Smażone mięso na patelniwikipedia.org https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/

Podsmażając mięso ujrzałeś wyciek wody? Sygnał ostrzegawczy, którego lepiej nie lekceważyć

Mięso, które smażymy na patelni, nie jest wbrew pozorom najprostszym ze składników do obróbki. Jeśli widzisz, że wydobywa się z niego dużo wody, popełniasz popularny błąd. Wiemy co zrobić aby tego uniknąć.

Mięso z patelni jest wspaniałym produktem. Żaden sos do spaghetti nie może bez niego powstać. Jeśli zmagasz się z "powodzią" w naczyniu po włożeniu mięsa, nie martw się. Popularny błąd bardzo łatwo możesz naprawić.

Napój, który kupują prawie wszyscy mocno szkodzi organizmowi. Konsekwencje są bolesneNapój, który kupują prawie wszyscy mocno szkodzi organizmowi. Konsekwencje są bolesneCzytaj dalej

Mięso ma wstrzykiwaną wodę?

Popularny mit, jakoby do mięsa sklepowego wstrzykiwana była woda nie jest prawdziwy. Mielona wieprzowina, która puszcza dużo płynu na patelni nie jest nasączona wodą. Kiedy wkładamy je na patelnie musimy zadbać, aby była ona odpowiednio rozgrzana, ponieważ za wszystko odpowiada właśnie temperatura.

Tak zwane "chude" białe mięso ,które pochodzi z mięśni szkieletowych, składa się w ponad 70 proc. właśnie z wody. Podczas obróbki termicznej - nie tylko podczas smażenia, ale również pieczenia, gotowania, duszenia - na skutek degradacji białek następuje jej uwolnienie. Jeśli temperatura jest za niska, pory mięsa nie mają czasu na zamknięcie się. Wtedy widzimy, jak na naszej patelni mięso zaczyna "pływać".

Odpowiednio wysoka temperatura ma wielkie znaczenie, nie tylko z uwagi na zatrzymanie wody w produkcie. Zabija szkodliwe drobnoustroje, a kiedy pocięte kawałki zaczynają nabierać brązowego koloru wytwarzamy dodatkowy, mocniejszy smak. Potrzymajmy więc mięso na patelni dłużej niż zwykle, ponieważ może być jeszcze smaczniejsze.

Dzisiaj grzeje: 1. Przez 7 dni piły ocet z miodem. Efekty nie mieszczą się w głowie

2. Włochy opublikowały porażający raport. Nie wszyscy, którzy zmarli na koronawirusa, wcześniej chorowali, smutna prawda

Wykładajmy je na patelnie stopniowo. Podzielmy smażenie na kilka etapów i kiedy zauważymy, że mięso zaczyna się pięknie rumienić, przełóżmy gotową część do miski i usmażmy kolejną, jeszcze surową. Dzięki temu przyspieszymy tak naprawdę cały proces i przygotujemy smaczniejszy posiłek. W dodatku, jeśli mięso zatrzyma w sobie więcej wody, będzie delikatniejsze i bardziej soczyste.

Najlepsze newsy:

  1. Żona legendarnego muzyka przekazała tragicznie wieści. Zmarł wczoraj na koronawirusa
  2. Wielkanoc we wrześniu? Watykan wydał dekret ws. koronawirusa
  3. Usłyszałeś od kasjera prośbę o drobne, bo nie ma jak wydać reszty? Prawie nikt nie wie 1 ważnej rzeczy
  4. Liść laurowy jest nie tylko jedną z najzdrowszych przypraw świata. Ma też inne super działanie
  5. Jak błyskawicznie zwiększyć odporność? Do sieci trafiła rewelacyjna lista produktów
  6. Cały kościół oddany do dezynfekcji. Zarażony koronawirusem ksiądz odprawiał msze

Źródło: pomyslodawcy.pl

Następny artykuł