Mięso musimy tłuc w odpowiedni sposóbpixabay.com/webandi

Robiąc kotlety rozbijasz mięso? Prawie wszyscy popełniają 1 okropny błąd

Mięso na kotlety najczęściej wymaga rozbicia, aby było bardziej delikatne i miękkie. Kiedy bijemy je tłuczkiem popełniamy często jeden błąd, który może kosztować nas zdrowie. Wyjaśniamy jak przygotować mięso, aby nie ryzykować zdrowiem i cieszyć się delikatnymi kotletami.

Mięso często musimy poddać rozbiciu, a aby tego dokonać, potrzebujemy tłuczka. Niestety, korzystamy z niego bardzo często błędnie, ryzykując ogromne zatrucie. Aby go uniknąć wystarczy wprowadzić jedną małą zmianę, która nic nie kosztuje.

Miliony Polaków popełniają opłakany w skutkach błąd podczas smażenia jajek sadzonych. Lepiej go unikaćMiliony Polaków popełniają opłakany w skutkach błąd podczas smażenia jajek sadzonych. Lepiej go unikaćCzytaj dalej

Mięso musimy rozbić w odpowiedni sposób

Kiedy przygotowujemy kotlety schabowe, bądź z kurczaka nieodzownym elementem gotowania jest rozbijanie mięsa. Nasze schabowe są dzięki rozbiciu delikatniejsze i smaczniejsze. Niestety, kiedy uderzamy tłuczkiem w mięso możemy rozbryzgiwać cząsteczki mięsa. Osiadają one na blacie kuchennym, różnych sprzętach czy owocach i mogą stać się siedliskiem bakterii. Jeśli chcemy uniknąć ryzyka, wystarczy zastosować jeden prosty trik. Potrzebna jest jedynie folia spożywcza.

Dzisiaj grzeje:

  1. Moczenie truskawek w occie, trzymanie cebuli w pończochach, zamrażanie jajek. Jakie są efekty?
  2. Rząd zaostrza kary do 30 tys. zł, trzeba zrezygnować ze starych przyzwyczajeń. Woś: skończył się czas próśb

Następnym razem, kiedy robisz kotlety, owiń mięso w folie spożywczą. Jeśli twój tłuczek może mieć na swojej powierzchni bakterie, nie przedostaną się przez ochronną warstwę folii. Uderzając w mięso wywołujemy rozpryski płynu, który wycieka z mięsa. Kropelki z zarazkami osiadają na różnych sprzętach, których zazwyczaj nie poddajemy obróbce termicznej i korzystając z nich wystawiamy się na niebezpieczeństwo.

Brytyjska agencja ds. żywności oraz naukowcy uważają, że należy w domyśle uważać, że każde mięso, szczególnie drobiowe, może zawierać bakterie salmonelli. Pamiętajmy również, że kurczaka należy dokładnie ugotować, aby mieć pewność, że wszelkie mikroby wewnątrz mięsa zostały zabite wysoką temperaturą.

Najlepsze newsy:

  1. Magda Gessler otwiera nowy lokal. Dla pierwszych klientów za darmo
  2. Nagranie z pobitym synem Michała Wiśniewskiego trafiło do sieci. Gwiazdor zaapelował w ważnej sprawie
  3. Cudownie, wkrótce zakwitnie bez. Syrop z jego bajecznych kwiatów ma nieziemskie właściwości
  4. Niektóre mamy i babcie odkryły tajemnicę dot. ogórków. Wiedzą jak zrobić najlepszą mizerię świata
  5. Co się stanie, jeśli codziennie będziesz pił wodę z czosnkiem? Niestety, wielu zapomina o jego wyjątkowości i wszystkich zaletach
  6. Bon na wakacje nie dla wszystkich. Miliony Polaków nie dostaną 1000 zł

Źródło: pomyslodawcy.pl

Następny artykuł