Mięso
pixabay.com/Magdalena79

50% Polaków ogranicza jedzenie mięsa. Makłowicz w 2 zdaniach ocenił kuchnię roślinną

Mięso wciąż przez wielu Polaków uważane jest za składnik obowiązkowy w codziennym jadłospisie. Jednakże co drugi Polak decyduje się na ograniczenie spożywania mięsa. Wszystko za sprawą nowych, pysznych przepisów w ramach diet roślinnych, które poza mnóstwem minerałów i wartości odżywczych, pomagają poprawić nasze samopoczucie. Jedną z osób, która przeszła ostatnio na dietę roślinną, jest Makłowicz. Zdążył się już podzielić opinią na jej temat.

Mięso stanowi nieodłączny element jadłospisu w kuchni Polskiej. Każdy z nas zna smak rosołu gotowanego na kurczaku, placków ziemniaczanych z gulaszem czy klasycznego kotleta schabowego. Nie sposób zapomnieć również o gołąbkach czy pierogach z mięsem.

Choć mięso znajdziemy w każdym sklepie, a propozycjom producentów nie ma końca, coraz częściej wybieramy produkty wegańskie.Dieta roślinna stała się bardzo popularna. Zmienia się nie tylko świadomość konsumentów, ale i firm, które odpowiedzialne są za przygotowanie spożywczych produktów.

Coraz częściej przechodzimy na diety w pełni wegańskie lub zamieniamy kilka posiłków w tygodniu na te roślinne. Okazuje się, że na takiej diecie nie możemy się nudzić, ponieważ jest mnóstwo rozwiązań nawet na klasyczne, mięsne klasyki, które jesteśmy w stanie zamienić na wersje bezmięsne.

Mięso nie cieszy się już tak dużą popularnością

Zarówno handlowcy, jak i właściciele restauracji twierdzą, że sprzedaż dań i produktów mięsnych znacząco spadła. Ostatni rok przyniósł prawdziwą zmianę pod postacią niemalże dwukrotnie większego wyboru produktów roślinnych.

Flaczki najlepiej zagęścić śmietaną, zasmażką czy bułką tartą? Sposób ogromnie wpływa na smakFlaczki najlepiej zagęścić śmietaną, zasmażką czy bułką tartą? Sposób ogromnie wpływa na smakCzytaj dalej

Co ciekawe, korzystają z nich nawet najwięksi mięsożercy, ponieważ są to produkty zdrowe, ale i bardzo smaczne. Pyszne.pl zleciło badanie „Kuchnia roślinna w Polsce”. Wynika z niego, że do częstszego jedzenia w 100% roślinnych dań Polaków najbardziej skłoniłyby niższe ceny. Nie tylko dań, ale i produktów w sklepach. Tak uważa 45% badanych.

To ogromna wskazówka dla producentów, żeby osiągnąć jeszcze większy poziom zainteresowania bezmięsnymi produktami. Na temat rewolucji, którą wprowadzą producenci w najbliższych latach, pisaliśmy w tym artykule.

Robert Makłowicz ocenił dietę roślinną

W tym artykule informowaliśmy was o noworocznym postanowieniu Makłowicza. Wraz z nowym rokiem postanowił on zmienić swoją dietę i ograniczyć spożywane mięso do minimum. Cały styczeń bez smakowitych mięsiw miał być prawdziwym wyzwaniem, ale i sprawdzianem tego, co możemy znaleźć w diecie roślinnej.

- Każdy moment jest dobry, by ograniczyć jedzenie mięsa i zastanowić się nad zmianą naszych w tej materii przyzwyczajeń. Kuchnia roślinna nie tylko bywa bardzo smaczna – jest też zbawienna dla planety, na której żyjemy– mówi Robert Makłowicz. Okazuje się, że testuje on roślinne menu wybranych restauracji dostępnych w serwisie pyszne.pl.

- W RoślinnieJemy obserwujemy, jak powoli przełamywany jest stereotyp kuchni wegańskiej postrzeganej jako niedoborowej i niesmacznej. Roślinne dania mogą dostarczać energii, być sycące i jednocześnie dostarczać sporo przyjemności– mówi Maciej Otrębski, ekspert w zakresie kuchni roślinnej kampanii RoślinnieJemy.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: rp.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł