Miśfragment filmu "Miś" reż. Stanisław Bareja/ kanał Kasza Gryczana na: Youtube

Pamiętacie "zestaw obowiązkowy", który w restauracji zamówili bohaterowie "Misia"? Podajemy przepis na jedną z rzeczy z kultowej oferty

"Miś" to międzypokoleniowa komedia, bawiąca nas do łez. Kultowa scena w restauracji pokazuje pewne danie, które możecie przygotować w domu. Nie jest już częścią "zestawy obowiązkowego", ale koniecznie powinniście ten przepis wypróbować.

"Miś" bez wątpienia jest filmem, który przeszedł do historii polskiej kinematografii. Mimo upływu niemal 40 lat od premiery, już drugie pokolenie śmieje się do łez oglądając kultowe sceny. Jedną z najbardziej rozpoznawalnych kwestii padających w filmie jest "zestaw obowiązkowy", który bohaterowie byli zmuszeni zamówić w restauracji. Według słów kelnerki, która podeszła akurat do stolika, restauracja bije się o "Złotą patelnię" i każdy klient chcąc czy nie na stoliku będzie miał kawę i wuzetkę.

Przecież kupowaliśmy je codziennie w Biedronce i Lidlu, po prostu ręce opadają. Nie do pomyślenia, jak wiele towarów ostatnio wycofano z obrotuPrzecież kupowaliśmy je codziennie w Biedronce i Lidlu, po prostu ręce opadają. Nie do pomyślenia, jak wiele towarów ostatnio wycofano z obrotuCzytaj dalej

"Miś" - kultowy film, kultowe smaki

Stanisław Bareja, reżyser "Misia", nie mógł przewidzieć, że ta scena zainspiruje nas także kulinarnie. Wuzetka to jedno z najpyszniejszych ciast i jeśli coś mogłoby w kawiarniach być "obowiązkowe", to właśnie ona. Mamy przepis na wspaniałą wuzetkę, która zachwyci równie mocno, co dzieło kinematografii "Miś". Być może nie zdobędziecie dzięki niemu "złotej patelni", ale poklask u domowników i gości macie murowany.

Dzisiaj grzeje:

  1. Ze łzami w oczach wystawił astronomiczny paragon klientowi. Głos załamał się pracownikowi restauracji widząc sumę na rachunku
  2. Różnica między Dudą i Trzaskowskim wciąż się powiększa. Wreszcie poznaliśmy wyniki late poll

Do ciasta kakaowego potrzebujesz:

  • 0,6 kg mąki tortowej
  • 3 łyżki czubate kakao
  • 5 jajek
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 0,5 szklanki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:

  • 400 gram bitej śmietany
  • 2 opakowania śmietanowego fixu
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • kilka łyżek dżemu wiśniowego
  • herbata do nasączenia

Polewa

  • 50 gram masła
  • 25 gram kakao
  • 2 łyżki mleka
  • 60 gram cukru

Białka z jajek oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, powoli dodając cukier. Następnie pojedynczo dodajemy żółtka, cały czas miksując. Dodatki sypkie przesiewamy ze sobą i partiami dodajemy do piany. Mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto wylewamy na natłuszczoną blachę i pieczemy w 170 stopniach przez 35 minut. Bitą śmietanę miksujemy z fixem i cukrem. Wstawiamy do lodówki. Gdy ciasto się upiecze: upuszczamy je z odległości 30 cm na ziemię - będzie bardziej zbite. Wystudzone ciasto kroimy na dwie części. Polewę przygotowujemy podgrzewając ze sobą wszystkie składniki i dokładnie mieszając. Blaty nasączamy herbatą. Ciasto składamy w kolejności: biszkopt, dżem, masa, biszkopt, polewa. Wuzetka pięknie wygląda przyozdobiona kleksami z bitej śmietany.

Wuzetka MiśFot: Wikipedia / autor: spidermum

Najlepsze newsy:

Źródło: smaker.pl / youtube

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł