Tanie mięso ma druzgocącym składFlickr.com

Przypadkiem druzgocąca prawda wyszła na jaw. Wreszcie wiadomo dlaczego mięso jest tanie

Mięso w supermarketach kosztuje absurdalnie mało. Pierś z kurczaka nawet 10 zł/kg, wieprzowina i wędliny po kilkanaście złotych za kilogram. A przecież koszty hodowli, obróbki, transportu itd. to nie są tanie rzeczy. Wyszła jednak na jaw prawda o składzie mięsa, sposobach hodowli i ulepszaczach do niego dodawanych.

Mięso w supermarketach jest wielokrotnie gorsze od tego, jakie jedli nasi rodzice kilkadziesiąt lat temu. Przeglądając promocje w tanich dyskontach można złapać się za głowę. Często droższe są karmy dla psa niż "czysty" drób czy wieprzowina kupowane przez każdego z nas na obiad. Producenci jednak zarabiają krocie.

20 produktów, które powoli uśmiercają cię każdego dnia. Lista ścina z nóg20 produktów, które powoli uśmiercają cię każdego dnia. Lista ścina z nógCzytaj dalej

Mięso w supermarketach jest tanie, ale prawda powala

Okazuje się, że ilość wartości odżywczych w mięsie z dyskontów jest skandalicznie niskie. Żeby dostarczyć organizmowi taką ilość składników, jaką dostarczał kurczak 40 lat temu, trzeba by zjeść kilka sztuk na raz. Pierś z której robimy kotlety czy inne ulubione dania jest naszprycowana konserwantami, wodą, ulepszaczami. Poza tym jest niemal samym tłuszczem. Wszystko przez sposób, w jaki tuczone są kurczaki. Dorastają w 6 tygodni, a ich dieta jest mało zróżnicowana.

Zdrowy kurczak z wiejskiej hodowli kilkadziesiąt lat temu na wolnym wybiegu dziubał sobie w ziemi, w trawie rożne przysmaki dostarczające białko oraz oczywiście ziarno. Nie tuczył się tylko samą paszą przemysłową, jak obecnie, składającą się głównie soi wymieszanej z kukurydzą i tanimi olejami. Dzisiejszy drób zawiera niemal 300% tłuszczu więcej niż ten sprzed lat. Jego spożywanie ma katastrofalny wpływ na zdrowie każdego z nas.

- Te kurczaki dosłownie żyją marne 6 tygodni by utyć. Spotkałam się w świecie naukowym z nazywaniem tego maszynowego procesu "produkcją tłuszczu, a nie mięsa". Kurczaki prawie się nie ruszają, są tak chore i przeciążone – stwierdziła prezes organizacji, która działa na rzecz poprawy dobrostanu zwierząt w hodowli.

Dzisiaj grzeje: 1. Przez przypadek ujawniono ukrywany przed wszystkimi przepis na panierkę z KFC. Podajemy recepturę

2. Dowiesz się do czego możesz wykorzystać mięso z rosołu i zaniemówisz. Odkryjesz, że mało wiesz o gotowaniu

Jakiś czas temu na jaw wyszła druzgocąca prawda o składzie mięsa dostarczanego do supermarketów. Okazało się bowiem, że filety z kurczaka nastrzykiwane są gigantyczną ilością wody. W naszym kraju miał miejsce proces pomiędzy dwoma firmami handlującymi mięsem. Jedna z firm chciała zakupione mięso nastrzykiwać wodą. Okazało się jednak, że kurczaki zaczęły pękać, bowiem zakupione od innej firmy nimi handlującej już wcześniej były naszprycowane wodą. Robi się tak po to, aby zwiększyć ich masę i zarobić więcej. Niestety, nie ma to katastrofalny wpływ na ilość wartości odżywczych w produkcie.

Najlepsze newsy:

  1. Wszyscy byliśmy oszukiwani? Wyciekły tragiczne dane dotyczące śmiertelności koronawirusa
  2. Pierwsze objawy miażdżycy mózgu. Jej powikłania są niezwykle niebezpieczne
  3. Podali Roksanie Węgiel schabowe i rosół. Ktoś włączył mikrofon, wszyscy usłyszeli co wypaliła
  4. Polski producent dodaje do kiełbasy mięso ze ślimaków. Odbierze ci apetyt na długo
  5. Nagranie Magdy Gessler z Wuhan ścina z nóg. Ukrywana prawda wyszła na jaw
  6. Fenomen wśród kotletów schabowych. Sekret tkwi w jednym dodatku, powalający smak

Źródło: wp.pl

Następny artykuł