Miód traci na działaniu przez wysoką temperaturęExplorerBob, pixabay

Wystarczy drobna pomyłka, by zniszczyć jego cenne właściwości. Miód staje się bezwartościowy

Każdy zdaje sobie sprawę jak wiele wartości odżywczych zawiera miód - uważany jest w końcu za naturalny antybiotyk. Niestety, jedna drobna pomyłka może sprawić, że ta zdrowa substancja przestanie być tak cenna, a jedzenie jej nie da żadnych korzyści. Chodzi oczywiście o podgrzewanie, które według pewnej grupy naukowców, może zmienić miód w truciznę.

Miód podajemy na wiele sposób, lecz najczęściej pijemy go wraz z herbatą i cytryną. Liczymy, że tak przyswojony zapewni nam zdrowie i dobre samopoczucie. Niestety, jeśli herbata jest zbyt ciepła, wszystko możemy bezpowrotnie stracić.

Jak można przeczytać na portalu zywienie.abczdrowie.pl, specjaliści, którzy opublikowali wyniki swoich badań w naukowym czasopiśmie Journal of Research in Ayurveda, dowiedli, że podgrzanie miodu do określonej temperatury niweluje dobroczynne działanie.

Miód podgrzany jest bezwartościowy

Wielu wie, że miód poddany obróbce cieplnej traci wiele właściwości. Dotychczas antybakteryjne działanie zostaje utracone, a minerały i witaminy ulegają rozpadowi, co przekłada się na znacznie mniejszy zysk po spożyciu. Niewielu jednak wie, że podgrzanie go może spowodować, że stanie się szkodliwy.

Jak wynika z badań, graniczna temperatura, po której osiągnięciu w miodzie zaczynają wydzielać się szkodliwe substancje, to tylko 60 stopni Celsjusza. Przy tak niskiej temperaturze w miodzie pojawia się substancja o nazwie hydroksymetylofurfural, w skrócie HMS.

Tylko pierwszy odcinek będzie darmowy, za resztę trzeba zapłacić. Kontrowersyjny powrót Tylko pierwszy odcinek będzie darmowy, za resztę trzeba zapłacić. Kontrowersyjny powrót "Kuchennych rewolucji"Czytaj dalej

Związek ten jest szkodliwy zarówno dla ludzi, jak i pszczół. Znaleźć można go także w mocno skarmelizowanych kawałkach jedzenia, sokach owocowych, paliwach do silników spalinowych, czy w plastiku. Spożycie tego związku ma negatywny wpływ na zdrowie ludzkiego organizmu.

Nawet podgrzany do 48 stopni Celsjusza traci na jakości

Jak pokazują wyniki badań naukowców, miód poddany działaniu nawet tak niskiej temperatury traci wiele ze swoich właściwości i pozytywnych związków chemicznych. Jeśli ktoś chce spożywać go z uwagi na prozdrowotne działanie, musi jeść go całkowicie na surowo.

Co można znaleźć w miodzie?

Miód pełen jest substancji, które pozytywnie działają na ludzkie ciało. Jedną z nich jest tryptofan, hormon odpowiadający za uczucie relaksu. Dzięki jednej łyżce zjedzonej 30 minut przed snem poczujesz się rozluźniony i łatwiej będzie ci zasnąć. W miodzie jest wiele przeciwutleniaczy, które wykazują działanie obniżające ciśnienie krwi.

Chcesz przeczytać więcej ciekawostek na temat miodu? W tym tekście można poznać najlepszy przetwór z użyciem miodu. Tutaj z kolei piszemy o białym nalocie, który znaleźć można w słoiku miodu.

Miód przyśpiesza metabolizm, co ułatwi chudnięcie. Jeśli łapie cię w nocy uporczywy kaszel, zjedz łyżkę miodu. Jego przeciwzapalne działanie zmniejszy drapanie w gardle. Łyżka miodu wsmarowana w twarz przed snem zachowa jędrność skóry i odżywi ją.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: zywienie.abczdrowie.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł