Mięso bywa przechowywane w okropnych warunkach.pixabay/mieso/webandi

Ręce nie mają gdzie opaść, widok zdruzgotał dziennikarkę. Odkryła aferę z mięsem kupowanym przez Polaków

Mięso kupowane przez Polaków od lat powoduje liczne kontrowersje. Dość często informujemy, o tym, gdzie pojawia się produkt bardzo złej jakości lub po prostu niezdrowy, a zdjęcia kupowanych wędlin, kurczaka czy schabu słusznie wywołują oburzenie. Tym razem jednak pewna dziennikarka odkryła kolejną skandaliczną aferę dotyczącą warunków, w jakich sprzedawane jest mięso.

Mięso wywołuje liczne kontrowersje, bo w końcu trudno dzisiaj o produkt dobrej jakości. Od lat dowiadujemy się, co producenci dodają do wszelkich wędlin, by poprawić ich smak i konsystencję, a co niekoniecznie służy naszemu zdrowiu. Od dłuższego czasu wiele słyszy się też o wielu szkodliwych substancjach w mięsie, które sprawiają, że niekiedy lepiej zrezygnować z mięsa w ogóle, jeśli nie uda się nam kupić go z dobrego źródła. Nie tylko jakość produkty jest jednak ważna, ale też to, co dzieje się z nim zanim trafi do naszej kuchni.

Nie wyrzucaj łupin po bobie. Są niewiarygodnie cenneNie wyrzucaj łupin po bobie. Są niewiarygodnie cenneCzytaj dalej

Mięso sprzedawane teraz w pewnych miejscach sieje zgrozę. Dziennikarka odkryła całą prawdę o chętnie odwiedzanych punktach, w których kupimy schab czy drób

Świeże mięso bywa skarbem dla każdego smakosza, ale niestety okazuje się, że dzisiaj ogromnie trudno je kupić. Od czasów pandemii wydawałoby się, że większość z nas zacznie dbać o bezpieczeństwo w dużo większym stopniu, ale okazało się to pozorne - i nie chodzi nam głównie o noszenie maseczke i używanie rękawiczek przez sprzedawców, chociaż jest to oczywiście równie ważne w czasie pandemii, która nadal trwa. W supermarketach mięso jest zwykle zawsze przechowywane w lodówkach, więc budzi mniejsze wątpliwości co do świeżości. Inaczej wygląda to jednak w przypadku kupowania ulubionego kurczaka, wieprzowiny czy wołowiny w innych punktach.

Dzisiaj grzeje:

  1. Hańba, nikt nie zauważył. Pan Artur spojrzał na bób z Biedronki i dostrzegł porażającą prawdę, teraz nagłaśnia ogromną aferę
  2. Lepiej wypłać pieniądze wcześniej. W weekend będzie o to ciężko

Dziennikarka wp.pl wyruszyła na bazar, by sprawdzić, w jakich warunkach przechowuje się wędliny, nabiał i rzekomo świeże mięso. Niestety nie jest dobrze - wszystkie produkty leżą na słońcu godzinami, a lodówki raczej nie zobaczymy na straganach. Kurczaki "opalają" się na słońcu osłonięte jedynie torebką foliową, co przy tegorocznych upałach mocno szokuje, bo w mgnieniu oka pojawią się nich groźne bakterie salmonelli, listerii czy E. coli. Na innych bazarach nie było lepiej - sprzedawcy bez skrępowania dotykają mięsa dłońmi bez rękawiczek, którymi jeszcze przed chwilą liczyli pieniądze, więc możemy mieć pewność, że łatwo przenieść na nie kolejne bakterie.

Najlepsze newsy:

  1. Poważne problemy tysięcy klientów PKO BP, znika ważna usługa. Takiej sytuacji jeszcze nie było
  2. Porażający wypadek na Pomorzu. Na miejscu zjawiły się służby ratunkowe. Dla turystów wyznaczono objazdy
  3. Wielka plaga mandatów w Lidlu, Biedronce i innych sklepach. Wszystko przez 1 błąd, lepiej go nie popełniaj
  4. Lasy Państwowe wprowadziły 4 obostrzenia. Niebywale ważny komunikat dla wszystkich grzybiarzy
  5. Wyśmienity dodatek do schabowego, który właśnie teraz smakuje najlepiej. Zasmażana młoda kapusta z niezastąpionym składnikiem
  6. Adam Małysz w końcu przekazał informacje, na które wszyscy czekali. Gratulujemy, wspaniała wiadomość

Źródło: finanse.wp.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł