Królik w śmietanieYouTube / kanał: Natalia w Kuchni / kadr z materiału

Najzdrowsze mięso w Polsce? Nasze babcie hodowały je przy domach, nie ma nic lepszego

Obecnie mięso nie zawsze oznacza zdrowy i pełnowartościowy posiłek. W marketach znajdziemy kiepskiej jakości, naszpikowane chemią produktów, które zniechęcają do jedzenia. Nie oznacza to jednak, że wartościowe mięso nie istnieje. Najlepszy produkt mamy tuż pod nosem, a jeszcze 20-30 lat był niesamowicie popularny. Mięso z królika nie ma sobie równych.

Mięso pojawia się w diecie Polaków regularnie. Mimo, że coraz więcej z nas decyduje się na wykluczenie go z jadłospisu, albo ograniczenie - sklepowe półki uginając się pod ciężarem różnorakich mięs, a jego wielbicieli nie brakuje.

Jakie mięso powinniśmy wybierać, jeśli nie wyobrażamy sobie bez niego życia? Czy kurczaki i wołowina to zło ostatecznie? Podpowiadamy, jakie jest najlepsze mięso dostępne w Polsce.

Najzdrowsze mięso na świecie

Na stronie mozgi.pl znajdziemy informację o najzdrowszych rodzajach mięs. Co ciekawe, zestawienie zostały oparte aż na 89 naukowych źródłach, a więc wyniki naprawdę mogą nam dać do myślenia.

Na pierwszym miejscu pojawia się niemałe zaskoczenie, bo mięso strusie. Dobrze czytacie. To właśnie ono zostało wybrane na podstawie obiektywnych danych. W mięsie australijskich ptaków znajdziemy wiele białka, a przy okazji nie musimy bać się o nadmiar tłuszczu, kalorii czy kwasów tłuszczowych.

Pij w postaci herbaty. Kupisz ją za 9 złotych, ma 7 razy więcej witaminy C niż pomarańczePij w postaci herbaty. Kupisz ją za 9 złotych, ma 7 razy więcej witaminy C niż pomarańczeCzytaj dalej

Co więcej, mięso ze strusia jest bogatym źródłem żelaza, selenu i cynku. Strusie nie są hodowane w klatkach i mają dostęp do wolnego wybiegu nawet w niewoli. Jeszcze 10 lat temu w Polsce było 180 ferm strusich, jednak mimo niezwykłych właściwości, strusina nie zyskała naszej sympatii.

Doskonały przepis na królika w sosie znajdziecie na kanale Natalia w Kuchni, znajdującego się na platformie YouTube. Z tego materiału pochodzi apetyczne zdjęcie zdobiące artykuł.

Jak nie struś, to co?

Królik. Jeszcze 20-30 lat przy domach jednorodzinnych były niewielkie hodowle tego mięsa. Babcie robiły królicze pasztety, a na specjalne okazje piekły je w całości. Niestety, zaostrzenie przepisów sprawiło, że ta praktyka właściwie wyginęła.

W sklepach mięso z królika pojawia się coraz częściej i warto kupić chociaż na spróbowanie. Mięso z królika jest lekkostrawne i co ciekawe, nie wywołuje alergii pokarmowych, a szczególnie poleca się je dzieciom.

Mięso to jest także źródłem lekkostrawnego białka, żelaza i witamin z grupy B i ogromnych ilości kwasów omeg 3 i 6, które są niezbędne dla zachowania dobrego zdrowia. Jeśli jeszcze, nie próbowałeś mięsa z królika - warto się do niego przekonać.

Czy kurczak i wołowina to zło ostateczne?

Główną bolączką dzisiejszych kurczaków jest sposób hodowli. Trzymane w niewielkich klatkach, zestresowane i naszpikowane antybiotykami zwierzęta nie są materiałem na dobrej jakości mięso. Mięso z kurczaka z chowu ekologicznego posiada więcej składników odżywczych, jest zdrowsze i mamy świadomość, że zwierzę było trzymane w humanitarnych warunkach, z dostępem do wolnego wybiegu.

Wołowina nie zawiera zbyt wiele białka, jednak może być cenna dla osób na diecie tłuszczowej, na przykład ketogenicznej. Tłuste mięso doskonale nasyca i posiada wyjątkowo dużo kalorii, dlatego jeśli dbamy o linię - lepiej na nie uważać.

Jeśli jesteś ciekawy jak obchodzić się z mięsem, tu znajdziesz informacje na temat błyskawicznego rozmrażania, a z tego artykułu dowiesz się jak je przyrządzić, by było kruche i soczyste.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mozgi

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł