McDonald'sCEN/EAST NEWS

Wielki plan McDonald's nie wypalił. Sieć miała rewolucyjny pomysł

Chyba nie ma na świecie miejsca, gdzie nie ma restauracji sieci McDonalds. Chociaż menu w różnych częściach świata może się od siebie nieco różnić, to niemal każdy jest w stanie wymienić flagowe dania sieci. McDonald's pójść krok dalej i wprowadzić i własne wagony restauracyjne w niemieckich i szwajcarskich kolejach. Niestety, plan się nie powiódł. Znamy szczegóły.

McDonald's należy do jednej z najpopularniejszych i najbardziej rozpoznawalnych sieci restauracji. Nic dziwnego, że stale próbuje się rozwijać, doskonalić menu oraz dostosowywać do obowiązujących trendów.

Na fali zmian, sieć podjęła między innymi przełomową decyzję o rezygnacji z plastiku. Niestety, nie każdy projekt sieci firmy można uznać za udany. Jak podaje onet.pl, sieć zrezygnowała z wagonów restauracyjnych.

McDonalds podjął zaskakującą decyzję. Koniec z wagonami restauracyjnymi.

Wagony restauracyjne McDonalds działały w Niemczech i Szwajcarii. Serwowano z nich to samo, co w klasycznych restauracjach, chociaż zdarzały się również lokalne przysmaki kojarzące się z danym regionem. Niestety, wagony nie cieszyły się zbytnią popularnością i szybko zniknęły z torów.

McTrain, jak były potocznie nazywane pociągi restauracyjne sieci McDonalds, miały swój początek w 1992 roku. Niemiecka kolej postanowiła sprawdzić, jakim zainteresowaniem będą się one cieszyć na trasach długodystansowych. Projekt ruszył również w Szwajcarii.

Polacy je uwielbiają, a niesamowicie szkodzą trzustce. Lepiej ograniczyć spożywaniePolacy je uwielbiają, a niesamowicie szkodzą trzustce. Lepiej ograniczyć spożywanieCzytaj dalej

W wagonie specjalnie zainstalowano frytkownice, ekspresy do kawy, dystrybutory z napojami gazowanymi oraz podgrzewacze wody. Całe zaplecze kuchenne podobno zajmowało ponad połowę wagonu.

Z informacji przekazywanych na niemieckich forach internetowych wynika, że pasażerowie pierwszej i drugiej klasy mogli składać zamówienia u przechodzącej przez wagony kelnerki lub bezpośrednio w wagonie restauracyjnym, który oferował 27 miejsc dla swoich klientów.

Pomimo ogromnej popularności McDonalds, wagon restauracyjny nie radził sobie zbyt dobrze.Jak podaje onet.pl, kojarzył się z niezbyt zdrowym jedzeniem, które nie trafiło w gusta podróżników oczekujących innego typu posiłków.

Dodatkowo, mówi się o tym, że zużycie energii było dwukrotnie wyższe niż w klasycznym wagonie restauracyjnym, a samo uzupełnianie zaopatrzenia stanowiło sporą logistyczną operację.

Co sądzicie o decyzji McDonald's?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: onet.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł