Mięta może nam posłużyć do przygotowania pysznych deserów.pixabay/congerdesign

Każdy, kto spróbował pysznych deserów z mięty, od razu poprosił o przepis. Niesamowite miętowe rarytasy podbijają sieć

Mięta w kuchni świetnie podkreśla smak wielu produktów, dlatego coraz chętniej kupujemy świeże zioła w doniczkach, by hodować ja na kuchennym parapecie, czy też sadzimy ją w przydomowym ogródku. Zielone listki najlepiej smakują latem, kiedy najbardziej doceniamy orzeźwiające smaki, dlatego dodatek kilku listków mięty w sałatce owocowej, a nawet sosie do mięs zdziała cuda. Najbardziej zaskakujące są jednak oryginalne miętowe dodatki do potraw, które smakują obłędnie.

Mięta pojawia się w naszej kuchni zwykle latem, bo właśnie wtedy podczas upałów przyrządzamy gaszące pragnienie lemoniady. Najwięksi smakosze ją do sałatek, mięs czy niektórych warzyw, np. do pysznego kremu z zielonego groszku czy pysznych deserów z owocami, które warto udekorować listkami świeżych ziół. Orzeźwiająca mięta świetnie sprawdza się właśnie w deserach, o czym wiedzą chociażby ci, którzy uwielbiają miętowe lody z kawałkami gorzkiej czekolady. My polecamy jednak przepis na zaskakujące dodatki zarówno do dań obiadowych, jak i słodkich deserów.

Włóż do papierowej torebki kilka pomidorów i jedno jabłko. Efekt cię mocno zaskoczy, nigdy nie z tego nie zrezygnujeszWłóż do papierowej torebki kilka pomidorów i jedno jabłko. Efekt cię mocno zaskoczy, nigdy nie z tego nie zrezygnujeszCzytaj dalej

Mięta zrobi furorę w twojej kuchni, jeśli zrobisz z niej 2 pyszne desery. Polecamy proste przepisy na słodkie dodatki, które zachwycają obłędnym smakiem

Mięta dodaje nuty orzeźwienia każdej potrawie, bez względu na to, czy są to mięsa w aromatycznej marynacie, czy też lodowe i owocowe desery. Oprócz tego, że zachwyca smakiem, jest też niezwykle zdrowa. Doskonale łagodzi dolegliwości żołądkowe i udrażnia drogi oddechowe, gdy dręczy nas katar. Szkoda więc nie skorzystać z jej smaku i właściwości. Na dolegliwości zdrowotne pijemy zwykle herbatkę z suszonych liści mięty, ale istnieją smaczniejsze formy na to, by włączyć miętę do codziennej diety. Polecamy galaretkę i dżem z mięty.

Dzisiaj grzeje:

                    1. Zaczęło się dzisiaj rano. Klienci Lidla są wniebowzięci
                    2. Od początku lipca na kierowców czekają nie tylko nowe kary, ale też więcej obowiązków. Przepisy znacznie zaostrzone

Składniki na dżem:

- 350 g mięty,
- 2 cytryny,
- 1 kg cukru,
- 500 ml wody.

Myjemy i odsączamy listki mięty, a następnie drobno je siekamy. Cytrynę myjemy i kroimy w kostkę razem ze skórką. Miętę i cytrynę gotujemy, a gdy ostygną, odcedzamy płyn, dodajemy cukier i gotujemy wszystko na wolnym ogniu przez 2 godziny, mieszając dżem co jakiś czas. Przelewamy go do słoików. Podajemy zarówno do mięs, jak i słodkich dań.

Składniki na galaretkę:

- 1 opakowanie żelatyny,
- 1 łyżka syropu miętowego,
- 225 ml wody,
- 3 łyżki cukru.

125 ml wody mieszamy z cukrem i syropem. W pozostałej wodzie rozpuszczamy żelatynę. Mieszamy wszystko razem i gotujemy do czasu, aż żelatyna się rozpuści. Galaretka jest gotowa od razu i świetnie smakuje na kanapkach i naleśnikach.

Najlepsze newsy:

            1. Przykra sytuacja w rodzinie Lecha Wałęsy. Były prezydent ma powody do smutku
            2. Najgorszy możliwy scenariusz się potwierdził. Służby ogłosiły, chodzi o Polkę
            3. Nagła zmiana. Ceny masła zwalają z nóg, Polacy zadziwieni
            4. Jedzenie fasolki szparagowej może grozić ogromnym niebezpieczeństwem. Musisz zawsze pamiętać o 2 zasadach
            5. Masz monetę 5 zł? Dzisiaj w Biedronce zrobisz furorę, niesamowita wiadomość
            6. Wielki rywal Małysza ujawnił tajemnicę skrywaną przez lata. Kibice zaniemówili, Adam sam o niej nie wiedział

Źródło: smaczne.to

Następny artykuł