Miód doskonale wpływa na ich smakpixabay.com/tortic84

Pogoda nie sprzyja grillowaniu, ale w piekarniku też możesz zrobić przepyszne żeberka. Oprócz miodu ich smak podkręci 1 przyprawa

Miód jest istotną częścią większości przepisów na pyszne żeberka. Choć pogoda za oknem nie jest wystarczająco dobra do przyjemnego grillowania, ich smakiem możemy cieszyć się także w domowym zaciszu. Wystarczy że dodasz do nich jedną przyprawę i wrzucisz do piekarnika.

Miód wspaniale komponuje się z grillowanymi lub pieczonymi żeberkami. Jego delikatna słodycz równoważy słoność przyprawionego mięsa i współgra z innymi dodatkami aromatyzującymi danie. Choć efekt ciężkiej pracy pszczół jest istotnym składnikiem tego pysznego posiłku, nie jest wszystkim. Jedna przyprawa całkowicie zmienia profil smaku i wzmacnia o 100% doznania jakie płyną z jedzenia. Co więcej mięso to nie wymaga dużych nakładów pracy i czasu, ponieważ większość robi za nas piekarnik.

W sieci krąży kompromitujące nagranie gwiazdy TVN. Internauci nie zostawili na niej suchej nitki, poszło o foliowe torebki z sałatąW sieci krąży kompromitujące nagranie gwiazdy TVN. Internauci nie zostawili na niej suchej nitki, poszło o foliowe torebki z sałatąCzytaj dalej

Miód, żeberka i tajemniczy składnik - przepis na coś nieziemsko dobrego

Kto nie lubi mocno wgryźć się w soczyste i rozpływające się w ustach mięso? Jeśli dodatkowo jest ono lekko odymione i doskonale doprawione, czujemy w ustach prawdziwy wachlarz doznań, który nie równa się z niczym innym. Marynowane w miodzie i innych składnikach żeberka są doskonałym przykładem ogromnej przyjemności, jaka płynie z jedzenia. Aby wzmocnić ich smak wystarczy dodać pikantne papryczki chilli, które rozgrzeją każdego smakosza. Nawet niemożność grillowania nie jest w stanie zniszczyć ich jakości. Co więcej tak przygotowane żeberka smakują jeszcze lepiej.

Dzisiaj grzeje:

  1. Kochano go za ”Klan”, ”Plebanię”, ”Ojca Mateusza” i inne hity TVP. Właśnie dowiedzieliśmy się o jego śmiercie
  2. Zbulwersowany internauta opisał, co zobaczył w Biedronce, i wybuchła awantura. Zdania są podzielone, sieć już wydała oficjalny komunikat
  3. Złe wieści dla klientów polskich banków. Poczują konsekwencje decyzji NBP

Składniki:

  • 2 kg żeberek wieprzowych
  • 200 gramów miodu
  • 3 papryczki chili
  • 5 łyżek oleju
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • świeży tymianek
  • 200 ml bulionu warzywnego lub wołowego

Przygotowanie:

  1. Papryczki chili dokładnie umyj i pokrój w cienkie paseczki. Najwięcej ostrości skrywa się w pestkach i białych błonkach, więc jeśli chcesz tylko odrobinę pikantności, oczyść z nich papryczki.
  2. Czosnek obierz i zmiażdż w moździerzu. Dodaj do niego chili i ucieraj całość, aż uzyskasz gęstą pastę.
  3. W miseczce zmieszaj miód, pastę z czosnku i chili, olej oraz sól.
  4. Żeberka osusz papierowym ręcznikiem i oczyść z błony, która znajduje się po stronie z mniejszą ilością mięsa. Włóż je do miski, zalej marynatą i marynuj przez jedną noc.
  5. Do naczynia żaroodpornego wlej bulion i ułóż w nim zamarynowane żeberka. Na ich wierzch połóż świeży tymianek. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez około półtorej godziny.

Podawaj z domowymi frytkami i surówką coleslaw, którą zaprezentowaliśmy już wcześniej. Smacznego.

Szybkie ciasto do popołudniowej kawy, któremu nikt się nie oprze. Czekoladowa przyjemność już po pierwszym kęsieSzybkie ciasto do popołudniowej kawy, któremu nikt się nie oprze. Czekoladowa przyjemność już po pierwszym kęsieCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. Popularna aktorka znana z "Tańca z gwiazdami" przekazała fatalne wieści. Jest zbulwersowana
  2. Wprowadzają sankcje na kraje bałtyckie. Czarny scenariusz się spełnia
  3. Co za widok trafił do internetu. Gessler chciała się pochwalić, ale całą uwagę skradli mistrzowie pierwszego planu
  4. Nie możemy przestać jej jeść. Obłędna surówka z buraków i ogórków kiszonych
  5. 1 prosty trick sprawi, że kotlety schabowe nigdy nie wyjdą twarde. Wiele osób zupełnie nie zwraca uwagi na tak drobny szczegół
  6. Zmasowany atak na Adama Małysza. Polacy zarzucają mu hipokryzję i kłamstwo

Źródło: polki.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł