Mięso nie zawsze musi być rozmrażane
YouTube.com

Zawsze rozmrażasz mięso przed gotowaniem? Popełniasz wielki błąd

Mięso wyciągnięte prosto z zamrażarki nie za każdym razie musi być długotrwale rozmrażane. Narosło wiele mitów na temat przygotowywania żywności, a eksperci rozwiewają wątpliwości. Okazuje się też, że mrożone warzywa mogą mieć więcej właściwości odżywczych od "świeżych" z półki sklepowej.

Mięso zazwyczaj jest podstawą wielu dań. Chcesz ugotować coś na szybko, ale musisz czekać aż wyjęty z zamrażaki kawałek rozmarznie? Mamy dobrą wiadomość, jest wiele dań, które nie wymagają, żeby rozmrażać produkt. Podajemy powszechne mity dotyczące gotowania.

Mnóstwo Polaków żałuje, że nie wiedzieli wcześniej. Rewolucyjny przepis na ugotowanie ziemniakówMnóstwo Polaków żałuje, że nie wiedzieli wcześniej. Rewolucyjny przepis na ugotowanie ziemniakówCzytaj dalej

Mięso, nie zawsze trzeba je rozmrażać

Popularnym mitem jest przekonanie, że mrożone warzywa mają mniej wartości odżywczych niż świeże. Otóż często jest odwrotnie. Te, które są przeznaczone do mrożenia są maksymalnie dojrzałe, zatem mają najwższy możliwy poziom właściwości. Poddaje się je bowiem procesowi mrożenia tuż po zebraniu. Nie są przechowywane przez wiele dni w magazynach i nie spędzają dużo czasu na półkach sklepowych. Na nie trafiają nie zawsze dojrzałe okazy, aby nie zaczęły szybko gnić.

Innym znanym błędem w myśleniu wielu kucharzy jest mycie kurczaka przez gotowaniem. Nie jest to konieczne, bowiem obróbka termiczna zabija zarazki. Poza tym mycie pod bieżącą wodą sprawia, że bakterie rozbryzgują się po całej kuchni.

Pamiętaj jednak, żeby myć warzywa, które zjadasz na surowo. Na ich wierzchu znajdują się bakterie, być może piasek albo ziemia, co z pewnością nie wpływa korzystnie na doznania smakowe.

Dzisiaj grzeje: 1. Wreszcie wiadomo, ogromne zaskoczenie. Mięso na rosół wrzucać na gorącą czy zimną wodę?

2. Nadeszła zaskakująca wiadomość, są zdjęcia. Już wiadomo skąd mógł wziąć się koronawirus. Fani uwielbianego przysmaku oniemieli

Błędem jest również wyrzucanie jedzenie, na którego etykiecie napisano, że należy je spożyć tuż po otwarciu. Jeśli jest dobrze przechowywane w lodówce może być dobre nawet wiele dni dłużej. Nie marnujemy w ten sposób żywności.

Co ciekawe, nie ma też konieczności aby zawsze rozmrażać mięso przed gotowaniem. Mięso mielone albo krojone w cienkie plastry jak na przykład do hamburgerów czy pizzy nie wymaga rozmrażania. Tak samo krewetki. Czekając aż rozmarznie popełniasz wielki błąd, który kończy się ogromną stratą czasu. Również nie ma konieczności rozmrażania owoców czy warzyw.

Rozmrażanie konieczne jest jednak w przypadku dużych kawałów mięsa. Kiedy upieczemy je zamarznięte - w środku może być surowe, a z wierzchu się przypali. Dlatego, gdy planujemy dużą pieczeń powinniśmy zaplanować wyjęcie produktu z zamrażarki wcześniej. Jeśli bowiem jest objętościowo duże, może się nie dopiec w środku, a co za tym idzie, narażamy organizm na zatrucie pokarmowe.

Najlepsze newsy:

  1. Polakowi grozi więzienie. Przywiózł pamiątkę z podróży, która kusi wielu turystów
  2. Podejrzenie koronawirusa w Gdańsku. Dwie osoby zostały zatrzymane na obserwacji
  3. Dowiesz się co ci grozi i nigdy nie umyjesz kurczaka przed gotowaniem. Mylili się wszyscy
  4. Masz jeszcze starą legitymację ubezpieczeniową? Dostaniesz pieniądze kosmiczne jak ceny ekologicznego jedzenia
  5. Jest afera, wyszło na jaw. Jajka, olej, smalec i ryba które kupował każdy Polak zawierały zakazane substancje
  6. Słowikowa przerywa milczenie ws. Piotra Woźniaka-Staraka. Nikt się nie spodziewał, ujawniła wszystko

Źródło: hellozdrowie.pl

Następny artykuł