

2 Stycznia 2021
Sekret soczystego mięsa odkryty, każdy kęs rozpływa się w ustach. Wystarczy użycie nietypowego cytrusa
Mięso potrafi sprawić wiele problemów - najczęściej można je odczuć podczas jedzenia, gdy wgryzając się czujemy bardzo duży opór i żylastość, a sam kęs jest wyjątkowo suchy. Są jednak sposoby, aby zmiękczyć pieczeń czy steka tak, aby dosłownie rozpływał się w ustach. Doskonałym pomysłem jest wykorzystanie owocu kiwi, który ma właściwości zmiękczające.
Mięso, szczególnie to gorszej jakości, często nie sprawia dużej przyjemności podczas jedzenia. Włókna są twarde i sztywne, a po upieczeniu czy smażeniu kawałek jest suchy i twardy jak wiór? Nie przejmuj się, nawet z takiego mięsa możesz przygotować pyszną ucztę.
Wystarczy wykorzystać kilka banalnie prostych i łatwo dostępnych metod oraz produktów, aby najgorszy stek stał się delikatny niczym wołowina premium. Świetnie sprawdza się do tego kiwi, czy ananas - w ich wnętrzu znajdują się enzymy, które zmiękczają mięso.
Mięso jest twarde i żylaste? Potraktuj je kiwi, a wszystko zmieni się na lepsze
Warto zacząć od tego, że nawet najlepszy kawałek mięsa można zepsuć nieumiejętnym gotowaniem. Kluczem do soczystości jest odpowiedni czas obróbki termicznej. Chude mięso, jak pierś z kurczaka, smaży się stosunkowo krótko - tyle tylko, by wnętrze nie było surowe i zachowało dużo wilgoci.
Dzięki temu każdy kęs będzie delikatny i pyszny, a przyjemność płynąca z jedzenia znacznie się zwiększy. Niekiedy odpowiednie umiejętności nie wystarczają, aby uratować żylaste mięso, które pochodzi z najlepszych hodowli. Wtedy z pomocą przychodzą nam produkty spożywcze, które zmiękczają włókna.
Jedną opcji jest kiwi, który wystarczy zmielić w blenderze i obłożyć nim kawałek mięsa. Trzeba jednak pamiętać, aby proces ten nie trwał zbyt długo - w przeciwnym przypadku pieczeń lub stek będzie zbyt delikatna i może rozpaść się podczas gotowania na nieprzyjemną papkę.
Marynowanie mięsa w owocach nie pozostawia na nim żadnego posmaku, więc nie trzeba martwić się o specjalne doprawianie, które zamaskuje słodki owocowy smak. Przed gotowaniem należy jednak zmyć marynatę z mięsa, aby podczas smażenia czy pieczenia nie spaliła się.
Nie tylko kiwi może nam pomóc
Ananas także działa doskonale - wszystko za sprawą enzymu o nazwie bromelaina, która dosłownie trawi białka zawarte w mięsie. Podczas jedzenia surowego ananasa czuć w ustach i na języku delikatne pieczenie - to właśnie wpływ bromelainy, która denaturuje delikatnie naskórek jamy ustnej.
Chcesz przeczytać więcej tekstów na temat mięsa? W tym artykule zdradzamy, z czego produkuje się kaszankę. Tutaj opisujemy za to proces produkcyjny białej kiełbasy do żuru.
Obłożenie zmielonym ananasem mięsa da podobny efekt co kiwi. Dobrym pomysłem jest również wykorzystanie w tym celu owocu papai. Owoce to nie jest jednak wszystko, czym można zmiękczać mięso.
Świetnie w tej roli spisują się kefiry, jogurty, maślanki, zalewy octowe, alkohol, sok z cytryny, czy nawet zwykła sól. Wystarczy wprowadzić je do marynaty jako jeden ze składników, a tak potraktowane mięso z pewnością wyjdzie delikatne i pyszne.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
- Gessler pokazała przepis na esencjonalny rosół. Nie może w nim zabraknąć ważnego składnika
- Przetestowali "zestaw świąteczny" od Gessler za 142 zł. Zwrócili uwagę na arcyważny szczegół, gwiazda zadbała o wszystko
- Dodajesz czosnek do potraw? 1 błąd niszczy jego cenne właściwości
Źródło: tadar.pl, wizaz.pl
Następny artykuł