Masło i smażenie karpiaScena z filmu zamieszczonego na YouTube na kanale Kuchnia Marioli

Karpia najlepiej smażyć na maśle, oleju czy smalcu? Podpowiadamy

Masło, olej czy smalec? Wielu smakoszy zastanawia się nad tym, jakiego dokonać wyboru, aby smażenie karpia zakończyło się niekwestionowanym sukcesem. W sieci można natrafić się na liczne zapytania dotyczące tłuszczu, na którym powinno się przygotowywać smakowitą rybę. Zdaniem internautów najlepiej w tym zadaniu sprawdza się masło klarowane.

Masło jest jednym z najpopularniejszych produktów spożywczych. Niektórzy wykorzystują je do robienia wybornych łakoci, inni smażą na nim poranną jajecznicę. Okazuje się, że idealnie nadaje się również do przygotowywania uwielbianego karpia.

Karp i niezastąpione masło

Bez wątpienia masło często gości na naszych stołach. Najczęściej jest traktowane jako smarowidło do pieczywa, jednak można wykorzystać je na wiele innych sposobów. Jedno z zastosowań to smażenie kultowej świątecznej ryby.

W okresie okołoświątecznym smakosze zachodzą w głowę, rozmyślając nad tym, czy masło dobrze się sprawdzi podczas smażenia karpia. Jedna z użytkowniczek Facebookowej grupy „1000 pomysłów na obiad i nie tylko” postanowiła rozwiać swoje wątpliwości.

Odwieczne pytanie: na czym smażycie karpia?— zapytała internautka. Nie musiała długo czekać na odpowiedź. Pozostali wielbiciele kulinariów niemal jednoznacznie stwierdzili, że w takim zadaniu najlepiej sprawdza się masło.

Złapali za aparat i narobili zdjęć wyrobów mięsnych z Lidla. Ogromne kontrowersjeZłapali za aparat i narobili zdjęć wyrobów mięsnych z Lidla. Ogromne kontrowersjeCzytaj dalej

Zdaniem wielu smakoszy masło klarowane sprawia, że karp zyskuje na smakowitości. W związku z tym podczas przygotowań, warto pamiętać o tym produkcie. Każdy powinien również wiedzieć jakich błędów się wystrzegać.

Czy masło można zastąpić margaryną?

Masło w żadnym wypadku nie powinno być zastępowane margaryną. Zawiera ona niezdrowe tłuszcze trans. Taki dodatek z pewnością nie jest mile widziany w świątecznym smakołyku. Jeżeli masło klarowane jest poza naszym zasięgiem, wówczas możemy użyć oleju. Jednak nasz karp nie będzie równie pyszny.

Każdy smakosz, któremu marzy się idealny świąteczny karp, powinien zwrócić uwagę na kilka detali. Ryba dobrej jakości waży około 2 kilogramów. Mniejsze posiadają masę drobnych ości, które ciężko usunąć. Z kolei duże karpie są bardzo tłuste, a ich smak jest mulisty.

Nie powinniśmy obawiać się gotowych filetów. Warto zauważyć, że jakość takiego produktu nie różni się od ryby zakupionej w całości. Dzięki nabyciu gotowych porcji możemy zaoszczędzić sporo czasu. Warto go wykorzystać na przygotowanie deseru.

Jeśli chcemy, aby nasz karp smakował jeszcze lepiej, powinniśmy namoczyć go przez nic w mleku z dodatkiem cebuli. Dobrze sprawdza się również maślanka. Po usmażeniu na maśle ryba stanie się nieziemskim specjałem, któremu nie oprą się nawet najbardziej wybredni spośród smakoszy. Fantastyczny przepis można znaleźć na YouTube na kanale Kuchnia Marioli, z którego pochodzi apetyczne zdjęcie użyte powyżej.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródła: Facebook / 1000 pomysłów na obiad i nie tylko; Ryby świata

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł