Mięso będzie delikatne i smacznePixabay / autor: webandi

1 trick sprawi, że wołowina będzie niesamowicie delikatna. Korzystają z niego najlepsi szefowie kuchni

Mięso wyszło ci twarde i żylaste? Szczególnie duży problem sprawia ci wołowina? Mamy rozwiązanie, z którego korzystają nawet najwięksi mistrzowie kuchni z całego świata.

Mięso w diecie każdego Polaka piastuje zazwyczaj najwyższe stanowisko. Kto wyobraża sobie obiad bez dobrze doprawionego kotleta lub pieczeni z dodatkami, prawda? Jeśli jesteś ogromnym mięsożercą i lubisz smak oraz fakturę wołowiny, z pewnością zauważyłeś, że stosunkowo ciężko jest uzyskać delikatność i soczystość. Dlatego poniżej zdradzamy co zrobić, aby uniknąć takich problemów w przyszłości - 1 trick jest naprawdę banalnie prosty, a może uratować całe danie.

Z ostatniej chwili. Premier wydał ważny komunikat, wracają godziny dla seniorów, znamy szczegółyZ ostatniej chwili. Premier wydał ważny komunikat, wracają godziny dla seniorów, znamy szczegółyCzytaj dalej

Mięso delikatne i soczyste za każdym razem dzięki 1 trickowi

Twarde i żylaste mięso często jest sporym problemem. Słabszej jakości wołowina ma to do siebie, że w jej wnętrzu znajduje się mnóstwo tkanki łącznej, która podczas obróbki cieplnej nie staje się miękka. Ciężko jest się jej także pozbyć, ponieważ wtedy kawałek dorodnego steka trzeba by kroić na mniejsze kawałki niwecząc cały efekt. Aby zmiękczyć taki kawałek wystarczy zastosować 1 banalnie prosty trick.

Dzisiaj grzeje:

  1. Martyniuk przyłapany na zakupach spożywczych w Biedronce. Wszyscy patrzyli tylko na jedno, jest afera
  2. Wydano apel do wszystkich Polaków. Chodzi o wjazdy 1 listopada, wielu łapie się za głowy
  3. Najgorszy, niewybaczalny błąd podczas pieczenia ciast. Nigdy nie wyjdą dobre, a wiele osób nagminnie go powtarza

Soda oczyszczona ma mnóstwo zastosowań. Najczęściej dodajemy ją do ciast, by dobrze wyrosły, a także korzystamy z niej jako środek do czyszczenia. Wspaniale nadaje się do udrożniania rur, szorowania przypieczonego piekarnika oraz brudnej lodówki. Okazuje się jednak, że można wykorzystać ją na jeszcze jeden sposób. Wystarczy dodać ją do mięsa, aby po usmażeniu było kruche, soczyste i pyszne. Jak dokładnie należy to zrobić?

Weź suchy kawałek wołowego steka i włóż go do miski. Wsyp do niego około 100 gram sody i dokładnie natrzyj nią jego powierzchnie. Owiń miskę folią spożywczą i włóż całość do lodówki na całą noc. Następnego dnia wyjmij mięso, opłucz pod bieżącą wodą, osusz ręcznikiem papierowym, dopraw i usmaż. Dzięki sodzie mięso nabierze miękkości i nigdy więcej nie będzie suche jak podeszwa buta.

Gotowała uwielbiane uszka do barszczu. Gdy jej mama zobaczyła białą pianę, kazała natychmiast wszystko wyrzucić, powód porażaGotowała uwielbiane uszka do barszczu. Gdy jej mama zobaczyła białą pianę, kazała natychmiast wszystko wyrzucić, powód porażaCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Od dziś maseczka obowiązkowa. Jednak nie wszędzie musisz ją nosić, wyjaśniamy nieścisłości
  2. Dramatyczna sytuacja w Warszawie. Pacjenci wywożeni za miasto, co się dzieje?
  3. Wyśmienicie smakuje i efektownie wyglada. Ciasto bez pieczenia „jajko sadzone” podbije serca dużych i małych
  4. Nie było żadnej nadziei, dawali jej 2 lata życia. Rozpoczęła kurację sokiem z popularnego warzywa, dziś czuje się znakomicie
  5. W weekend będzie się działo, przygotuj się już teraz. Trzeba tylko zabrać do Biedronki monetę 5 zł
  6. W szkole jej dokuczali, bo była gruba. Po latach jej wygląd rzuca na kolana

Źródło: smakdnia.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł