Mięsopikio.pl

Dowiesz się po co pakują mięso w "higieniczne wkładki" i nigdy go nie kupisz. Mogą zmylić klienta

Mięso wzbogacone jest często o "higieniczną wkładkę" w opakowaniu. To tak zwany absorber, który ma chronić produkt przed zepsuciem. Jak się jednak okazuje, absorber może przekłamać świeżość wybranego przez nas mięsa. Należy być czujnym i sprawdzać dokładnie daty ważności produktów, które mimo perfekcyjnego wyglądu, mogą już nie być pierwszej świeżości.

Mięso, które kupujemy na co dzień, ma być smaczne, ale przede wszystkim świeże. Powinniśmy ze szczególną dbałością podchodzić do jakości spożywanych produktów. Zdarza się, że na półkach popularnych dyskontów znajdziemy takie, których świeżość pozostawia wiele do życzenia.

Na świeżym produkcie zależy nie tylko nam, ale i producentom. Nie mniej jednak często korzystają oni z rozwiązań, które mają sprawić, że żywność będzie wyglądać na świeżą. Mimo długiego leżenia na sklepowych półkach często wygląda ono perfekcyjnie. Handel pełen jest sprytnych praktyk.

Rozwiązaniem, które stosują producenci przy pakowaniu mięsa, jest wzbogacenie opakowania o absorber. To nic innego, jak charakterystyczna "higieniczna wkładka", którą możemy znaleźć na dnie plastikowych opakowań. Jakie funkcje spełnia ten przedmiot?

Mięso z "higieniczną wkładką"

Materiał, przypominający "higieniczną wkładkę", nazywany jest absorberem. Jak się okazuje, sam w sobie produkt jest w pełni bezpieczny i w żaden sposób nie zagraża naszemu zdrowiu. Należy jednak być czujnym w trakcie kolejnych zakupów spożywczych i zwracać uwagi na daty ważności produktów.

Justyna Żyła pokazała przepis na flaczki. Internauci wytknęli jej błądJustyna Żyła pokazała przepis na flaczki. Internauci wytknęli jej błądCzytaj dalej

Mimo idealnego wyglądu mięso może okazać się nieświeże.Dzięki absorberom wydaje się świeższe niż w rzeczywistości. Każdy z nas zdaje sobie sprawę z tego, jak długą drogę musi przebyć mięso, aż dotrze do naszych lodówek. "Wkładki" są w pełni akceptowane przez urzędy badające jakości żywności, ale mogą sprawić, że mylnie ocenimy jakość zakupionego produktu.

- To tak zwany absorber, który stosuje się w przypadku pakowania świeżej, wrażliwej na tlen żywności. Celem stosowania absorbera jest zapobieganie rozwojowi bakterii oraz pleśni. Jest to rozwiązanie standardowo stosowane na rynku w celu zapewnienia bezpieczeństwa żywności - powiedziała w rozmowie z WP Aleksandra Robaszkiewicz z biura prasowego sieci Lidl.

Świeże mięso to podstawa dobrego dania, ale i zdrowia

Gotując smaczne potrawy, zależy nam na odpowiedniej jakości produktów. Jeśli trafimy na zepsuty, pozbawiony smaku i aromatu, nawet najlepsze, kulinarne tricki nie pomogą. Co więcej, jeśli chodzi o spożywanie mięsa, nie możemy pozwolić sobie na spożywanie starego czy skażonego bakteriami.

Na absorbery należy zatem uważać, żeby nie natknąć się na nieświeże mięso, które zachęca nas wyglądem. "Wkładki higieniczne" chronią ryby czy mięsa przed psuciem się i namnażaniem szkodliwych bakterii. Nie mniej jednak, mimo perfekcyjnego wyglądu produktu, mógł rozpocząć się już proces psucia.

Nieświeża żywność może prowadzić do zatruć pokarmowych, a te do prawdziwych tragedii.W tym artykule pisaliśmy o śmierci dwuletniego chłopca, który zmarł po zatruciu się nieświeżym mięsem. Tutaj znajdziecie artykuł na temat tego, w jaki sposób prawidłowo przygotowywać mięso.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: pikio.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł