Mięso trzeba przygotować w odpowiedni sposóbPixabay / kakyusei

Płuczesz surowego kurczaka pod kranem? Poważny błąd, ale gorsza jest jeszcze inna rzecz, wszyscy tak robimy

Mięso jest nieodzownym elementem każdego obiadu w większości polskich domów. Przygotowując mięso do obiadu większość popełnia jednak wielki błąd, który jest jeszcze gorszy w skutkach niż płukanie surowego kurczaka pod kranem. Lepiej go nie popełniać, konsekwencje są ogromne.

Mięso należy przygotować w odpowiedni sposób. Obróbka termiczna mięsa jest dość złożonym procesem i najmniejszy błąd może skutkować tragicznymi skutkami. Kto w końcu lubi wysuszony na wiór kawałek kotleta, albo wyjątkowo żylastą pieczeń? Niestety, wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że pewne rzeczy robią w kuchni źle. Jedną z największych wpadek jest płukanie kurczaka pod bieżącą wodą z kranu. Okazuje się jednak, że są rzeczy, które są zdecydowanie bardziej katastrofalne.

Sposób naszych babć na elastyczne ciasto na pierogi. Zawsze dodawały jedną łyżkę przed wyrobieniem, wychodziły jak marzenieSposób naszych babć na elastyczne ciasto na pierogi. Zawsze dodawały jedną łyżkę przed wyrobieniem, wychodziły jak marzenieCzytaj dalej

Mięso z kurczaka płuczesz pod kranem? To błąd, ale nie on jest najgorszy błąd

Płukanie mięsa przeprowadzamy, ponieważ chcemy pozbyć się z jego powierzchni wszelkich zanieczyszczeń, mikroorganizmów i bakterii, które mogą zagrozić naszemu zdrowiu. W momencie kiedy woda dotyka powierzchni mięsa generują się rozpryski, które rozsiewają drobnoustroje po całej kuchni. Wtedy z łatwością, wraz z pryskającymi kroplami, lądują na blacie, szafkach, sztućcach czy naczyniach. Wysoka temperatura wystarcza, aby wyeliminować te patogeny.

Co więcej płukanie może spowodować jeszcze gorsze konsekwencje. - Zdarza się, że drób jest zakażony bakterią Salmonelli, zazwyczaj jest to Salmonella enteritidis. Jeśli takie mięso ulokujemy w zlewie, przy którym akurat leżą sztućce, talerze czy cokolwiek innego, owe bakterie przeniosą się na te produkty. Powinniśmy je wtedy wyparzyć w temperaturze 67-70 stopni Celsjusza przez 3 min., by uniknąć dalszego rozprzestrzaniania się - mówi Irmina Nikiel, dyrektor Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Lublinie dla portalu ABC Zdrowie.

Czy zatem najlepiej w ogóle nie robić z mięsem nic przed jego przyrządzaniem? Irmina Nikiel ma na to jednoznaczną odpowiedź:

- (...) Wyobraźmy sobie, że myjemy zakażone mięso w zlewie, a potem wkładamy do owego zlewu np. sałatę. Zatrucie pokarmowe gotowe. Niemycie drobiu jest więc mniejszym ryzykiem niż mycie - podsumowuje w rozmowie z ABC Zdrowie.

Dzisiaj grzeje:

  1. Dolej łyżkę podczas wyrabiania kotletów mielonych, wyrosną puszyste i soczyste. Rewolucyjny sposób onieśmiela prostotą
  2. RMF: będą nowe restrykcje w Polsce. Wyjawili szczegóły, tysiące Polaków będzie wściekłych, uderzy też w turystów
  3. Klasyka w najlepszym wydaniu, ukochana surówka Polaków na bazie czerwonej kapusty. Nic nie prezentuje się na stole dostojniej

Płukanie nie jest wszystkim. O wiele gorsze w skutkach jest panierowanie mięsa, kiedy jest wilgotne. Po wyjęciu kurcaka z opakowania czy folii mięso jest naturalnie wilgotne, ponieważ powoli wycieka z niego cała zawarta w środku wilgoć. Przed panierowaniem należy przetrzeć mięso ręcznikiem kuchennym, aby aby tej wilgoci w całości się pozbyć.

Jeśli w czasie panierowania na mięsie będzie jakakolwiek woda, panierka nie przywrze odpowiednio i w czasie smażenia zwyczajnie się odklei. Aby ułatwić sobie panierowanie, przed zamoczeniem w jajku można kawałek mięsa obtoczyć w niewielkiej ilości mąki. Ułatwi ona przyklejenie się jajka i cała panierka będzie o wiele bardziej trwała.

Najgorszym błędem, który Polacy notorycznie popełniają, a nawet nie zdają sobie z niego sprawy jest jednak smażenie jednocześnie zbyt dużej ilości kawałków kurczaka na jednej patelni. Wydawać by się mogło, że nie ma w tym nic złego, jak się jednak okazuje, gdy w pośpiechu wrzucamy na patelnię za dużo mięsa, ciepło płynące z dna zostaje uwięzione pod mięsem i para, która się wydziel w skutek tego działania pozbawia mięso chrupkości i złocistej skórki.

Aby więc uzyskać aromatyczną skórkę, która doda kurczakowi niebywałego smaku i aromatu, a także zatrzyma wilgoć w środku mięsa, trzeba upewnić się, że pokrojone kawałki mięsa absolutnie się ze sobą nie stykają. Przed smażeniem, tak jak pisaliśmy wyżej, warto też je porządnie wysuszyć papierowym ręcznikiem.

Jeśli musisz przygotować większą ilość mięsa do smażenia, użyj naprawdę dużej patelni lub smaż na raty. Możesz również smażyć na dwóch patelniach w tym samym czasie.

Domowy syrop z czosnku jest silniejszy nawet od cebulowego. Poradzi sobie z grypą i chorobami dróg oddechowychDomowy syrop z czosnku jest silniejszy nawet od cebulowego. Poradzi sobie z grypą i chorobami dróg oddechowychCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

    1. Szykują surowe mandaty na wszystkich świętych. Z cmentarza możesz wrócić z ogromną karą, wiemy za co
    2. Fani oniemieli po wyznaniu. Szczena z "Chłopaków do wzięcia" zdradził wstydliwy sekret
    3. Niedoceniony skarb, prawdziwie drogocenny eliksir zdrowia i młodości. Wystarczy sok z jednego ziemniaka dziennie, by poczuć niebywałą różnicę
    4. Przepyszne ciasto ze zdjęcia zrobisz w 15 minut, bez pieczenia i stania z zegarkiem w ręku. Znajomi od razu poproszą o przepis
    5. Ewa Wachowicz pokazała prześliczną córkę. Czy zobaczymy ją niebawem w programie kulinarnym?
    6. Dzieci boją się koronawirusa. Jak z nimi rozmawiać o pandemii, żeby nie wzbudzić paniki?
    7. Uwaga, wyjątkowo perfidne oszustwo. Jeśli dostałeś podobną wiadomość, możesz stracić duże pieniądze

Źródło: ABC Zdrowie

Zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł