Mięso drobiowe nie może być myte przed gotowaniem.

Alarm dla wszystkich od FSA. Mylił się każdy, przenigdy nie myj mięsa z kurczaka przed gotowaniem

Mięso drobiowe niezwykle często pojawia się na naszych stołach, czy to w formie kotletów, czy też pieczonego kurczaka. Wydawałoby się więc, że zdążyliśmy nauczyć się przyrządzać je nie tylko tak, by było smaczne, ale też zdrowe. Okazuje się jednak, że większość z nas nadal popełnia błędy, które mogą mieć bardzo poważne konsekwencje. Brytyjscy specjaliści wydali właśnie zalecenie, by nie myć mięsa kurczaka przed gotowaniem.

Mięso drobiowe od lat uznaje się zwykle za zdrowsze od wieprzowiny czy wołowiny, dlatego chętnie robimy z niego kotlety czy słynne nuggetsy. By jednak mieć pewność, że nie spożywamy niezdrowego mięsa powinniśmy też jednak pamiętać o wyborze mięsa dobrej jakości oraz odpowiednich technikach gotowania. Doskonale wiemy, jak wiele kontrowetrsyjnych informacji o stanie mięsa możemy znaleźć w sieci z dnia na dzień, bo oburzeni klienci chętnie dzielą się informacjami i zdjęciami mięsa, które możemy czasem dostać w sklepach. Co ciekawe, nie tylko jakość mięsa ma znaczenie, jeśli chodzi o nasze zdrowie. Mycie drobiu przed jego przygotowaniem może mieć poważne konsekwencje.

Masz monetę 5 zł? Dzisiaj w Biedronce zrobisz furorę, niesamowita wiadomośćMasz monetę 5 zł? Dzisiaj w Biedronce zrobisz furorę, niesamowita wiadomośćCzytaj dalej

Mięso drobiowe umyte przed obróbką termiczną może nam poważnie zaszkodzić. Brytyjska Agencja ds. Standardów Żywności (FSA) alarmuje, by nigdy nie myć kurczaka, zanim zaczniemy go gotować, smażyć czy piec

Mięso drobiowe chętnie przyrządzamy we wszelakich formach i zwykle cieszymy się przy tym, że zawiera mniej tłuszczu niż czerwone mięso. Od dłuższego czasu słyszymy jednak, że jakość kurczaka mocno spadła i możemy w nim znaleźć bardzo szkodliwe dla zdrowia składniki. By się przed nimi uchronić, wybieramy więc drób ze sprawdzonych hodowli, o określonym wyglądzie i wierzymy, że uchroni nas to przed zjedzeniem szkodliwego mięsa. Jak się okazuje, to jednak nie wszystko.

Dzisiaj grzeje:

  1. Wszyscy klienci zaskoczeni. Mimo luzowania obostrzeń Lidl nagle wprowadził LOCK3
  2. Wybrano najlepsze samochody 2020 roku. Jest sporo niespodzianek

Brytyjska Agencja ds. Standardów Żywności ((Food Standards Agency) poinformowała właśnie, że koniecznie powinniśmy unikać powszechnej praktyki związanej z gotowaniem kurczaka. Większość ludzi nadal myje mięso przed przygotowaniem, bo są przekonani, że dzięki temu oprócz błon i nieatrakcyjnych fragmentów mięsa, pozbawią je także bakterii. Co ciekawe, ta praktyka może być ogromnie szkodliwa, bo podczas mycia łatwiej rozprzestrzeniają się bakterii typu Campylobacter, która jest najczęstszą przyczyną zatrucia pokarmowego. W łagodnej formie wywołuje biegunkę i bóle brzucha, ale konsekwencje mogą być dużo poważniejsze. Jeśli więc nadal myjecie kurczaka przed gotowaniem, lepiej z tym skończyć, by zapobiec przenoszenia zarazków po całej kuchni.

Najlepsze newsy:

  1. Dzieci jednak nie wrócą do szkół po wakacjach? "Obawiam się, że może nie być takie proste", niepokojące słowa wirusologa
  2. Bardzo ważna wiadomość dla Polaków od MSZ. Chodzi o wakacje
  3. Nie mieści się w głowie, jak cenne są fusy po kawie. Pod żadnym pozorem ich nie wyrzucaj, mają ogrom zastosowań
  4. Dostał paragon w knajpie i zbladł. Właśnie dzieje się niewyobrażalne nad morzem, ceny zwalają z nóg
  5. Słynna siostra Anastazja podała najlepszy przepis na ogórki kiszone. Nie uwierzysz, jaką ma dla wszystkich radę
  6. Wielki rywal Małysza ujawnił tajemnicę skrywaną przez lata. Kibice zaniemówili, Adam sam o niej nie wiedział

Źródło:kobieta.onet.pl

Następny artykuł