WędlinyPixabay / licencja: CC 0

Kupujesz wędliny? Nawet nie wiesz, co czai się w środku, jesteśmy masowo oszukiwani. Producenci tylko liczą zyski

Wielbiciele mięsa mogą mieć ogromne powody do obaw. Właśnie wychodzi na jaw, co trafia do popularnych wędlin. Gdy dowiecie się prawdy, poranna kanapka nigdy nie będzie smakowała w ten sam sposób. Następnym razem lepiej znaleźć lokalnego dostawcę.

Większość Polaków w dalszym ciągu uważa, że mięso powinno być jednym z najważniejszych elementów diety. Jednak ogromny popyt to zawsze okazja do nieuczciwego zarobku dla chciwych producentów. Nie da się ukryć, że jeszcze 20 lat temu wędliny smakowały zupełnie inaczej i z każdym rokiem ubożeją na smaku. Z tego względu warto zainteresować się kwestią, co znajduje się w obecnym mięsie i czy aby na pewno powinno być podstawą zdrowej diety. Skład większości ogólnodostępnych wędlin przyprawia o zawrót głowy.

Dramatyczne wyznanie gwiazdy Dramatyczne wyznanie gwiazdy "Na Wspólnej", syn nie chce go znać. Z córką z kolei jakiś czas temu na wizji pokazywał, jak robić risottoCzytaj dalej

Co kryje współczesne mięso?

Wszyscy chcemy żyć długo i w pełnym zdrowiu i dokładamy wszelkich starań, by dieta nam w tym pomagała. Mięso jest rzecz jasna ogromnym i bogatym źródłem białka, które jest nieocenione w rozwoju dzieci. Wędliny wydają się być idealnym rozwiązaniem na uzupełnienie ilości mięsa w diecie. Możemy jadać je samodzielnie albo z kanapkami, które uzupełniamy duża ilością zdrowych warzyw. Jednak producenci żywności do produkcji wędlin używają zupełnie niespodziewanych wypełniaczy. Aż dziw, że to wszystko wkładamy do swoich żołądków.

Dzisiaj grzeje:

  1. Fatalne informacje dla wielbicieli grzybów. Niestety potwierdzili najgorsze obawy
  2. Wspaniała wiadomość dla 1,7 mln Polaków. Ich portfele znacznie urosną

Najgorszym wyborem wśród wędlin są konserwowe. Z założenia mają przetrwać dłużej, dlatego producenci mają na to swoje sposoby. Na półkach wędliny wyglądają przepięknie i od razu zachęcają do jedzenia. W rzeczywistości, to co uważamy za solidną porcję białka posiada głównie wodę związaną przez polifosforany oraz izolat białka sojowego, najczęściej z soi genetycznie modyfikowanej. Sama natura, nieprawdaż? Wśród sklepowych wyrobów niemal na pewno nie znajdziemy wędlin wyprodukowanych ze 100% mięsa.

Oprócz dobrej jakości mięsa, znajdziemy przerażającą ilość surowców łącznotkankowych, czyli nic innego niż np. ścięgna, skórę lub skrobię.W zakładach stosowana jest praktyka nastrzykiwania mięs specjalnymi preparatami, które odpowiadają za smak oraz długą przydatność do spożycia wędlin. W taki sposób producent może z 30 dag mięsa wyprodukować nawet kilogram wędliny.

Mieliście garnek z gwizdkiem? Dziś jego wartość jest ogromna, miał ukrytą cechęMieliście garnek z gwizdkiem? Dziś jego wartość jest ogromna, miał ukrytą cechęCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Abonament RTV w górę, kary również. Ale nie wszyscy muszą płacić
  2. Nie żyje 14-latek. Tragedia w Pucku
  3. Wyglądały jak ziemniaki albo dziwne kamienie. Gdy emerytka z Zamościa poznała prawdę, od razu pobladła
  4. Stało się, gratulacje posypały się ze wszystkich stron. Lara pokazała pierwsze zdjęcie, jej mama nie ukryła wzruszenia i szczęścia
  5. Dodaj ziemniaki, ale przenigdy nie gotuj rosołu na udkach kurzych. Kucharze ostrzegają
  6. Zatrważające sceny na południu Polski. Prawdziwe natarcie. Turyści przecierali oczy

Źródło: odkrywamyzakryte

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł