Mięsopixabay.com/RitaE; TRICOLORS/East News

Dramatyczny apel aktorki do Polaków. Ograniczmy jedzenie mięsa, konsekwencje mogą być tragiczne

Mięso wiąże się z produkcją przemysłową, która ma ogromny wpływ na lasy i otaczające nas środowisko. Magdalena Popławska zaalarmowała razem z Greenpeacem o ograniczenie spożywania mięsa za pośrednictwem animacji "Potrawy w mojej kuchni". Z badań WHO wynika, że spożywamy go zdecydowanie za dużo, a co więcej, to przetworzone nie należy do najzdrowszych wyborów. Ograniczenie mięsa wpłynie korzystnie na nasze zdrowie, a w szczególności na planetę.

Mięso stanowi podstawowy element naszej codziennej diety, jednak nieustannie zachęca się do ograniczenia jego spożywanej ilości.Greenpeace od lat walczy o zwiększanie świadomości konsumentów, angażując do przygotowywanych akcji społecznych znanych osób. W ten sposób wykorzystywany jest potencjał gwiazd, które zrzeszają grono swoich odbiorców.

Magdalena Popławska użyczyła głosu w przygotowaniu animacji "Potwór w mojej kuchni". To kontynuacja viralowego hitu RangTan. Animacja opowiada historię młodego chłopca, który poznaje prawdę na temat przyczyn wylesienia między innymi Puszczy Amazońskiej. Wraz z jaguarem chłopiec odkrywa związek między produkowanym mięsem a wycinką cennych lasów. Tym samym obiecuje zaapelować do ludzi o walkę z potworem.

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) podała, że przetworzone mięso może powodować raka. Z badań wynika, że w Polsce zjadamy go prawie dwa razy więcej, niż zakłada dopuszczalna norma. Co więcej, często kupne mięso pozostawia wiele do życzenia pod względem składu. Pisaliśmy o tym w tym artykule.

Przetworzone mięso to niezwykle szkodliwy produkt

Mięso stanowi nieodłączny element prawidłowo zbilansowanej diety, jednak zachęca się do sięgania po ryby czy owoce morza. Dla zdrowia powinniśmy zrezygnować przede wszystkim z produktów przetworzonych. Wśród nich często spożywane przez nas konserwy, wędliny, kiełbasy czy pasztety.

W Familiadzie padło pytanie o cynamon. Uczestnicy nie dowierzali, gdy zobaczyli odpowiedź ankietowanychW Familiadzie padło pytanie o cynamon. Uczestnicy nie dowierzali, gdy zobaczyli odpowiedź ankietowanychCzytaj dalej

Wymienione produkty zostały uznane za rakotwórcze. Często podaje się je na równi z dymem papierosowym. Głównie dlatego, że do przetworzonego mięsa dodaje się substancje przedłużające trwałość i wzmacniające smak. Te mają natomiast negatywny wpływ na stan naszego zdrowia.

WHO wystosowało ostrzeżenie, z którego wynika, że spożywanie 50 gramów przetworzonego mięsa w ciągu dnia zwiększa ryzyko zachorowania na raka jelita grubego o 18 %. Taka żywność zawiera duże ilości tłuszczu i soli, co powinniśmy brać pod uwagę w trakcie komponowania zbilansowanego jadłospisu. W tym artykule pisaliśmy na temat szkodliwego rodzaju mięsa, które może doprowadzić nas do wielu chorób.

Magdalena Popławska walczy o prawa zwierząt

- Walczę o prawa zwierząt od lat. Teraz jest to też walka o nasze środowisko naturalne i ostatecznie o nasze własne płuca. Mam pięcioletnią córkę. Dzięki tej animacji łatwiej mi wytłumaczyć, dlaczego nie jem mięsa od 20 lat, a ona od urodzenia. Bo myślimy dalej niż tu i teraz - wyjaśnia w oficjalnym komunikacie.

Twórcy animacji "Potwór w mojej kuchni" postanowili w nietypowy sposób zaalarmować do entuzjastów mięsnych potraw. Ilość, którą spożywamy, przeraża, a co więcej, ma to niebywały wpływ na środowisko, w którym funkcjonujemy na co dzień. Dbanie o naturę powinno być dla nas priorytetem.

- Wielu z nas nie zdaje sobie sprawy z tego, że mięso i produkty mleczne w naszych lodówkach mogą być odpowiedzialne za pożary i wycinki niszczące cenne lasy na świecie, również tak unikalne jak Puszcza Amazońska. Musimy podjąć działania i zmienić obecny system rolnictwa, zanim będzie za późno. Potrzebujemy produkować żywność w sposób przyjazny przyrodzie, ludziom i planecie - mówi Dominika Sokołowska z Greenpeace.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kobieta.interia.pl; zywienie.abczdrowie.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł