

7 Grudnia 2020
Wyjątkowy Polak pozostawił po sobie najlepszy przepis na smażone mięso
Mięso jest ważnym produktem spożywczym w naszej kulturze. Jednym z najlepszych speców od przygotowywania go był wyjątkowy Polak, najbardziej znany polski preppers śp. Adolf Kudliński, który niestety kilka tygodni temu zmarł. W jednym ze swoich filmów zaprezentował przepis na świeżonkę, czyli pyszne smażone świeże mięso.
Mięso jest głównym źródłem białka dla większości Polaków. Uwielbiamy jego smak oraz fakturę, a zapach rozchodzący się podczas smażenia sprawia, że można wywołać z pokoju niejednego niejadka. Adolf Kudliński świetnie zdawał sobie sprawę z korzyści płynących ze spożywania mięsa, dlatego zaprezentował na swoim kanale pyszny przepis na świeżonkę.
Mięso w przepisie od Adolfa Kudlińskiego
Adolf Kudliński był człowiekiem, który w internautach wywoływał skrajne emocje. Jedni szanowali go za ogromną wiedzę w kwestii surwiwalu, przetrwania i przygotowywania się na najgorszy scenariusz, inni krytykowali za kontrowersyjne poglądy. Trzeba mu jednak oddać jedno - człowiek ten świetnie gotował. Powyższy kadr jak i przepis można zobaczyć na kanale Adolf Kudlinski na YouTube
- Zobacz także: Radio Maryja na celowniku sanepidu. Żądają odpowiedzi
Na swoim kanale YouTube zaprezentował chociażby przepis na wspaniałą świeżonkę, czyli chłopski gulasz gotowany zaraz po ubiciu świni w zagrodzie. Nazwa pochodzi od najbardziej świeżego mięsa, jakie tylko można dostać. W składzie gulaszu znaleźć można słoninę, wątróbkę, karkówkę oraz czosnek.
Przygotowanie takiego dania jest banalnie proste i nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności kulinarnych. Jeśli chciałbyś zapoznać się z większą ilością prostych przepisów, ten nada się doskonale. Są to kotlety schabowe w puszystym cieście.
Przepis na świeżonkę
Składniki:
- 500 g karkówki wieprzowej
- 300 gramów słoniny
- 500 gramów wątróbki
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki pieprzu
- 5 liści laurowych
- 7 ziaren ziela angielskiego
- 3 łyżki majeranku
Teksty wybrane dla Ciebie:
- Wyrzucili ją z MasterChefa, niewiarygodne co zrobiła w finale.
- "Rolnik szuka żony": Magda i Kuba wyznali wszystko przed kamerami
- Fatalna sytuacja przed Bożym Narodzeniem
Zacznij od pokrojenia słoniny w kostkę. Wrzuć ją do dużego garnka i postaw na średnim ogniu. Smaż, aż cały tłuszcz wytopi się z kawałków słoniny. Kiedy w garnku zaczną pływać skwarki, zwiększ ogień i przejdź do pokrojenia mięsa.
Pokrój karkówkę w sporą kostkę i wrzuć na rozgrzany smalec. Smaż, aż mięso będzie całkowicie brązowe. Następnie pokrój cebulę oraz wątróbkę i dodaj je do gotującego się mięsa.
Duś wątróbkę z cebulką przez około 15 minut. Następnie dodaj posiekany drobno czosnek, sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie oraz majeranek. Wymieszaj gulasz i podsmażaj jeszcze kolejne 10 minut.
Podawaj z pajdą dobrego chleba na prawdziwym zakwasie. Smacznego.
Innym doskonałym przepisem na mięso może być gulasz wieprzowy z tego przepisu.
Zobacz także w naszych serwisach:
- "Śląskie: Usiłował zabić żonę nożem. Myślał, że nikt go nie złapie, wpadł przez psa policyjnego "
- Magda Gessler oferuje seniorom posiłki za bezcen. Cena szokuje
- Co jadł Sekielski, że schudł 70 kg? Ujawnił nieziemski jadłospis
- Pierogi na Wigilię mrozić surowe czy po ugotowaniu? Odpowiedź totalnie zaskakuje
- Będziesz zaskoczony tym, co można dorzucić do mizerii
- Niedawno apelowała, żebyśmy o siebie dbali, niestety nie żyje. Walczyła do końca
- Czternasta emerytura odwołana? Minister poleciła co innego
Źródło: onet.pl, youtube.com/Adolf Kudlinski
Następny artykuł