Mięso mieloneWikipedia / autor: Matěj Baťha / licencja: CC 3.0

Mięso mielone zmieniło kolor na szary? Specjaliści nie mają wątpliwości, możesz z nim zrobić tylko jedno

Mięso mielone zazwyczaj ma barwę lekko różową, z czerwonymi akcentami miejscami. Nie dziwne więc, że kolor szary bywa dla nas bardzo martwiący. Eksperci postanowili zająć się tą kwestią i rozwiać wszelkie dotychczasowe wątpliwości.

Mięso, które posiada nienaturalny kolor wywołuje w nas poczucie skołowania. Od razu zaczynami się zastanawiać, czy przypadkiem nie kupiliśmy opakowania zawierające zepsute mięso. W końcu szare mięso nie wygląda apetycznie i zachęcająco. Nic dziwnego, że mamy poważne obiekcje. Specjaliści wyjaśniają, czy rzeczywiście mamy się czego obawiać. Prawda jest dużo bardziej skomplikowana niż mogłoby się wydawać.

Dostała ścierką. Nagle widzów poderwało, na wizję wkroczył mąż Magdy Gessler i zakomunikował 5 słówDostała ścierką. Nagle widzów poderwało, na wizję wkroczył mąż Magdy Gessler i zakomunikował 5 słówCzytaj dalej

Mięso zmieniło kolor na szary - co to oznacza?

Wybierając odpowiednie mięso mielone powinniśmy zawsze zwracać uwagę na skład. Niestety w supermarketach często znajdziemy w mięsie wypełniacze, barwniki i konserwanty, których zdecydowanie powinniśmy unikać. Najlepszym rozwiązaniem jest udanie się do mniejszego sklepu mięsnego i poproszenie o zmienienie np: kawałka łopatki na naszych oczach. W takiej sytuacji na pewno nie zostaniemy oszukani na składzie i możemy być spokojni o skład. W zależności od rodzaju mięsa, kolor powinien być nieco inny. Mięso wieprzowe powinno mieć kolor różowo-czerwony, mięso wołowe - ciemnoczerwony, a mięso drobiowe - bladoróżowy. Co jednak, gdy mięso zabarwia się częściowo na szaro, czy powinniśmy je wtedy wyrzucić?

Dzisiaj grzeje:

  1. Niesamowicie ważne ostrzeżenie. Dotyczy wszystkich kupujących w Lidlu, Biedronce, Auchan, Kauflandzie, Dino i wielu innych
  2. Pamiętacie Mareczka z "Czterdziestolatka"? Nie do wiary, czym się teraz zajmuje
  3. Prawie wszyscy wskazują błędnie. Pod którym numerem jest najzdrowsze żółtko?

Mielone mięso po kilku godzinach w lodówce może zacząć zmieniać kolor. Przyczyną tego zjawiska najczęściej jest lekka nieszczelność w opakowaniu. Kontakt z powietrzem naturalnie zmienia kolor mięsa mielone i nie jest to nic szkodliwego. Mięso jest całkowicie zdatne do spożycia i zachowuje wszystkie wartości odżywcze. Jeśli nie zmienił się zapach i nie widzimy, by mięso wykazywało inne oznaki zepsucia - możemy je śmiało zjadać. Jedyny kolor, którego na mięsie powinniśmy się obawiać to żółte tłuszczowe przerosty - mogą one świadczyć o nieświeżym mięsie.

Prosta i pyszna surówka z buraków. idealnie komponują się z popularnym owocemProsta i pyszna surówka z buraków. idealnie komponują się z popularnym owocemCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Nawet 150 zł dla właścicieli zwierząt. Ustawa wprowadza nowe świadczenie
  2. Ministerstwo Zdrowia nagle zmieniło zdanie. Zapadła ważna decyzja, czekało na nią wiele osób
  3. Byli w restauracji z ostatniego odcinka „Kuchennych rewolucji”. Za obiad zapłacili prawie 100 zł, ale nie to poraziło ich najbardziej
  4. Wybierz najlepsze dla siebie - 1 albo 2 łyżki przed śniadaniem. W zależności od dawki odczujesz niesamowite efekty
  5. 10 minut i gotowe, najpyszniejsze pod słońcem pierogi leniwe od Ani Starmach. Dosłownie rozpływają się w ustach
  6. Wydały się szczegóły ślubu Kossakowskiego i Wojciechowskiej. Fani przecierają oczy ze zdumienia

Źródło: zywienie.abczdrowie

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł