Mizeria, która zwala z nógpikist.com, pixabay.com/Pezibear

Lniana mizeria szturmem zdobywa polskie stoły. Aromatyczna i chrupiąca wersja klasycznego dnia jest o niebo zdrowsza od tradycyjnej

Mizeria doskonale pasuje do wszelkich mięsnych i smażonych dań. Jej lniana wersja zdobywa ogromną popularność na polskich stołach. Zapach i chrupkość zawróci w głowie największemu smakoszowi.

Mizeria tradycyjnie składa się z dwóch głównych składników. Soczystego, słodkiego i chrupiącego ogórka oraz gęstej i kremowej śmietany. W zależności od regionu, do klasycznej receptury dodaje się wiele innych składników, które często całkowicie zmieniają smak i aromat sałatki. Poniższa receptura sprawi, że szeroko otworzycie oczy ze zdumienia, ponieważ mocno odbiega od standardowej. Len sprawia, że całość nabiera zupełnie nowej jakości. Najważniejsza jest jednak wysoka zawartość cennych prozdrowotnych substancji, które potrzebne są do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu.

Dramatyczne sceny w Biedronce. Natychmiast wezwano służby, kasjerka została przewieziona do szpitalaDramatyczne sceny w Biedronce. Natychmiast wezwano służby, kasjerka została przewieziona do szpitalaCzytaj dalej

Mizeria z lnem - pyszna kombinacja, która zaskoczy niczego nie spodziewających się domowników

Ogórki i śmietana są nieśmiertelnym połączeniem, który jest popularny nie tylko w Polsce. Kraje zachodnie uwielbiają tę sałatkę za jej świeżość, choć najczęściej w zagranicznych przepisach śmietana zamieniana jest na gęsty jogurty. Lniana mizeria nie zawiera jednak ani jogurtu, ani nawet śmietany. Zamiennikiem jest len, którego nasiona pod wpływem wilgoci wydzielają gęstą substancję. Siemię lniane zawiera potężną ilość błonnika, który wspomaga trawienie, perystaltykę jelit i daje uczucie sytości na długie godziny.

Dzisiaj grzeje:

  1. Niedopuszczalne i karygodne, złamał wszystkie zasady grzybiarzy. Totalny brak szacunku, mandaty już się sypią
  2. Donald Tusk postanowił zmienić przyzwyczajenia. Polityk zaskoczył przechodniów w rodzinnym Gdańsku
  3. Tłuczone, w mundurkach, z piekarnika, a może frytki? Zdziwisz się, które ziemniaki są najzdrowsze

Składniki:

  • 0,5 kilograma świeżych ogórków szklarniowych lub gruntowych. Wybierz te, które ci najbardziej smakują.
  • garść świeżego koperku
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki siemienia lnianego
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Ogórki dokładnie umyj. Jeśli chcesz możesz je obrać, jednak pamiętaj, że pod skórką znajduje się najwięcej wartości odżywczych.
  2. Warzywa pokrój na cieniutkie plasterki. Najłatwiej zrobić to przy pomocy mandoliny.
  3. Sól i pieprz wymieszaj z sokiem z cytryny.
  4. W misce połącz ogórka, sos oraz siemię lniane. Wymieszaj całość dokładnie. Odstaw na 15 minut do lodówki.
Odważnie - mało powiedziane, 49-letnia gwiazda Odważnie - mało powiedziane, 49-letnia gwiazda "Klanu" pokazała zdjęcie bez ubrań. Przy okazji wyszło, że aktorka jest fanką kulinariów, gotuje 365 dni w rokuCzytaj dalej

Najlepsze newsy:

  1. 500 plus nie tylko na dziecko? Przełomowy wyrok rozszerzy grono beneficjentów?
  2. Był całkiem zwyczajnym dzieckiem. Po wypadku i urazie głowy zyskał jednak niesamowitą umiejętność
  3. Wielki powrót, miliony Polaków czekało z zapartych tchem, już dziś we wszystkich domach
  4. Wszystkie słoiki z ogórkami małosolnymi do wyrzucenia, powodem pleśń. Uważaj na 2 fatalne błędy
  5. Pracownica Biedronki zobaczyła, co klientka ma w koszyku i od razu zareagowała. Wybuchła awantura, doszło do przedziwnych scen
  6. Wrócili z wakacyjnego wyjazdu. Kilkadziesiąt osób zagrożonych

Źródło: beszamel.se.pl

Po ciekawe treści kulinarne zapraszamy również na naszego Instagrama

Następny artykuł