Mięso - nie należy go myćcanva.com/Catalin

Dlaczego mycie mięsa z kurczaka przed gotowaniem jest błędem? Konsekwencje mogą być opłakane

Jeśli przed gotowaniem myjesz mięso z kurczaka pod bieżącą wodą, popełniasz bardzo duży błąd. Choć logika podpowiada nam, że spłukanie jego powierzchni wodą pozbędzie się zanieczyszczeń, tak naprawdę przyczyniamy się do jeszcze większego rozniesienia zarazków. Wszystko przez krople wody, które spaść mogą podczas mycia na przedmioty wokół zlewu.

Dla wielu z nas, mięso wyjęte z hermetycznego opakowania natychmiast musi zostać umyte. Bez wyczyszczenia jego powierzchni nie przechodzimy do dalszych etapów obróbki, takich jak doprawianie czy marynowanie. Okazuje się jednak, że mycie kurczaka czy innego surowego mięsa, jest błędem.

Wszystko przez to, że podczas mycia pod bieżącą wodą nie można uniknąć rozbryzgów wody. Te niewielkie kropelki spadają następnie na różne sprzęty wokół zlewu, takie jak deski do krojenia, szpatułki, noże czy miski. Zawierają one mikroby, które żyją na surowym mięsie.

Surowe mięso należy jedynie osuszyć papierowym ręcznikiem

Niekiedy mięso leży w plastikowej tacce wystarczająco dużo czasu, że wydziela się z niego wilgoć. Na dnie tacki widać wtedy odrobinę różowego płynu - to woda i osocze, które wyciekło z mięsa. Wielu z nas myśli wtedy, że trzeba szybko spłukać je wodą, aby dokładnie je wyczyścić.

Mięso bardzo łatwo może stać się groźne dla naszego zdrowia. Sekretem jest oczywiście odpowiednie traktowanie i przyrządzenie, które może zagwarantować nam bezpieczeństwo. Pod żadnym pozorem nie wolno więc myć go pod kranem.

Nie żyje legendarny szef kuchni. Poruszającymi wpisami pożegnały go największe kulinarne sławyNie żyje legendarny szef kuchni. Poruszającymi wpisami pożegnały go największe kulinarne sławyCzytaj dalej

Woda, która pryska spomiędzy rąk, z drobnoustrojami trafia na wszelkie pobliskie powierzchnie, a stąd już tylko krok od poważnego zatrucia pokarmowego. Wszystkie bakterie, których chcemy pozbyć się zimną wodą i tak zginą po obróbce cieplnej, dlatego czynność ta nie ma żadnego pozytywnego efektu.

Jeśli mimo wszystko koniecznie musisz je umyć, gdyż inaczej nie zjesz swojego kotleta czy pieczeni, możesz opłukać mięso trzymając je nisko w zlewie na sitku. Po tej czynności, zlew zalej gorącą wodą, sitko umyj, a mięso osusz papierowym ręcznikiem.

Chcesz poznać wiele różnych i przydatnych ciekawostek, które ułatwiają pracę w kuchni? Tutaj pokazaliśmy jak wygodnie rozmrażać kostkę masła, co pozwoli znacznie zaoszczędzić czas o poranku przed pracą. W tym artykule zdradzamy, co można zrobić z łupin po cebuli.

Kilka innych porad odnośnie przygotowywania mięsa

Jednym z największych błędów jest posiadanie jednej deski do mięsa i innych składników. Warzywa, owoce oraz wiele innych produktów nie mogą mieć styczności z mięsem, szczególnie wtedy, gdy mamy zamiar zjeść je na surowo. Bakterie pozostają na desce, a położenie na niej żywności, to prosta droga do groźnego zatrucia.

Co ciekawe, samo mycie deski wcale nie rozwiązuje problemu. Po nacięciu nożem, w desce powstają bowiem drobne szczeliny, w które bez trudu może wniknąć nieco surowego mięsa czy pozostałość po drobnoustrojach. Dlatego tak ważne jest przygotowywanie mięsa na osobnej desce.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kobieta.gazeta.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Zobacz nasz najnowszy, smakowity przepis:

Następny artykuł