Smakosze.pl Przepisy Mielone z bosko chrupiącą skórką bez grama bułki tartej
canva/pixelshot

Mielone z bosko chrupiącą skórką bez grama bułki tartej

19 lutego 2022

Panierowane w bułce tartej mielone mogą się znudzić. Chrupiącą otoczkę warto urozmaicić, zamieniając popularny składnik na rozdrobnione płatki kukurydziane. Proste w przygotowaniu danie zachwyci waszych bliskich smakiem. Spróbujecie?

Ostatnio pisaliśmy jak przyrządzić mielone z dodatkiem buraczka czy czerwonej cebuli i marchewki . Tym razem podpowiadamy jak zmienić panierkę, by uzyskać niebagatelne danie, które posmakuje każdemu, kto go spróbuje. Koniecznie przetestujcie nasz nowy patent na mielone — lepszych nie jedliście.

Przepis na kotlety w panierce z płatków kukurydzianych

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z szynki

  • 2 większe cebule

  • 1 jajo

  • 1 kajzerka

  • 100 ml mleka

  • 30 g płatków kukurydzianych

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Cebule obieramy i siekamy. Wrzucamy ją na patelnię, solimy i podlewamy odrobiną wody. Dusimy pod przykryciem, aż zmięknie. Odstawiamy, by przestygła. W misce umieszczamy mleko, wrzucamy poszarpaną na kawałki kajzerkę i dociskamy.

Chcemy, by wypiek wciągnął mleko i zmiękł. Łączymy go z cebulą przy pomocy blendera. Następnie dodajemy mięso mielone i jajo. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i doprawiamy masę do smaku solą oraz pieprzem.

Płatki kukurydziane rozdrabniamy np. wrzucając do woreczka i ugniatając wałkiem. Możemy też wykorzystać do tego celu blender. W tak przygotowanej posypce obtaczamy uformowane zwilżonymi dłońmi kotlety.

Mięso smażymy na dobrze rozgrzanym oleju i przy niewielkiej mocy palnika. Początkowo rumienimy je z wierzchu, a następnie dodajemy odrobinę wody i dusimy pod przykryciem przez kwadrans. Staramy się nie podlewać zbyt dużo — płatki nie mogą za bardzo zmięknąć. Podajemy z ulubioną surówką i kaszą.

Miska płatków kukurydzianych
Mielone możemy obtoczyć w rozdrobnionych płatkach kukurydzanych

Źródło zdjęcia: canva/Anna Subbotina

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: smak-zdrowia

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy