Rozmrażanie mięsayoutube / kanał: Ken Kuscher Food Service Educators / kadr z materiału

Najgorszy i skrajnie szkodliwy błąd podczas rozmrażania mięsa, masowo popełniany przez zwykły pośpiech

Mięso jest bardzo specyficznym produktem spożywczym i musimy je traktować wyjątkowo ostrożnie. Chwila nieuwagi bądź zaniedbania i o chorobę nietrudno. Ludzie masowo popełniają wielki błąd podczas rozmrażania - nie wiedząc jakie mogą być konsekwencje.

Wielu Polaków jada mięso codziennie, dlatego w lodówkach i zamrażalkach zalegają czasem całe kilogramy, które po trochu wyjmujemy. Każdemu chociaż raz zdarzyło się, że 30 minut przed przygotowaniem obiadu przypomniał sobie, że mięso spoczywa sobie spokojnie w zamrażalniku - zmrożone rzecz jasna na kość. W takiej sytuacji wiele osób popełnia ogromny błąd, przed którym specjaliści przestrzegają.

Chciał jedynie w spokoju zjeść jabłko w lesie, nagle został otoczony ze wszystkich stronChciał jedynie w spokoju zjeść jabłko w lesie, nagle został otoczony ze wszystkich stronCzytaj dalej

Jak prawidłowo rozmrażać mięso?

Mięso możemy rozmrozić poprzez włożenie z zamrażalnika prosto do lodówki. Ta metoda jest całkowicie bezpieczna, niestety posiada wielką wadę - zajmuje wiele czasu. Dla zapominalskich jest więc zupełnie bezużyteczna. Całe szczęście istnieją szybsze sposoby. Mięso w folii możemy włożyć do zimnej wody, którą należy wymieniać co 30 minut. Troszkę więcej czasu zaoszczędzimy, jeśli mięso umieścimy pod strumieniem wodnym. Jednak tej metody nie rekomendujemy ze względu na ogromne marnotrawstwo cennej wody. Mięso możemy rozmrozić także w mikrofali, jednak tu należy pamiętać o naczelnej zasadzie - powinniśmy spożyć je od razu po rozmrożeniu. Pośpiech jak wiemy, nie jest najlepszym doradcą, dlatego bardzo łatwo o poważny błąd, który może doprowadzić do tragedii.

Dzisiaj grzeje:

  1. Marysia kupiła przedziwne pierogi w Biedronce. Podgrzała je i oniemiała
  2. Żywioł był bezlitosny, uderzył z pełną mocą. Gigantyczne zniszczenia i ranni, dramatyczne informacje za granicy
  3. Ze zwykłego puree ziemniaczanego zrobiła jesienny majstersztyk kulinarny. Wszystko za sprawą 2 dodatkowych składników

Jak wcześniej rekomendowaliśmy - rozmrażanie mięsa w ziemnej wodzie, wymienianej regularnie jest bezpiecznym rozwiązaniem. Jednak wiele osób wpada na pomysł, albo użyć cieplej wody. W końcu gdy lód się szybciej rozpuści. Jednak jest to wręcz proszenie się o tragedię. Ciepła woda natychmiastowo pobudza do działania chorobotwórcze bakterie, co może skutkować poważnym zatruciem. Co więcej, mięso zmienia zapach na mdlący i nieprzyjemny, a to atrakcja, której nikt nie chce zaznać w czasie obiadu.

Zdesperowany wszedł do Biedronki i zaczął pakować jak leci. Przyłapali go pracownicy, gdy zobaczyli, jakie rzeczy ma w torbach, oniemieliZdesperowany wszedł do Biedronki i zaczął pakować jak leci. Przyłapali go pracownicy, gdy zobaczyli, jakie rzeczy ma w torbach, oniemieliCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Kapitalna akcja w Lidlu. Obkupisz się za półdarmo i jeszcze pomożesz potrzebującym
  2. Eksperci ostrzegają przed twindemią. Co nam może grozić w nadchodzących miesiącach?
  3. Polacy uwielbiają dolewać ją do kawy, skutki mogą być fatalne. Zamiast niej lepiej dodać 1 łyżeczkę produktu, który każdy ma w kuchni
  4. Mama Marka zaczęła ujawniać objawy demencji, syn postanowił działać. Dzięki wprowadzonej diecie stała się niesamowita rzecz
  5. Media właśnie potwierdziły, rozstali się po 13 latach związku. Już mówią o nowej miłości
  6. Pola Raksa gwiazdą “Czterej pancerni i pies”. Tak dzisiaj wygląda gwiazda serialu

Źródła: poradnik.abczdrowie

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł