Masło czy margaryna? Ekspert radzi czym powinno się smarować pieczywopixabay.com/Masło

Czym powinno się smarować pieczywo, masłem czy margaryną? Odpowiedź ekspertów jest inna niż wszyscy myśleli

Masło swojego czasu było mocno demonizowane, z powodu zawartości złych tłuszczy oraz braku właściwości zdrowotnych. Obecnie decyzja pomiędzy masłem, a margaryną jest szalenie trudna, ponieważ za każdym z nich stoją plusy jak i minusy. Znamy odpowiedź ekspertów, która zaskakuje, albowiem odpowiedź jest inna niż wszyscy myśleli.

Masło jako smarowidło do pieczywa? Czy może jednak margaryna? Mało kto ze zwykłych konsumentów zna jednoznaczną odpowiedź na tak trudne pytanie. Problemem są często bardzo sprzeczne informacje przekazywane przez media, które zmieniają swoje zdanie często nawet z roku na rok. Poznaliśmy słowa eksperta od żywienia człowieka - jego odpowiedź zaskakuje. Nikt się nie spodziewał jaka jest prawda.

Młode ziemniaki, fasolka szparagowa, a do nich pyszne mięso? Od dziś kupisz je w Biedronce za śmieszne pieniądze, tak tanio jeszcze nie byłoMłode ziemniaki, fasolka szparagowa, a do nich pyszne mięso? Od dziś kupisz je w Biedronce za śmieszne pieniądze, tak tanio jeszcze nie byłoCzytaj dalej

Masło, a może margaryna? Eksperci zdradzają czym powinniśmy smarować pieczywo

Podchodząc w sklepie do lodówek z nabiałem widzimy zazwyczaj ogromną ilość produktów, którymi możemy smarować kanapki. Wiele marek masła i margaryny nie ułatwia wyboru, ponieważ smarowidła różnią się cenami, składem, proporcjami tłuszczu i wieloma innymi cechami. Co więcej, oba produkty mają zupełnie inne cechy fizyczne, które również mają wpływ na wybór. Margarynę możemy użyć od razu po wyjęciu z lodówki, lecz duża część konsumentów uważa, że masło lepiej smakuje. Który z nich powinniśmy wybrać, aby mieć pewność, że odżywiamy się zdrowo?

Dzisiaj grzeje: 1. Wysyp fusy z kawy w ogrodzie. Pozbędziesz się bardzo uciążliwych szkodników

2. Fotoradary i nieoznakowane radiowozy biją rekordy. W tych miejscach najtrudniej uniknąć mandatu

Wszystko tak naprawdę zależy od naszego zdrowia. W maśle znajduje się duża ilość tłuszczy trans, nasyconych kwasów tłuszczowych oraz cholesterolu, które mogą negatywnie wpływać na zdrowie i funkcjonowanie układu krwionośnego. Margaryny produkowane obecnie są tworzone w inny sposób niż dawniej, przez co nie zawierają tak dużych ilości szkodliwych izomerów trans kwasów tłuszczowych. Margaryny dzielimy również na kubkowe(miękkie) oraz kostkowe(twarde). W tych pierwszych wykryto o wiele mniejszą ilość szkodliwych substancji.

Dzieci do 3 roku życia powinny spożywać masło, ponieważ cholesterol zawarty w nim jest potrzebny, aby organizmy dzieci mogły budować ściany nowo powstałych komórek podczas wzrostu. Jeśli jednak mamy wykryte choroby sercowo-naczyniowe czy jesteśmy osobami starszymi, zdecydowanie powinniśmy sięgać po margarynę. Co więcej, przy wyborze margaryny kierujmy się składem. Im dalej w opisie zawartości znajdują się oleje palmowe i kokosowe tym mniejszy ich udział procentowy w produkcie. A jak wiemy, oleje te należą do jednych z najmniej zdrowych tłuszczy roślinnych.

Najlepsze newsy:

  1. Właśnie wydano ostrzeżenia najwyższego stopnia, dziś w Polsce będzie bardzo niebezpiecznie. Lepiej się przygotować, prognoza pogody nie rozpieszcza
  2. Stało się. Wiadomość, na którą wszyscy czekali. Kraj uwielbiany przez Polaków otworzył granice
  3. Truskawki tanieją, ale nie mamy powodów do radości. Słowa eksperta mogą zasmucić
  4. Niesamowicie oryginalne kotlety mielone, rozpływają się w ustach. Dzięki pieczeniu w piekarniku
  5. Tajemny dodatek do rosołu, który zupełnie odmienia jego smak. Nie chodzi o warzywa ani przyprawy, dodaje go również Ewa Wachowicz
  6. Z ostatniej chwili. Adam Małysz przekazał drastyczne informacje. Ma koronawirusa, oficjalny komunikat skoczka

Źródło: ncez.pl

Następny artykuł