Mięso w lodówkach należy odpowiednio przechowywaćpxhere.com

Najgorszy sposób na trzymanie mięsa w lodówce. Jeden błąd może kosztować nas zdrowie

Mięso w diecie Polaków jest bardzo istotne - mało kto wyobraża sobie dzień bez kotleta lub pieczeni. Jeśli kupujesz większe ilości i wkładasz je do lodówki na kilka dni, warto zrobić to w odpowiedni sposób. Inaczej popełniasz błąd, który może kosztować cię zdrowie.

Mięso jest wyjątkowo delikatne. Wystarczy pozostawić je w temperaturze pokojowej na kilka godzin, a w na jego powierzchni zaczynają rozwijać się niebezpieczne dla zdrowia mikroorganizmy. Zatrucie zepsutym mięsem jest wyjątkowo groźne, gdyż bakterie lubujące się w surowym mięso są nadzwyczaj szkodliwe dla zdrowia, a niekiedy nawet życia. Nawet w lodówce mięso może nadpsuć się bardzo szybko przez głupi błąd - wyjaśniamy jak go uniknąć i zachować jego świeżość na dłużej.

Zaczęło się dzisiaj, klienci już stoją w kolejkach w Biedronce. Tak pięknych sprzętów kuchennych za grosze dawno nie byłoZaczęło się dzisiaj, klienci już stoją w kolejkach w Biedronce. Tak pięknych sprzętów kuchennych za grosze dawno nie byłoCzytaj dalej

Jeśli trzymasz mięso w lodówce w złym miejscu - wiele ryzykujesz

Wynalezienie lodówki dało ludziom możliwość o wiele dłuższego przechowywania żywności bez konieczności konserwacji. Przez wieki cywilizacje musiały posiłkować się wędzeniem, suszeniem, soleniem, kiszeniem i piklowaniem, aby większe ilości jedzenia mogły wytrzymać bez psucia się długie miesiące. Pierwsze urządzenia chłodzące pojawiły się w XIX wieku, jednak największą popularność zdobyły 100 lat później. Dzięki nim możemy jeść świeży pokarm, który zachowuje swoje walory smakowe, estetyczne i zdrowotne. Niestety, nawet taki cud techniki nie jest pozbawiony wad.

Dzisiaj grzeje:

  1. Słowa Gessler już okrzyknęli bzdurą roku. Zaczęło się od zdjęcia ciążowego brzucha córki, matki nie pozostawiły na niej suchej nitki
  2. TVP informuje. Andrzej Duda doleciał do Włoch. Podjęto ważną decyzję ws. koronawirusa
  3. Sałatka, którą nazywają "polską jesienią", a niewiele osób ją próbowało. Prosta, tania i zrobisz ją z produktów, które na pewno masz w kuchni

Temperatura wewnątrz urządzenia nie rozkłada się równomiernie

Największym mankamentem lodówek są różne strefy, w których temperatura ma inne wartości. Kiedy w ich wnętrzu jest pełno produktów urządzenie ma o wiele więcej pracy, co jeszcze bardziej sprzyja nieregularnemu rozłożeniu chłodu. Na górnych półkach jest zazwyczaj cieplej niż na dolnych poziomach, a im bliżej tylnej ścianki, tym temperatura jest stabilniejsza.

Z tego powodu nabiał należy trzymać jak najbliżej tylnej ścianki, gdyż jest on bardzo narażony na szybkie zepsucie. Podobnie jest z gotowym jedzeniem, które bardzo szybko staje się doskonała pożywką dla bakterii i pleśni. Gdzie w takim razie trzymać surowe mięso, które jest bodaj najszybciej psującym się produktem?

Na dole większości lodówek znajduje się zamrażarka, która odgraniczona jest dolną ścianą od właściwego wnętrza lodówki. To tam powinno trzymać się mięso i ryby - dochładzane będą zamrażarką. Przed włożeniem warto zawinąć je w pergamin lub papier do pieczenia, który uchroni je przed zbytnią wilgocią i zapachami unoszącymi się z całej reszty rzeczy.

Pamiętaj, że spożycie zepsutego mięsa jest bardzo groźne. Salmonella, bakterie E. coli czy listeria nie tylko wywołują nadzwyczaj nieprzyjemne zatrucie. Zarażenie się nimi może spowodować groźne powikłania, które odbijają się na ogólnym zdrowiu.

Fatalny finał zakupów, pani Barbara prosto z supermarketu trafiła do sądu. Właśnie zapadł wyrok, kara może wprawić w osłupienieFatalny finał zakupów, pani Barbara prosto z supermarketu trafiła do sądu. Właśnie zapadł wyrok, kara może wprawić w osłupienieCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Setki tysięcy Polaków ze zmniejszoną emeryturą. Fatalne konsekwencje nie do uniknięcia
  2. Nowe obostrzenia dotyczące koronawirusa. Władze Czech podjęły już decyzję
  3. Sięgała po dorodnego borowika i zamarła, zobaczyła leśnego potwora. Alicja uciekła jak najdalej od strasznego miejsca
  4. Najgorsza rzecz, jaką możesz zrobić swojemu organizmowi zaraz po przebudzeniu. Chodzi o jedzenie i picie
  5. Pij rano zamiast kawy, dodaje jeszcze więcej energii i opóźnia procesy starzenia. Jej niezliczone właściwości odczujesz już po paru dniach
  6. 9 tajemniczych faktów z życia Anny Jantar. Czego fani dowiedzieli się lata po śmierci artystki

Źródło: kobieta.interia.pl


Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł