Mielone z bosko chrupiącą skórką bez grama bułki tartej
Panierowane w bułce tartej mielone mogą się znudzić. Chrupiącą otoczkę warto urozmaicić, zamieniając popularny składnik na rozdrobnione płatki kukurydziane. Proste w przygotowaniu danie zachwyci waszych bliskich smakiem. Spróbujecie?
Ostatnio pisaliśmy jak przyrządzić mielone z dodatkiem buraczka czy czerwonej cebuli i marchewki . Tym razem podpowiadamy jak zmienić panierkę, by uzyskać niebagatelne danie, które posmakuje każdemu, kto go spróbuje. Koniecznie przetestujcie nasz nowy patent na mielone — lepszych nie jedliście.
Przepis na kotlety w panierce z płatków kukurydzianych
Składniki:
-
500 g mięsa mielonego z szynki
-
2 większe cebule
-
1 jajo
-
1 kajzerka
-
100 ml mleka
-
30 g płatków kukurydzianych
-
sól i pieprz w ilości do smaku
-
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Cebule obieramy i siekamy. Wrzucamy ją na patelnię, solimy i podlewamy odrobiną wody. Dusimy pod przykryciem, aż zmięknie. Odstawiamy, by przestygła. W misce umieszczamy mleko, wrzucamy poszarpaną na kawałki kajzerkę i dociskamy.
Chcemy, by wypiek wciągnął mleko i zmiękł. Łączymy go z cebulą przy pomocy blendera. Następnie dodajemy mięso mielone i jajo. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i doprawiamy masę do smaku solą oraz pieprzem.
Płatki kukurydziane rozdrabniamy np. wrzucając do woreczka i ugniatając wałkiem. Możemy też wykorzystać do tego celu blender. W tak przygotowanej posypce obtaczamy uformowane zwilżonymi dłońmi kotlety.
Mięso smażymy na dobrze rozgrzanym oleju i przy niewielkiej mocy palnika. Początkowo rumienimy je z wierzchu, a następnie dodajemy odrobinę wody i dusimy pod przykryciem przez kwadrans. Staramy się nie podlewać zbyt dużo — płatki nie mogą za bardzo zmięknąć. Podajemy z ulubioną surówką i kaszą.
Źródło zdjęcia: canva/Anna Subbotina
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
-
Sekretna, wybitna receptura Gessler na najlepsze placki ziemniaczane
-
Bez boczku, szynki i pomidorów - najlepsza jajecznica z pysznym dodatkiem
-
Nieziemsko pyszne pieczone ziemniaki faszerowane boczkiem i żółtym serem
Źródło: smak-zdrowia