Mięso z kurczakapikist / licencja: CC0

Z rozpędu płuczesz mięso pod kranem? Konsekwencje mogą być opłakane, ludzie masowo popełniają tragiczny błąd

Mięso nie jest produktem jak wszystkie inne. Nieodpowiednio przygotowane może być bardzo groźne dla zdrowia. Często nie zdajemy sobie sprawy, jak należy z nim postępować. Jednym z najgorszych błędów jest mycie mięsa pod kranem. Skutki mogą być opłakane.

Mięso wciąż dla wielu ludzi jest podstawą diety, choć w ostatnim czasie ulega to drobnym zmianom. Nie brakuje osób, które nie wyobrażają sobie obiadu bez porządnego kawałka mięsa. Jest to na tyle powszechny produkt, że zapominamy o czyhających niebezpieczeństwach. Mięso bardzo łatwo może stać się groźne dla naszego zdrowia. Sekretem jest oczywiście odpowiednie traktowanie i przyrządzenie, które może zagwarantować nam bezpieczeństwo. Jeśli jesteś fanem kotletów na obiad, te porady mogą cię zainteresować.

Dodajesz imbir do herbaty? Gratulacje, właśnie nieziemsko poprawiasz działanie jednego narząduDodajesz imbir do herbaty? Gratulacje, właśnie nieziemsko poprawiasz działanie jednego narząduCzytaj dalej

Mięso - jak przyrządzić je, by nic nam nie zagrażało?

Jednym z najczęstszych przewinień mięsożerców jest posiadanie jednej deski do krojenia do mięsa i warzyw. Bakterie obecne w surowym mięsie z łatwością mogą przedostać się do innych produktów. Wystarczy jedynie chwila nieuwagi, bądź kawałek niedomytej deski i możemy poważnie się zatruć. Mięso nie szkodzi nam, ponieważ poddajemy je obróbce cieplej - na desce nie będzie miało kontaktu z na tyle wysoką temperaturą, by zabiła groźne drobnoustroje. Samo mycie deski wcale nie rozwiązuje problemu. Po nacięciu nożem, w desce powstają bowiem drobne szczeliny, w które bez trudu może wniknąć nieco surowego mięsa, a dalsze konsekwencje już znacie. Jeszcze więcej kłopotów może nam napytać zwyczaj mycia mięsa pod kranem.

Dzisiaj grzeje:

  1. Rzadkie śpiewające psy przetrwały. Niesamowite wideo odkrycia ekspedycji w Nowej Gwinei
  2. Od 1 września matki mogą liczyć na dodatkowe pieniądze. Żeby się załapać, musisz się pospieszyć

Mycie mięsa wodą z kranu po pierwsze jest zupełnie zbędny, ale najważniejsze, że stwarza wielkie zagrożenie. Właściwie wszyscy z rozpędu przed przyrządzaniem kurczaka, płuczą go pod bieżącą wodą. Nawet nie myślimy, czemu tak robimy. W zamyśle chcemy pozbyć się bakterii, a w rezultacie rozsiewamy je po całej kuchni. Woda z drobnoustrojami trafia na wszelkie pobliskie powierzchnie, a stąd już tylko krok od poważnego zatrucia pokarmowego. Wszystkie bakterie, których chcemy pozbyć się zimną wodą i tak zginą po obróbce cieplnej, dlatego czynność ta nie ma żadnych logicznych podstaw. Jeśli nie przekonują cię te argumenty, możesz opłukać mięso trzymając je nisko w zlewie na sitku. Po tej czynności, zlew zalej gorącą wodą, sitko umyj, a mięso osusz papierowym ręcznikiem.

Zamówił frytki z McDonald's i nagle dokonał porażającego odkrycia. Od razu zrobił zdjęcie, nikt nawet nie podejrzewałZamówił frytki z McDonald's i nagle dokonał porażającego odkrycia. Od razu zrobił zdjęcie, nikt nawet nie podejrzewałCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Mało kto wie, a od piątku jest nowa kara. Ty też możesz zapłacić 500 zł mandatu
  2. Rząd wprowadzi nowe obostrzenia? Jest komentarz rzecznika
  3. Ewa Wachowicz zmodyfikowała przepis na słynnego Colesława. Jej wersja słynnej surówki jest jeszcze lepsza niż oryginał
  4. Przez 3 dni piła napar z liści laurowych. Efekty ją poraziły
  5. Cała Polska w czerwonej strefie? GIS wydał najgorszy możliwy komunikat
  6. Anna Mucha tym razem przesadziła? Jej wdzięki zasłaniały tylko "kaczuszki"

Źródło: gotowanie.onet

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł