Mięso najlepiej smakuje, gdy jest kruche i soczystePixabay / RitaE

Kilka banalnych tricków sprawi, że mięso będzie zawsze kruche i soczyste. Nie ma nic prostszego

Mięso - jak je przyrządzić, aby za każdym razem było ono kruche i soczyste. Nie ma nic prostszego, wystarczy przestrzegać kilku reguł. Przychodzimy dziś do Was z kilkoma trickami, które zrewolucjonizują Waszą kuchnię.

Mięso gości w naszych kuchniach w wielu postaciach. Nie ważne czy je dusimy, smażymy czy pieczemy, zależy nam na podobnym efekcie. Chcemy, aby było ono z jednej strony kruche i miękkie, a z drugiej soczyste. Jak je osiągnąć?

Kilka tricków wprowadzimy sporą rewolucję do Waszych kuchni. Być może już je znacie lub będą dla Was zupełną nowością. Warto je wypróbować. Zaskoczenie rodziny i doskonały obiad gwarantowany. Zatem, do dzieła zdradzamy poniżej wszystkie szczegóły.

Krzysztof Krawczyk przyjął ostatnie namaszczenie. Żona potwierdziła, że jakiś czas temu artysta był na specjalnej diecie, ale nie uchroniła go ona przed operacjąKrzysztof Krawczyk przyjął ostatnie namaszczenie. Żona potwierdziła, że jakiś czas temu artysta był na specjalnej diecie, ale nie uchroniła go ona przed operacjąCzytaj dalej

Kilka tricków sprawi, że mięso będzie kruche i soczyste. Są banalne i zrobią rewolucję w kuchni.

Po pierwsze, przygotowując mięso warto je wcześnie zamarynować np. umieścić je w mleku, jogurcie lub maślance, a następnie na kilka godzin lub nawet całą noc należy je włożyć do lodówki. Dzięki temu, mięso będzie miększe, a obróbka techniczna o wiele szybsza.

Przed samą obróbką termiczną, najlepiej mięso rozbić na kawałki za pomocą tłuczka. Powód? Włókna mięsa ulegną rozerwaniu, co sprawi, że stanie się ono o wiele delikatniejsze niż było wcześniej.

Warto sięgać po wszelkie marynaty. W sieci jest mnóstwo przepisów na mieszanki, które sprawią, że mięso zyska nową zaskakującą odsłonę, ale szczególnie warto zwracać uwagę na te, które zawierają sok z cytryny lub kiwi. Możemy też na kilka godzin przed podaniem obłożyć mięso plasterkami tych owoców, nic tak go nie zmiękczy.

Do marynaty możemy również dodać odrobinę octu lub cukru. Pożądany efekt uzyskamy także wlewając ocet do gotującego się mięsa. Najlepiej to zrobić na 15 minut przed zakończeniem tego procesu. W przypadku pieczenia mięsa szczególnie musimy zwrócić uwagę na jeden szczegół.

Dzisiaj grzeje:

  1. Krzysztof Krawczyk przyjął ostatnie namaszczenie. Żona potwierdziła, że jakiś czas temu artysta był na specjalnej diecie, ale nie uchroniła go ona przed operacją
  2. Są ofiary śmiertelne. Nikt się nie spodziewał porażającego scenariusza. Zagraniczne wiadomości
  3. Pani Ola nie korzysta z godzin dla seniorów. Powód zadziwia, handlowcy biją na alarm

Mięso - na co zwracać uwagę przy jego pieczeniu?

Aby upieczone mięso było kruche i soczyste należy szczególnie zwracać uwagę na jego temperaturę. Niestety, nawet drobny błąd może sporo kosztować, dlatego warto trzymać się określonych zasad.

Według kulinarnych ekspertów optymalna temperatura pieczonego mięsa to 160-180 st. C. Na pierwsze 10-15 minut można nastawić ją na 200-220 stopni Celcjusza. Dolny rejestr temperatury zaleca się zwłaszcza wtedy, gdy mięso trzeba długo piec; w zbyt wysokiej temperaturze mogłoby bowiem wyschnąć. Czas pieczenia mięsa zależy od tego, jak duża jest sztuka mięsa lub tuszka ptaka. Przyjmuje się zazwyczaj, że jest to jedna godzina na kilogram mięsa.

Ważna jest również jakość mięsa, które pieczemy. Ważne aby było ono świeże. Eksperci uważają, że najlepsze mięso do pieczenia jest to niezbyt chude np. karkówka, żeberka itd. oraz szlachetniejsze, jak schab środkowy lub pierś z indyka.

Znaliście powyższe tricki? Z których z nich skorzystacie?

Przez wielu uważany jest za chwast. Tymczasem niesamowicie podkręca smak niedzielnego rosołuPrzez wielu uważany jest za chwast. Tymczasem niesamowicie podkręca smak niedzielnego rosołuCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Będą zwroty, w puli nawet 180 mln zł. Rząd właśnie ogłosił kosztowne świadczenie
  2. Nikt się nie spodziewał, że Marta Manowska robi podobne rzeczy. Nieznane fakty z jej życia prywatnego
  3. Najlepszy syrop przed snem, ukoi nerwy i zapewni ci spokojną noc. Wystarczą jedynie 3 składniki
  4. Złota kapusta jest prawdziwą bombą witaminową. Rozgrzewający przysmak zachwyci każdego
  5. 3 minuty nie wystarczy na zrobienie ciasta? Nic bardziej mylnego, przepis na błyskawiczny wypiek zwala z nóg
  6. Co decyduje o tym, że zarazimy się koronawirusem? Profesor Simon tłumaczy
  7. Uwielbiana dziennikarka Polsatu wygrała z rakiem. Teraz usłyszała fatalną diagnozę, ma COVID-19

źródło: pysznosci.pl/beszamel.se.pl

Zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł