Mięsopixabay.com/RitaE

Polacy je uwielbiają, a niesamowicie szkodzą trzustce. Lepiej ograniczyć spożywanie

Mięso zajmuje czołowe miejsce na liście produktów, które szkodzą prawidłowej pracy trzustki. Szczególnie chodzi tutaj o podroby, których mnóstwo w znanych sklepach. Trzustka jest organem, o który szczególnie powinniśmy dbać. Jeśli chodzi o jej zaburzoną pracę, nie od razu widać objawy chorobowe. Warto zatem przyglądać się zachowaniu organizmu, a co więcej działać prewencyjnie.

Mięso, a przede wszystkim jego nadmierne ilości, nie wpływają korzystnie na nasze zdrowie. Od lat mówi się głośno o tym, żeby ograniczyć spożywanie podrobów, które mogą zaburzać prawidłową pracę naszego organizmu.

Trzustka należy do tych organów, od których ściśle zależne jest nasze samopoczucie.Efektów jej nieprawidłowej pracy nie widać od razu, jednak warto zadbać prewencyjnie. Szczególnie poprzez ograniczenie produktów, które trzustce nie służą.

Warto raz na jakiś czas zrezygnować z produktów, które mogą wpłynąć niekorzystnie na pracę trzustki. Dodatkowo, w tym artykule pisaliśmy o ziołach, które warto zażywać prewencyjnie. Dzięki nim poprawimy pracę nie tylko trzustki, ale i wątroby.

Mięso i podroby poważnie szkodzą trzustce

Czołowe miejsce wśród produktów, które nie wpływają korzystnie na nasze zdrowie, zajmuje przede wszystkim mięso. Na temat szkodliwego wpływu pakowanych wędlin pisaliśmy w tym artykule.

McDonald’s właśnie potwierdził. Doskonale wieści, klienci zachwyceniMcDonald’s właśnie potwierdził. Doskonale wieści, klienci zachwyceniCzytaj dalej

Chodzi głównie o produkty smażone czy panierowane, ale również tłuste mięso pod postacią: wołowiny, wieprzowiny, podrobów i baraniny. To te rodzaje, które nie są zalecane w diecie osób dbających o zbilansowane żywienie. Na pracę trzustki niekorzystnie wpływają szczególnie podroby. Te mogą zawierać szkodliwe sterydy, hormony wzrostu czy antybiotyki.

To samo dotyczy tłuszczu czy alkoholu. Te produkty nie wpływają korzystnie na pracę bazowych organów naszego organizmu. Tłuszcze w diecie są potrzebne, jednak nadmiar może skutkować spowolnioną pracą trzustki, a nawet prowadzić do cukrzycy.

Szczególnie szkodliwe są tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, których należy unikać. Dużo lepszym wyborem będą roślinne zamienniki np. oliwa z oliwek, olej lniany czy rzepakowy. Możemy używać ich do smakowitych potraw smażonych, ale również zdrowych sałatek, jako baza domowego dressingu.

Inne produkty, które warto ograniczyć

Nadmierne spożywanie cukru może prowadzić do stanów chorobowych w całym organizmie. Możemy z tego powodu borykać się z cukrzycą, jednak warto pamiętać, że jest on głównym dodatkiem większości produktów spożywczych.

Niektóre warzywa czy owoce mogą powodować wzdęcia, przez co nie powinny być jedzone przez osoby narażone na chorobę trzustki. Mowa tutaj o kapuście, porze, cebuli, czosnku czy nasionach roślin strączkowych.Czereśnie i śliwki choć zdrowe, powinny być jedzone po obróbce termicznej.

p>Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: onet.pl, dziennikwschodni.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł