uderzył w środku Polski. Jabłonie łamał jak zapałki, w 30 sekund zniszczył prawie wszystko w sadzieCzytaj dalej

Marchewka z groszkiem przyrządzona jak u babci

Marchewka duszona z zielonym groszkiem jest chyba najpopularniejszym dodatkiem do wielu drugich dań. Sprawdzi się zarówno w przypadku kotletów schabowych, jak i wszelkich duszonych mięs z sosem. Wbrew pozorom nie trzeba przygotowywać jej z zasmażką, bo masło dodaje wystarczającej kremowości. Warto zdecydować się na groszek świezy lub mrożony, a konserwowy dodać w ostateczności. Koniecznie przyrządźcie ją według poniższego przepisu.

Dzisiaj grzeje:

  1. Kobieta zawsze brała prysznic z mężem. Po ostatniej kąpieli natychmiast zażądała rozwodu
  2. Stosujesz sól, czosnek, chrzan i koper kisząc ogórki? Głupi błąd i nie wyjdą dobre
  3. Gang Fajniaków ma nie tylko przyciągnąć dzieci. Biedronka ma drugi, mniej popularny cel akcji

Składniki:

  • 1 kg marchewki,
  • 30 dag groszku świeżego lub mrożonego,
  • 4 łyżki masła,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • łyżeczka soli.

Przygotowanie:

Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Przekładamy ją do garnka, dodajemy cukier, sól i zalewamy ją szklanką wrzącej wody. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu aż woda odparuje, a wówczas dodajemy masło. Wsypujemy groszek i dusimy przez 10 minut. Po tym czasie cudowny obiadowy dodatek jest gotowy.

Dziadek ugotował rosół według receptury Gessler, efekt? Spróbował i nie wytrzymał, jego komentarz zwala z nógDziadek ugotował rosół według receptury Gessler, efekt? Spróbował i nie wytrzymał, jego komentarz zwala z nógCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Agnieszka Woźniak-Starak przeżywa kolejny dramat. Jej mąż zginął w tragicznych okolicznościach, a teraz spokoju nie daje jej sąd
  2. Polacy masowo dostają identyczne SMS. Niebezpieczeństwo
  3. Odechciewa się jeść. Mariola zajrzała do lodówki w Biedronce i oniemiała, co za skandal
  4. Obierki po ogórkach zwalczają uciążliwość. Jeszcze cenniejsze są liście kalafiora, nigdy ich nie wyrzucaj
  5. 2 tricki sprawiają, ze kotlety mielone będą idealnie puszyste. Korzystają z nich najlepsi szefowie kuchni
  6. Ciężki nokaut na gali KSW. Zawodnik padł nieprzytomny pod gradem potężnych ciosów (WIDEO)

Źródło: straga.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł