Mięso Adolfa KudlińskiegoScreen filmu na kanale Adolf Kudlinski na YouTube

Wyjątkowy Polak pozostawił po sobie najlepszy przepis na smażone mięso

Mięso jest ważnym produktem spożywczym w naszej kulturze. Jednym z najlepszych speców od przygotowywania go był wyjątkowy Polak, najbardziej znany polski preppers śp. Adolf Kudliński, który niestety kilka tygodni temu zmarł. W jednym ze swoich filmów zaprezentował przepis na świeżonkę, czyli pyszne smażone świeże mięso.

Mięso jest głównym źródłem białka dla większości Polaków. Uwielbiamy jego smak oraz fakturę, a zapach rozchodzący się podczas smażenia sprawia, że można wywołać z pokoju niejednego niejadka. Adolf Kudliński świetnie zdawał sobie sprawę z korzyści płynących ze spożywania mięsa, dlatego zaprezentował na swoim kanale pyszny przepis na świeżonkę.

35-letni Mateusz schudł ponad 130 kg. Wyjawił swój jadłospis35-letni Mateusz schudł ponad 130 kg. Wyjawił swój jadłospisCzytaj dalej

Mięso w przepisie od Adolfa Kudlińskiego

Adolf Kudliński był człowiekiem, który w internautach wywoływał skrajne emocje. Jedni szanowali go za ogromną wiedzę w kwestii surwiwalu, przetrwania i przygotowywania się na najgorszy scenariusz, inni krytykowali za kontrowersyjne poglądy. Trzeba mu jednak oddać jedno - człowiek ten świetnie gotował. Powyższy kadr jak i przepis można zobaczyć na kanale Adolf Kudlinski na YouTube

Na swoim kanale YouTube zaprezentował chociażby przepis na wspaniałą świeżonkę, czyli chłopski gulasz gotowany zaraz po ubiciu świni w zagrodzie. Nazwa pochodzi od najbardziej świeżego mięsa, jakie tylko można dostać. W składzie gulaszu znaleźć można słoninę, wątróbkę, karkówkę oraz czosnek.

Przygotowanie takiego dania jest banalnie proste i nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności kulinarnych. Jeśli chciałbyś zapoznać się z większą ilością prostych przepisów, ten nada się doskonale. Są to kotlety schabowe w puszystym cieście.

Przepis na świeżonkę

Składniki:

  • 500 g karkówki wieprzowej
  • 300 gramów słoniny
  • 500 gramów wątróbki
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • 5 liści laurowych
  • 7 ziaren ziela angielskiego
  • 3 łyżki majeranku

Teksty wybrane dla Ciebie:

Zacznij od pokrojenia słoniny w kostkę. Wrzuć ją do dużego garnka i postaw na średnim ogniu. Smaż, aż cały tłuszcz wytopi się z kawałków słoniny. Kiedy w garnku zaczną pływać skwarki, zwiększ ogień i przejdź do pokrojenia mięsa.

Pokrój karkówkę w sporą kostkę i wrzuć na rozgrzany smalec. Smaż, aż mięso będzie całkowicie brązowe. Następnie pokrój cebulę oraz wątróbkę i dodaj je do gotującego się mięsa.

Duś wątróbkę z cebulką przez około 15 minut. Następnie dodaj posiekany drobno czosnek, sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie oraz majeranek. Wymieszaj gulasz i podsmażaj jeszcze kolejne 10 minut.

Podawaj z pajdą dobrego chleba na prawdziwym zakwasie. Smacznego.

Innym doskonałym przepisem na mięso może być gulasz wieprzowy z tego przepisu.

Katarzyna Łaniewska pozostawiła po sobie ponad 100 spisanych przepisów kulinarnych. Była wierna kuchni tradycyjnejKatarzyna Łaniewska pozostawiła po sobie ponad 100 spisanych przepisów kulinarnych. Była wierna kuchni tradycyjnejCzytaj dalej

Zobacz także w naszych serwisach:

Źródło: onet.pl, youtube.com/Adolf Kudlinski

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł