Mięso w marynacie z coli jest niezwykle aromatyczne.screen z kanału Purple Gloves/Youtube

Zaskakujące, jak ze zwykłej coli można zrobić najlepszą marynatę do kurczaka. Mięso od razu zyskuje niesamowity smak i aromat

Mięso można marynować nie tylko w ziołach, czosnku i oliwie. Niekiedy kucharze nacierają drób czy wieprzowinę musztardą czy ketchupem. Tym razem polecamy kurczaka przyprawionego colą, który nabiera wówczas lekko słodkiego i wyraźnego smaku, a do tego pięknie pachnie.

Mięso przyprawione w odpowiedni sposób jest prawdziwym przysmakiem dla wszystkich łasuchów. Niekiedy sprawdza się prostota i dodanie do wołowiny czy drobiu jedyni kilku przypraw, ale od czasu do czasu chyba każdy ma ochotę na danie, które rozpływa się w ustach. Marynata z coli zyskuje coraz większą popularność w internecie. Jej słodycz i wyjątkowa, tajna mieszanka składników, które wchodzą w skład napoju, sprawia, że kurczak pachnie i smakuje obłędnie.

Niezwykle smutne wieści o uwielbianej aktorce Niezwykle smutne wieści o uwielbianej aktorce "Świata według Kiepskich". A jeszcze niedawno opowiadała o nowej diecie i ulubionych pierogachCzytaj dalej

Mięso marynowane w coli zaskakuje smakiem

Mięso kurczaka jest zwykle dość delikatne i pasuje do niego wiele różnych składników. Najlepsi szefowie kuchni często pieką go z tymiankiem i czosnkiem, jeśli korzystają z klasycznych przepisów, ale ci bardziej kreatywni dodają do niego nawet słodkie owoce. Od lat stosuje się też przeróżne marynaty - na przykład z piwa czy cytrusów - dzięki którym drób zachwyca na nowo. Gdy czujecie głód kulinarnych eksperymentów, sprawdźcie, jak smakuje kurczak w coli, papryce, kminku, miodzie i czosnku. Bardzo podobne danie przygotowano na kanale Purple Gloves na YouTubie.

Dzisiaj grzeje:

  1. Ekipa przez lata milczała jak zaklęta, ale wyszło na jaw. Ciemna strona Kuchennych Rewolucji, dramat ludzi, którzy zaufali restauratorce
  2. Jeszcze niedawno był wart 20 zł. Teraz za jeden wyjątkowy banknot dostaniesz kilka tys. złotych
  3. Wszyscy chcą mieć 1 produkt z Biedronki. Ruszył już nawet czarny rynek, porażające wiadomości

Składniki:

  • 1 kg podudzia z kurczaka,
  • 2 łyżki soli,
  • 1/2 szklanki coli,
  • łyżka przecieru pomidorowego,
  • łyżka świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
  • łyżka ostrej papryki,
  • łyżka miodu,
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku,
  • 2 ząbki czosnku.

Przygotowanie:

Kurczaka myjemy i osuszamy. Do miski dodajemy całą resztę składników i dokładnie wszystko mieszamy. Mięso dodajemy do miski i obtaczamy w marynacie. Wstawiamy go do lodówki na co najmniej dwie godziny, a najlepiej na całą noc, aby kurczak wchłonął wszystkie smaki. Kurczaka wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy minimum godzinę w temperaturze 180°C. Kilka razy obracamy mięso, by zrumieniło się z każdego strony. Czas pieczenia zależy od stopnia skarmelizowania się skórki kurczaka. Po wyjęciu z piekarnika możemy posypać kurczaka sezamem lub posiekaną dymką.

Córka Skrzyneckiej jest nieziemsko piękna, Kasia pochwaliła się zdjęciem z luksusowych wakacji. Celebrytka znana jest ze swojej spektakularnej diety i przemianyCórka Skrzyneckiej jest nieziemsko piękna, Kasia pochwaliła się zdjęciem z luksusowych wakacji. Celebrytka znana jest ze swojej spektakularnej diety i przemianyCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Pobierasz z ZUS rentę rodzinną? Zbliża się ważny termin, jeśli go nie dopełnisz formalności, stracisz świadczenie
  2. Beata Tyszkiewicz może już nigdy nie wrócić przed kamery. Córka przekazała smutne wieści na temat gwiazdy
  3. Masowo popełniamy 5 błędów w pieczeniu ciast, dlatego nie wychodzą albo pojawia się zakalec. Każdy z nas zrobił choć jedną rzecz z listy
  4. A miało być tak pięknie. Klienci Biedronki są wściekli, padły mocne słowa
  5. Mówią o niej "surówka antystresowa", wszystko z 1 powodu. Niesamowicie soczysta i smaczna, wygrywa prostotą wykonania
  6. Brat Agaty Dudy przerwał milczenie i wyjawił całą prawdę. Odsłonił kulisy, odważne słowa

Źródło: jotem.in

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł