Mięso w trakcie rozmrażaniayoutube / kanał: Ken Kuscher Food Service Educators / kadr z materiału

Mięso jest zamrożone na kość? 1 banalny trick sprawi, że będzie gotowe w 5 minut

Kto z nas tego nie przeżył? Mamy ochotę na sycący obiad, już obieramy ziemniaki, a okazuje się, że mięso jest ciągle zmrożone na kość? Czy w takiej sytuacji powinniśmy panikować? Nic z tych rzeczy. Jak się okazuje, istnieje genialny sposób na rozmrożenie mięsa bez obaw o jego jakość i nasz czas.

Mięso przez wielu z nas jest traktowane jako podstawowy składnik dań obiadowych. Sposób przygotowania zależy od rodzaju mięsa, z którego korzystamy, ale w sieci znajdziemy mnóstwo przepisów na rozwiązania, które zachwycą wszystkich gości. Najlepsze tricki opisaliśmy w tym artykule.

Prawidłowe rozmrażanie jest istotne nie tylko z praktycznych względów. Należy pamiętać, że to specyficzny produkt, który może okazać się bardzo szkodliwy jeśli nie poświęcimy mu należytej uwagi. Dlatego też, podczas rozmrażania należy pamiętać o kilku ważnych zasadach.

Mięso nie może być mrożone dwukrotnie

To podstawowa i najważniejsza informacja. Ponownie zamrożone mięso może być skrajnie niebezpieczne i wywołać poważne zatrucie pokarmowe. Mięso powinniśmy podzielić na porcje i w takiej formie mrozić. Dzięki temu zawsze będziemy mieli pod ręką odpowiednią ilość.

Rozmrażanie mięsa jest równie istotne. Warto zatem zastanowić się więc, w jaki sposób robić to prawidłowo. Możemy upiec bądź usmażyć mięso bez rozmrażania, jednak może ono wyjść suche, a sam proces przyrządzania wydłuża się nawet o połowę. Na temat potencjalnych błędów przy przygotowywaniu kurczaka pisaliśmy tutaj.

Wychodząc z domu na dłużej włóż monetę do zamrażarki. Dowiesz się czy jedzenie się nie zepsułoWychodząc z domu na dłużej włóż monetę do zamrażarki. Dowiesz się czy jedzenie się nie zepsułoCzytaj dalej

\

Rozmrażanie mięsa w 5 minut

To prostsze niż myślisz. Po prostu włóż mięso do miski i napełnij ją wodą. Oczywiste jest, że im cieplejszą wodę wlejemy, tym szybciej nasze mięso będzie gotowe. Nie musimy jednak używać gorącej wody. Wystarczy dodanie letniej. Co jakiś czas możemy sprawdzać, czy temperatura nie spadła zbyt nisko. W takim przypadku warto wymienić wodę na nową.

Ciepła woda ogrzewa mięso, topiąc lód, którym jest pokryte. Co ciekawe, nawet zimna woda jest cieplejsza od zamrożonego kawałka mięsa, dlatego woda z łatwością oddaje swoje ciepło, roztapiając przy tym lód. Każdy z nas polubi tę metodę z uwagi na jej prostotę oraz skuteczność. Dodatkowo jest to rozwiązanie bezpieczne i przede wszystkim higieniczne.

Tak rozmrażane mięso nie ulegnie żadnym uszkodzeniom jak w przypadku rozmrażania go w kuchence mikrofalowej. Co więcej, nie będzie pokryte bakteriami i zarazkami, co może się wydarzyć, jeśli ustawimy je na talerzyku w pomieszczeniu.

Rozmrażanie dla cierpliwych

Jednym ze sposobów na rozmrażanie mięsa jest przełożenie go z zamrażalnika do lodówki. Największą zaletą takiego rozwiązania jest to, że mięso rozmraża się równomiernie i dokładnie, jednak sam proces może zając od kilku godzin do nawet doby. Wszystko zależy od wielkości kawałka naszego mięsa.

Kolejnym rozwiązaniem jest rozmrażanie mięsa w mikrofali, jednak należy pamiętać o przełożeniu go wcześniej do szklanego naczynia, a co więcej, korzystanie z tego sposobu jedynie w przypadku sprzętu z funkcją defrost. Jest to jeden z szybszy sposób, z którego korzystamy najczęściej, jednak mięso może rozmrozić się nierównomiernie i niedokładnie, co mimo wszystko wydłuży nasz czas przygotowania go.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: dietetycy.org.pl; tipy.interia.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł